Istorie / Muzeu
Mașinăria Arghezi
Ionuț Sociu, Larisa Baltă
Un reportaj realizat la Mărțișor despre Tudor Arghezi - poetul, prozatorul, gazetarul, călugărul, motociclistul și delegatul de mahala.
Un reportaj realizat la Mărțișor despre Tudor Arghezi - poetul, prozatorul, gazetarul, călugărul, motociclistul și delegatul de mahala.
O expoziție de la Muzeul Țăranului Român încearcă să spună povestea complicată și violentă a răscoalei de la 1907.
Îți prezentăm câteva din cele mai reușite tururi virtuale ale muzeelor lumii, alături de instrumentul ideal cu care le poți explora pe îndelete: o tabletă din noua gamă Samsung Galaxy Tab S8.
BUM - Brașov Underground Museum vrea să devină primul muzeu de new media din țară. Prima sa expoziție e deschisă într-un spațiu neconvențional în centrul Brașovului: tunelurile săpate în dealul care străjuiește Aleea După Ziduri.
Am dat o fugă la Casa „George și Agatha Bacovia” din București și am explorat cartierul într-o zi cu cer plumburiu de februarie.
Ne-am dus în Cotroceni ca să vedem cum arată cele două case memoriale „Ion Minulescu și Claudia Millian” & „Liviu și Fanny Liviu Rebreanu”, aflate într-un bloc interbelic, pe același palier.
O selecție de lucrări importante, prin care să explorezi istoria artei contemporane din România și istoria recentă.
În apropierea Zilei Copilului, am fost la MNAC să aflu ce înțeleg copiii din arta contemporană.
Câteva muzee și case memoriale din București, care așteaptă să fie descoperite pe întuneric.
Cum descoperă copiii muzeele?
Sinuciderea directoarei Muzeului Iulia Hasdeu din Câmpina a redeschis discuțiile despre încărcătura mistică a locului. Am fost la castel, ca să explorăm istoria familiei Hasdeu și să aflăm cine a fost directoarea Jenica Tabacu.
Am fost acasă la cel mai lăutar dintre poeți, cel mai tipograf dintre fețele bisericești, cel care a cântat și manele și psalmi - Anton Pann.
La începutul lunii, Muzeul Național din Rio de Janeiro a fost distrus de un incendiu. Am rugat un jurnalist brazilian să ne scrie despre cauzele și implicațiile dezastrului.
Am fost la Muzeul Tehnicii din București și am văzut pila Karpen, despre care Ministerul Cercetării a spus recent că e perpetuum mobile.
Casa memorială de la Comana nu e deschisă publicului, așa că hai s-o vezi în 26 de imagini și versuri de Naum.
În locul etichetelor și vitrinelor, Muzeul Țăranului Român îi propune vizitatorului să caute și să desfacă de unul singur înțelesurile unui anume obiect.
Dacă m-ai întreba ce mi-a venit de am pus un asemenea titlu ți-aș spune direct că despre asta e vorba. Despre asta e vorba într-un fel evident în expoziția „Triaj”.
Ne-am teleportat la inaugurarea celei mai hot galerii de artă prin telefonul coregrafului Farid Fairuz.
Am testat câteva aplicații care împrietenesc muzeele cu vizitatorii din era smartphone.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.