Știință
Despre erudiție și limitele ei
Iulian Bocai
Ce înseamnă astăzi limitele cunoașterii? Și e adevărat că dacă știi prea multe devii superficial?
Ce înseamnă astăzi limitele cunoașterii? Și e adevărat că dacă știi prea multe devii superficial?
Cercetători din institute ale Academiei Române atrag atenția asupra problemelor de care se lovesc zi de zi în munca lor, în țara cu cel mai mic buget de cercetare din Europa.
Trei cercetători răspund pe larg la cele mai importante nelămuriri despre vaccinurile anti-COVID și vă pun la dispoziție cele mai relevante informații, ca să să vă formați propria părere.
Chiar dacă mare parte dintre afirmațiile potrivit cărora noul coronavirus ar proveni dintr-un laborator din Wuhan, sunt respinse din start ca fiind fake news, această ipoteză este posibilă.
Estimările sugerează între 12 şi 18 luni pentru un vaccin anti-COVID-19. Dar din moment ce s-au anunţat deja primele administrări de vaccin experimental la câțiva voluntari, de ce durează atât?
De când sunt eu în viaţă, n-a fost niciodată nimic mai important de descoperit decât vaccinul anti-COVID-19. Dar tot noi suntem de vină că nu avem deja un vaccin.
Ca să ne orientăm mai bine prin cantitățile uriașe de știri despre coronavirus, am făcut un scurt ghid cu informații verificate științific.
Un psihiatru german îți explică de ce smartphone-ul nu te face mai deștept și de ce are nevoie un copil ca să nu ajungă dependent de tehnologie.
Oriunde ai citi tu textul ăsta, cel mai probabil acum 10 000 de ani era o pădure.
Câteva dintre ideile și poveștile din presa de știință & societate de săptămâna asta, care ne-au pus pe gânduri.
Unele dintre cele mai relevante povești din știință & societatea pe care le-am descoperit în ultima săptămână.
Colecția săptămânală de știri de neratat din știință, de la Savantgarde.ro.
Un bilanț personal și național despre vaccinul pe care, o vreme bună, statul meu și cu mine l-am ratat împreună.
O întrebare importantă, la care încearcă să răspundă unul dintre cei mai activi cercetători ai lumii animale.
Ce-i spui unui om care încearcă să te convingă că pământul e plat? Mai ales dacă ești astrofizician, dar argumentele tale nu par la fel de puternice ca alea de pe internet.
Ce ne spun neuroștiințele după ce au analizat creierele unor altruiști extraordinari și ale unor oameni malefici?
O călătorie în care am învăţat că jumătate din Delta Dunării este ceva mai tânără decât ne aşteptam şi că pericolele iminente care ne pasc din cauza neglijenţei umane sunt mult mai mari decât cele care au dus la extincţia dinozaurilor.
Am fost la SCIKiDS, un festival de știință pentru copii găzduit de un mall din București, și am participat la experimente pe care noi nu le aveam când eram mici.
Am fost la Muzeul Tehnicii din București și am văzut pila Karpen, despre care Ministerul Cercetării a spus recent că e perpetuum mobile.
Un cercetător în neuroștiințe ne ajută să înțelegem ce știm și cât mai avem de aflat despre lumea din cutia craniană.
Am fost la o conferință despre creier, unde am aflat că suntem făcuți din viruși și că ne merge mintea pe pilot automat.
Șase studenți la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, au lansat la începutul lunii aprilie un podcast care încearcă să demistifice științele sociale.
Stephen Hawking a plecat dintre noi și nu se va mai întoarce, dar a lăsat în urma sa ceva mult mai important: niște idei, descoperiri și învățături.
Ne petrecem o treime din viață fără să știm de noi și fără să înțelegem prea clar cum facem asta.