Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 25 - 31 martie

De Scena 9

Publicat pe 25 martie 2019

Săptămâna aceasta, zilele calde și luminoase de primăvară ne încurajează din nou să ieșim din case, iar oferta e generoasă: expoziții de fotografie, ciclism în cinstea planetei, un concert de muzică clasică transmis live din încăperile istorice ale Filarmonicii din Berlin.

Prutul și oamenii lui, de la Luiza

Lansarea publicației: Matei Bejenaru. Prut, Galeria Anca Poterașu (Str. Plantelor nr. 58, București), joi, 28 martie, de la 19.00

Joi se lansează o carte de artist de 200 și-un pic de pagini, în care Matei Bejenaru, artist & prof de fotografie și noile media, cartografiază Prutul, frontiera naturală dintre spațiul UE și spațiul rămas pe dinafară. Bejenaru a început proiectul în 2011 și de-atunci a adunat 1500 de negative cu locurile și oamenii lor, cu viața comunităților de graniță, la care se uită „din perspectiva unor teme precum sărăcia, migrația sau arhaismul, dar și a senzaționalului de tip jurnalistic care impune adesea o privire inadecvată față de realitățile zonei”. De fiecare dată când invizibilul devine puțin mai vizibil, parcă mai câștigăm o bucățică de realitate.

O selecție din lucrările seriei PRUT vor fi expuse în spațiul galeriei.

Morile de vânt ale lui Terry Gilliam, de la Ioana

Omul care l-a ucis pe Don Quijote | Avanpremieră, Cinema Muzeul Țăranului, miercuri, 27 martie, de la ora 19 la ora 22

Filmul ăsta, care a avut premiera internațională la Cannes, în 2018, e cu adevărat quijotic. Pe Terry Gilliam, omul care a regizat Brazil, Fear and Loathing in Las Vegas și Armata celor 12 maimuțe mai toată lumea îl suspectează de idei grandioase până-n punctul de a fi irealizabile. Dar filmul ăsta a fost făcut în 30 de ani - asta da luptă cu morile de vânt. Cu toate astea, Gilliam nu poate decât să eșueze grandios sau să-ți rupă mintea cu filmele lui - și oricare-ar fi adevărul despre Omul care l-a ucis Don Quijote, vreau să aflu pe pielea mea. Povestea unui publicitar care ajunge să creadă un bătrân cizmar, cu fantezii cum că el ar fi Cavalerul din La Mancha, până-ntr-acolo încât nu mai știe ce e real și ce e imaginar, nu putea fi spusă decât de unul dintre cei mai celebri membri ai grupului legendar de umor Monty Python. Mai e și cu Adam Driver, Jonathan Pryce, Stellan Skarsgard, Olga Kurylenko și Joana Ribeiro. Biletele costă 10 lei și se pot cumpăra de la casa de bilete a cinematografului sau de aici.

O tură cu bicicleta de Ora Pământului, de la Ionuț

Pedalează cu noi de Ora Pământului, sâmbătă, 30 martie, ora 20.00, Parcul Izvor, București

Dacă ai chef să sărbătorești Ora Pământului în mișcare, iată o variantă faină pentru sâmbătă seară: scoate din priză toate electrocasnicele din casă, închide lumina și ieși la o plimbare cu bicicleta prin centrul Bucureștiului. Se pleacă din Parcul Izvor, de la Rondul Bicicliștilor, la ora 20.00, și se merge pe traseul Piața Unirii, Romană, Victoriei, Charles de Gaulle, Kiselefff, Calea Victoriei și înapoi la Izvor. În total 13 km de pedalat. Ora Pământului, cea mai mare acţiune de mediu din lume, este susținută de 2 miliarde oameni, din peste 7.000 de oraşe & peste 152 de ţări. Desfășurat în fiecare an la sfârșit de martie, acest eveniment urmărește sensibilizarea utilizatorilor de electricitate față de problemele rezultate din emisiile dioxidului de carbon la producerea energiei electrice.

O discuție despre fotografie și carte, de la Andra

Intersecțiile de miercuri. Invitați: Matei Câlția și Bogdan Gîrbovan, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 27 martie, de la ora 19:30

Prima carte de autor a fotografului Bogdan Gîrbovan e proaspăt scoasă din cuptorul creativ al Galeriei Posibile: „Categorii”, care adună cele mai importante proiecte foto ale lui Bogdan și o serie consistentă de texte despre ele, a fost lansată săptămâna trecută. E, de altfel, prima carte dintre-o serie prin care Matei Câlția, de la Galeria Posibilă, vrea să aducă fotografia și autorii români relevanți mai aproape de public. Întâlnirea de miercuri, moderată de poeta Svetlana Cârstean, va însemna o discuție despre importanța imaginii în zilele noastre, despre nevoia de a așeza imaginile din haosul de pixeli în liniștea hârtiei, despre fotografie ca unealtă de cunoscut lumea și galerie ca pitstop de reflecție.

Un concert de muzică clasică într-un loc istoric, de la Venera

Transmisie live de la Filarmonica din Berlin: Daniel Harding dirijează Simfonia nr. 1 de Mahler, vineri, 29 martie, la Conservator, orele 21:00

În mintea fiecărui fan al muzicii clasice se strecoară gândul că ar putea, într-o zi, să-și asculte piesele preferate interpretate de marile orchestre ale lumii. Eu, una, mi-am închis de multe ori ochii și m-am teleportat în sala Filarmonicii din Berlin, la un concert dirijat de Herbert von Karajan, unul dintre cei mai talentați dirijori pe care i-am ascultat vreodată. Filarmonica are o tradiție de peste un secol, iar în 2006, orchestra ei a ajuns pe locul trei în Europa. Pe lângă Karajan, orchestra berlineză a mai fost condusă și de compozitorul și dirijorul român, Sergiu Celibidache, timp de șapte ani, imediat după încheierea celui De-al Doilea Război Mondial. Vinerea asta poți să-l asculți pe Gustav Mahler interpretat în acest lăcaș istoric al muzicii, direct din sălile Conservatorului din București. Simfonia nr. 1 va fi difuzată live și gratis.

Foto cover: Matei Bejenaru, proiectul PRUT

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK