Șoferul de Bolt pe care l-am luat zilele trecute, pe o distanță de doar 1,5km, a înjurat de patru ori, s-a lovit cu palma peste tâmple și cu fruntea de volan. Este, sigur, ceva ce puteam să văd și înainte, dar care se-ntâmplă mai des în perioada asta în care ne aflăm, la sfârșitul unui al doilea an pandemic care a mâncat din noi toți. Stresul pandemic, economic, politic, ne lovește emoțional. La muncă, pe stradă, în supermarketuri. Am ajuns să funcționăm, în mai multe zile decât de obicei, pe avarii.
Ultimii doi ani ne-au ținut mult în case și ne-au schimbat obiceiurile mici, dar importante, ne-au redus escapadele, ne-au limitat activitățile în aer liber, ne-au îngrășat și ne-au luat mult din energia vitală. Au adus cu sine demisii, permutări, transmutări, vieți noi, stresuri noi. Cărora, într-un fel sau altul, cu costuri mai mari sau mai mici, le-am făcut față.
Numărul #4 din Scena9, care stă să iasă din tipografie, este despre supraviețuire. 45 de jurnaliști, artiști, cercetători, scriitori, filosofi și fotografi au găsit 33 de feluri de a supraviețui. Materialele strânse în revistă vorbesc despre frică, despre izolare, speranță, adevăr sau siguranță.
Însoțim acest număr esențial cu o campanie despre cum fiecare dintre noi, găsește, zilnic, stropul de putere, energie, reziliență, că să treacă peste microagresiunile vieții de zi cu zi. Despre lucrurile (aparent) mici cărora le facem față zilnic, ca viața pe zoom, alienarea în propria casă, sau avalanșa de știri care te fac să te-ntrebi ce mai cauți aici.
Vorbim, așadar, despre microsupraviețuire. Ea poate fi ritualul tău zilnic de a fugi după o cafea scumpă în miezul zilei, doar ca să te desprinzi de calculator. Siesta scurtă de după-amiază, care te decuplează. Un film pe care îl vezi la cinema, într-o sală aproape goală. Un newsletter matinal care îți dă resurse nebănuite. O călătorie prin propria țară, într-un oraș care nu mai demult o atracție turistică, dar poți descoperi de ce a fost. Un jurnal pe care-l ții cu toți prietenii tăi din alte țări, pe care nu poți să-i vezi în carne și oase, sau jurnalul în care îți spionezi vecinii, această resursă umană neașteptat de bogată în vremurile astea. Microsupraviețuirea ta poate să fie vie, blănoasă și băloasă, salvată de pe stradă sau dintr-un adăpost.
Ne interesează microsupraviețuirile voastre, și ne dorim ca în momentul ăsta unic pe care-l traversăm în continuare împreună, să ne găsim și să împărtășim care sunt boosterele noastre de energie și de viață. Să deschidem o conversație empatică și încurajatoare care să-i includă pe oamenii excedați și învrăjbiți din jurul nostru, pe cei care simt că nu mai pot sau se lovesc cu capul de volan în timpul unei curse, la job. Microsupraviețuirea este un apel la grijă.
Noul număr Scena9 poate fi pre-comandat acum de pe site-ul nostru. Revista va ajunge la destinație începând cu 10 decembrie, când va fi disponibilă și în rețeaua Cărturești.