Intră la idei / Jurnalism
Violența în familie e o formă de terorism intim
Venera Dimulescu
Am stat de vorbă cu jurnalista americană Rachel Snyder, care a petrecut aproape un deceniu documentând fenomenul violenței în familie.
Am stat de vorbă cu jurnalista americană Rachel Snyder, care a petrecut aproape un deceniu documentând fenomenul violenței în familie.
Citiți un fragment din cartea „Tribul. Despre întoarcerea acasă și apartenență”, scrisă de jurnalistul american Sebastian Junger.
Am stat de vorbă cu Kenizé Mourad, o scriitoare cu câteva decenii de experiență de reporter în Orientul Mijlociu, despre romanul în care vorbește despre contrastele Pakistanului de azi.
Așa a arătat anul 2019 pe Scena9, în interviuri, anchete, eseuri, muzică și poezie, desenat pentru un altfel de calendar de Advent.
„Uneori suntem singurii martori”, spune Rukmini Callimachi. „Dacă noi ca jurnaliști nu aduce o mărturie despre aceste evenimente îngrozitoare, este ca și cum ele nu ar fi întâmplat niciodată.”
Direcționează 2% din impozitul pe venit pentru ne ajuta să construim în continuare o insulă de jurnalism independent despre cultură și societate.
Câteva instantanee din procesul prin care Scena9 s-a transformat din idee, în almanah dens și colorat. Un cadou numai bun pentru îndrăgostiții de litere.
Am luat cu noi de la conferința PoS cinci oameni care ni s-au lipit de inimă și/sau creier. Întâmplător (sau nu), sunt femei.
Am descoperit niște articole din anii ‘30, cu un discurs homofob extrem de virulent, care îți dau senzația că sunt scrise în 2018.
La McDonald’s se țineau momente de reculegere, hoții se potoleau de teama atentatelor, bâlciurile nu mai erau la fel. Ne-am uitat în presa vremii, să vedem atmosfera românească post-tragedie.
Am stat de vorbă cu Octav Ganea pentru a înțelege ce rol a avut fotografia în timpul și după protestul de pe 10 august
În ultimele 730 de zile s-a trudit în mica noastră redacție, deși n-am simțit mereu că-i tocmai muncă.
În Perugia, un oraș din centrul Italiei, o gheretă de ziare a răsărit parcă de nicăieri ca să scuture lumea de praf.
Natalia Antelava a fost corespondent BBC din 2006 până în 2014. În 2015, a fondat Coda Story, o publicație online care explorează crizele lumii în care trăim. A venit în România la invitația Fundației Friends for Friends.
Acum patru ani, jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț s-au mutat într-o autorulotă și au plecat teleleu teleleu.eu ca să înțeleagă România de azi.
Am stat de vorbă cu Paul Steiger, fost redactor-șef la Wall Street Journal și fondatorul ProPublica, despre schimbările la față ale presei din ultimii 50 de ani.
21 dintre cei mai buni jurnaliști din România, nominalizați anul ăsta la Premiile Superscrieri, îți spun care a fost cel mai bun sfat pe care l-au primit legat de meseria lor.
Timp de un an, Cărturești și Scena9 oferă o bursă lunară de 500 de euro unui tânăr jurnalist, pentru câte un text bun pe săptămână.
Am stat de vorbă despre știrile noastre de toate zilele cu artiștii Dan Perjovschi și Cristian Răduță, a căror expoziție de la Salonul de Proiecte o mai puteți vedea doar weekendul acesta.
Adunăm aici notițe din cele două zile și imagini cu hashtagul #Story17.
Cartea Emiliei Șercan, „Fabrica de doctorate”, arată „prin câte frământări trece un ziarist și câte semne de întrebare își pune când scrie despre un subiect care atinge Statul la vârful său”.
Dacă ai zis vreodată „Pff, de-aia nu merge nimic bine-n țara asta!”, sau „Ăștia ne tot fură până n-or mai avea de unde!”, Legea 544/2001 te privește direct.
Despre momentele cele mai dificile pe care le-am trăit și lucrurile cu care încercăm încă să ne acomodăm.
Documentaria.ro lucrează la un album despre „construirea conștiinței publice a societății noastre"
Oriunde ai citi tu textul ăsta, cel mai probabil acum 10 000 de ani era o pădure.
O activistă de mediu care și-a pierdut familia într-un super-taifun vorbește despre prețul schimbărilor climatice.
Dacă tot am înfruntat (încă) o vară sufocantă, vă reamintim cu ce ne ameninţă viitorul la capitolul schimbări climatice.