Schimbare / Jurnalism
Căutăm reporter(ă)!
Scena 9, Oana Barbonie
Până pe 31 martie căutăm reporter cultural, care să se alăture echipei mici, dar energice, de la Scena9.
Până pe 31 martie căutăm reporter cultural, care să se alăture echipei mici, dar energice, de la Scena9.
Acum aproape șapte ani, când Luiza a zis „auzi, vreau să vorbim ceva, hai să bem o bere”, cu siguranță nu mă așteptam ca la un moment dat să scriu textul ăsta.
N-aș fi putut pleca de la Scena9 dacă nu știam că suntem bine. Că am ajuns într-un punct în care construcția structurii de rezistență s-a încheiat.
Am mers până-n capătul celălalt al țării la singurul muzeu al presei din România, unde-am găsit cele mai vechi colecții de ziare, reviste, manifeste, cărți de vizită, reviste umoristice, din presa de la noi și din diaspora.
Artistul Mihnea Mihalache-Fiastru revine cu „ȘPEC”, o proză despre jurnalismul senzaționalist al anilor 2000.
Am stat de vorbă cu Walter Robinson, jurnalistul care a coordonat echipa Spotlight de la The Boston Globe în investigația despre preoții catolici pedofili din Massachusetts.
La final de an facem o restrospectivă a textelor noastre preferate publicate anul ăsta pe Scena9.
Numărul 4 al revistei Scena9 pe hârtie poate fi precomandat acum. E despre cum (micro)supraviețuim.
Newsletterele sunt pe val, așa că am rugat redacția și câteva curatoare de buletine informative să-ți recomande ce citesc pe mail, de la noi sau din afară.
Ni se pare cinstit ca, la cinci ani de Scena9, să numărăm și lucrurile care nu ne-au ieșit. Am scos de prin carnețele și foldere subiectele la care am visat cândva, dar pe care nu le-am mai publicat.
Am stat de vorbă cu jurnalista americană Rachel Snyder, care a petrecut aproape un deceniu documentând fenomenul violenței în familie.
Citiți un fragment din cartea „Tribul. Despre întoarcerea acasă și apartenență”, scrisă de jurnalistul american Sebastian Junger.
Am stat de vorbă cu Kenizé Mourad, o scriitoare cu câteva decenii de experiență de reporter în Orientul Mijlociu, despre romanul în care vorbește despre contrastele Pakistanului de azi.
Așa a arătat anul 2019 pe Scena9, în interviuri, anchete, eseuri, muzică și poezie, desenat pentru un altfel de calendar de Advent.
„Uneori suntem singurii martori”, spune Rukmini Callimachi. „Dacă noi ca jurnaliști nu aduce o mărturie despre aceste evenimente îngrozitoare, este ca și cum ele nu ar fi întâmplat niciodată.”
Direcționează 2% din impozitul pe venit pentru ne ajuta să construim în continuare o insulă de jurnalism independent despre cultură și societate.
Câteva instantanee din procesul prin care Scena9 s-a transformat din idee, în almanah dens și colorat. Un cadou numai bun pentru îndrăgostiții de litere.
Am luat cu noi de la conferința PoS cinci oameni care ni s-au lipit de inimă și/sau creier. Întâmplător (sau nu), sunt femei.
Am descoperit niște articole din anii ‘30, cu un discurs homofob extrem de virulent, care îți dau senzația că sunt scrise în 2018.
La McDonald’s se țineau momente de reculegere, hoții se potoleau de teama atentatelor, bâlciurile nu mai erau la fel. Ne-am uitat în presa vremii, să vedem atmosfera românească post-tragedie.
Am stat de vorbă cu Octav Ganea pentru a înțelege ce rol a avut fotografia în timpul și după protestul de pe 10 august
În ultimele 730 de zile s-a trudit în mica noastră redacție, deși n-am simțit mereu că-i tocmai muncă.
În Perugia, un oraș din centrul Italiei, o gheretă de ziare a răsărit parcă de nicăieri ca să scuture lumea de praf.
Natalia Antelava a fost corespondent BBC din 2006 până în 2014. În 2015, a fondat Coda Story, o publicație online care explorează crizele lumii în care trăim. A venit în România la invitația Fundației Friends for Friends.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.