Arte vizuale / Timp Liber

Noaptea Albă a Galeriilor, într-un traseu cu bicicleta prin București

De Melissa Antonescu

Publicat pe 6 octombrie 2017

Artele contemporane se activează azi la Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), pentru al unsprezecelea an la rând. Asta înseamnă că, în 11 orașe din România, vor fi deschis 150 de spații - galerii, ateliere, huburi, muzee & co -, unde puteți merge să luați pulsul artelor  vizuale, să stați de vorbă cu cei care le țin în viață și să vedeți lumea prin oglinzile lor. Doar în București sunt deschise peste 70 de asemenea spații, iar NAG e ocazia perfectă să le treceți pragul, mai ales în contextul în care o bună parte dintre ele au activitate intermitentă în restul anului. Dacă sunteți în capitală, organizatorii au pregătit un traseu de bicicletă care leagă 11 spații din centrul orașului - o hartă unde vă așteaptă expoziții foarte variate, de la pictură, la realitate virtuală.

 

 

Traseul începe la ora 19:30, la Rezidența BRD Scena9 (Str. I.L.Caragiale nr. 32), unde va avea loc vernisajul „O călătorie spre buricul pământului - Expoziție-focus Petrila”. Expoziția reunește fragmente din cele trei muzee create de Ion Barbu la Petrila - Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român și Colonia Literară Petrila -, și o arhivă de imagini fotografice animate, intervenții și intervenții artistice. În cele șase încăperi, sunt create povești despre noi toți, povești care râd cu noi, râd de noi, plâng și ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente.” Ion Barbu, Mihai Barbu, Cătălin Crețu și Andrei Dăscălescu ne expun la o lume a rezistenței și perseverenței, a curajului, dar și a umorului. Dacă vreți să vă faceți încălzirea pentru expoziția asta și să aflați mai multe despre ce face artistul Ion Barbu pe Planeta Petrila, puteți citi reportajul pe care Scena9 l-a publicat de curând din fostul oraș minier, unde artelor nu e deloc ușor să-și găsească locul.

Traseul continuă cu „Țara albă. Costică Acsinte”, la Artera (Str. Vasile Lascăr nr. 63), eveniment care îi va avea ca invitați pe Ada Solomon (producător de film), Adrian Buga (istoric și critic de artă, consultant al Casei Majestății Sale Regelui Mihai I al României) și Mario-Cezar Popescu (îngrijitor al plăcuțelor din Colecția Costică Acsinte). O parte dintre fotografiile de epocă realizate de Costică Acsinte la Slobozia, începând cu Primul Război Mondial, au fost folosite de regizorul Radu Jude în cel mai nou documentar al său, Țara moartă, despre care puteți citi mai multe în acest interviu acordat de regizor.

Între 20:00 – 00:00, vor avea loc discuții dintre invitați și public. 

A treia oprire va fi Galeria Posibilă (Str. Popa Petre nr. 6), cu expoziția „ Selecție personală: 2014. 2015. 2017”. Proiectul se referă la o inițiativă a Galeriei Posibile, în care fiecare invitat avea la dispoziție o selecție de 2.000 de fotografii anonime, copiatoare și topuri de hârtie. Astfel, puteau să își creeze propria carte, după firul narativ dorit. De Noaptea galeriilor, vizitatorii sunt invitați să răsfoiască toate cărțile realizate pe baza arhivelor de fotografie.

Lucrarea „Non saturatur oculus visu”, de Miron Schmuckle

A patra oprire este expoziția „Miron Schmückle | Non saturatur oculus visu”, la Galeria Anca Poterașu (Str. Plantelor nr. 58). Miron Schmückle este un botanist, căruia „îi place tot atât ca farmecele lumii plantelor să fie prezentate privirii încântate, cât şi să fie sistematizate cu competenţă”. Vă așteaptă o lume de muguri, flori, frunze, tulpini, lujeri, rădăcini şi tuberculi, în culorile și formele cărora o să vă vină să plonjați.

Cea de-a cincea oprire va fi la ArtHub (Bulevardul Carol 61), la expoziția „Parcela”, unde găsiți lucrări ale artiștilor membri ai hub-ului: Elena Andrei, Anca Boeriu, Angela Bontaș, Mircea Dobrescu, Cristina Iacob, Andrei Jindiceanu, Tudor Luba, Luminița Mihai, Sofian Monumene și Laurențiu Năstasă, Maia Ștefana Oprea, Irina Petreanu, Răzvan Radu (+ atelier deschis), Nona Șerbănescu, Anamaria Tudor, George Vasilescu, Samir Vancica (+ atelier deschis), Wams (+ atelier deschis).

Următorul punct pe hartă sunt Galeriile Carol (Bulevardul Carol nr. 59), unde aveți de văzut expoziția „Heads”, a artistului Dragoș Neagoe, care a intervenit asupra unor portrete clasice antice, pentru a le da expresii și vieți noi. 

După ce vă suiți la loc pe bicicletă, faceți o operire pe Str. Tudor Arghezi nr. 3b, la CINETic, pentru o doză de realitate virtuală. Proiectele de VR „Spatial memories of future past” și „Alice in VR Land”, dar și expoziția „Intersecție între banda desenată și animația românească”, curatoriată de Alexandru Ciubotariu, sunt gata să vă imerseze în lumi paralele. Despre alte proiecte și experimente marca CINETic, aflați din articolul ăsta scris la un workshop de animație.

La Muzeul Național de Artă al României, e deschisă expoziția „Ion Grigorescu: Opera Pictată 1963 – 2017”, unde vizitatorii au ocazia să vadă peste 80 de lucrări realizate de unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din România. 

Urmează, pe traseu, Galateca (Str. C.A. Rosetti 2-4), cu trei expoziții: „DOI”, a artiștilor Dana Constantin și Marcel Bunea, care propun o instalație site-specific; „REconstrucție sentimentală”, a Ancăi Boeriu, care combină gravura și sculptura; și „Arta la intrare”, o expoziție de grup. 

Penultima oprire este Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, la expozițiile „BITZAN. Carte-obiect 79-97”, cu cele mai relevante 45 cărți-obiect create de celebrul artist Ion Bitzan, și „Gheorghe Fikl – La Grande Guerre”, unde artistul timișorean va expune picturi în ulei care aduc în discuție umanitatea în relație cu războiul și eroismul său aparent.

Traseul se încheie la Galeria H'art (Str. CA Rosetti nr, 25), unde puteți vedea expoziția„Mater” de Róbert Köteles. „Lumea din jurul meu este foarte densă și îmi imaginez că, la baza acestei lumi vizibile, există o logică,” spune artistul din Salonta, pe care-l puteți (re)descoperi diseară. 

De la H'art, ne întoarcem la Rezidența BRD Scena9, pe Planeta Petrila. 


 

*Participanții sunt rugați să vină cu bicicletele personale

**În funcție de condițiile de vreme și de dorințele participanților, programul poate suferi mici variații

Foto main: Imagine de la making of-ul expoziției „O călătorie spre buricul pământului”, deschisă la Rezidența Scena9

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK