Video / Speranță

VIDEO Ce l-ar face pe 2018 un an mai bun?

De Black Horse Mansion

Publicat pe 3 ianuarie 2018

2017 n-a fost deloc un an ușor - a început cu proteste și s-a terminat cu proteste. Ne-a bombardat cu știri care ne-au crescut nivelul de cortizol și cu îndoieli zdravene că viitorul imediat ar avea șanse să arate mai bine. Pe mulți dintre cei rămași în țară i-a făcut să se gândească serios la plecare. Pe alții i-a făcut să înțeleagă că alegerea de a rămâne vine cu un preț din ce în ce mai mare. A fost un an agitat și pentru vecinii noștri de planetă, atât pentru cei din apropiere, din Ungaria, Polonia sau Turcia, cât și pentru alții mai îndepărtați, din Venezuela, Myanmar, Siria, Honduras, Zimbabwe ș.a.m.d. Prinși în polemici și comentarii furibunde în rețeaua noastră cea de toate zilele (pe care unii dintre foștii angajați o critică pentru politicile iresponsabile și pe care alții o acuză că „destramă țesutul social”), avem impresia că totul se duce de râpă. Potrivit unui sondaj recent, doar 3% dintre francezi, 4% dintre germani și 6% dintre americani cred că lumea se îndreaptă într-o direcție mai bună.

Cu toate astea, Max Roser, un cercetător de la Oxford care se ocupă de proiectul Our World in Data, pune cap la cap statistici care arată că, în realitate, umanitatea face progrese semnificative în destule domenii importante, de la sănătate, la alfabetizare. „Mass-media nu ne spun cum se schimbă lumea, ci doar că se îndreaptă într-o direcție greșită”, e de părere Roser. „Unul dintre motivele pe care media se concentrează pe lucruri negative e că media se concentrează pe evenimente singulare, care sunt adesea negative - să ne uităm la știri: avioane prăbușite, atacuri teroriste, dezastre naturale, alegeri cu rezultate nefericite. În același timp, transformările pozitive se petrec adesea foarte încet și nu ajung pe prima pagină a presei obsedate de evenimente. Rezultatul unui sistem media - și al unui sistem de educație - care nu reușește să prezinte informații cantitative despre transformările pe termen lung este că majoritatea covârșitoare a oamenilor habar nu are despre transformările importante la nivel global”. Când pe ecrane curg atâtea vești despre abuzuri, nedrepăți & orori, ne e din ce în ce mai greu să-i dăm câștig de cauză lui Steven Pinker, atunci când spune în The Better Angels of Our Nature: „Fie că vă vine sau nu să credeți - și știu că cei mai mulți nu cred -, violența a scăzut de-a lungul unor intervale mari de timp, iar azi e foarte probabil să trăim în cea mai pașnică eră din întreaga existență a speciei noastre”. 

Chiar dacă aproape fiecare zi vine cu știri îngrijorătoare și că ne e mult mai ușor să vedem problemele, uneori e important să dăm un zoom out și să vedem că, în același timp, se întâmplă în jurul nostru lucruri la care oamenii de-acum mulți ani nici n-ar fi îndrăznit să spere. Cu pânzele umflate de gândurile astea, abia dezmeticiți după un an tulbure, am ieșit pe stradă să-i întrebăm pe oameni ce l-ar face pe 2018 un an mai bun. Le mulțumim că s-au oprit din drum și ne-au răspuns. Tu ce-ai adăuga pe listă? (Andra Matzal)

3 ianuarie 2018, Publicat în Video /

Text de

  • Black Horse MansionBlack Horse Mansion

    Fetele de la BHM (Ana Banu, Alina Manea și Miruna Vasilescu) spun povești pe video, de la concept la export. Mai multe aici.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK