Carte
VIDEO Biblioteca lui Psihotrop
Scena 9
După ce a pus programa de română pentru bac în piese de hip-hop, Psihotrop ne cheamă cu el în bibliotecă, să luăm o pauză de la ecrane și să o luăm la pas prin literatura lumii.
După ce a pus programa de română pentru bac în piese de hip-hop, Psihotrop ne cheamă cu el în bibliotecă, să luăm o pauză de la ecrane și să o luăm la pas prin literatura lumii.
Iulia Gorzo e una dintre cele mai bune traducătoare de literatură din România. Am fost la ea, să aflăm mai multe despre munca prin care o carte se mută dintr-o limbă în alta.
Anul ăsta, sărbătorim Ziua internațională a femeii prin muncă. Am stat de vorbă cu cinci femei care lucrează în domenii dominate de bărbați și care-au trecut prin experiențe de discriminare.
Am petrecut ziua de 31 decembrie 2020 împreună cu vârstnicii din Centrul „Speranța” pentru a vedea cum i-a afectat izolarea din cauza pandemiei.
Am fost în atelierul Cristinei Milea,artista vizuală care în 2020 a primit Premiul Uniter pentru Cea mai bună Scenografie.
Her Word, o platformă online de videopoeme, animă poezia contemporană scrisă de femei din România.
Mara Mărăcinescu este unul dintre cei mai activi și creativi povestitori cu sunet de la noi.
Cu unul dintre primii vloggeri din România, despre faimă, bani, rasism - și, cel mai important, despre iubire.
Anul ăsta la Street Delivery, trei grafferi au creat un mural uriaș, care răstoarnă expresia neaoșă „Pe-afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
Cum orașele încep să revină la viață, am vrut să vedem cum se prepară licoarea care hidratează toate straturile sociale pe timpul verii.
La comemorarea morții lui Mihai Eminescu, pe la mormântul poetului s-au perindat politicieni, preoți, reprezentanți ai unor asociații patriotice, dar și membri ai unor grupări neo-legionare.
Laurențiu Garofeanu a video-documentat atmosfera din Bucureștiul în carantină, iar filmările au ceva liniștitor - ne arată un oraș în care viața merge înainte, într-un ritm mai calm decât înainte de pandemie.
Pentru micii fermieri care au afaceri cu flori, coronavirusul a însemnat vânzări prăbușite spre zero.
În vreme de epidemie, am invitat câțiva scriitori români să urmeze îndemnul autorului italian Alessandro Barrico: să atenueze cu o pagină de literatură anxietatea provocate de coronavirus.
„Privirea spectatorilor trece prin noi și merge mai departe - prin munca noastră se vede, de fapt, munca întregii prese.”
Un reportaj video 360, care explorează lumea turiștilor români care aleg cazarea mobilă, pe patru roți.
Șnur, artistă care a îmblânzit ghergheful, transformă în tapiserii seria de ilustrații în care Saddo construiește o mitologie contemporană a hip-hopului.
Istoricul Stejărel Olaru a scormonit prin dosare de urmărire și a ajuns la portretul unei persoane urmărite atent de toate dictaturile din România secolului al XX-lea.
Am fost la atelierul Primitiv Print, creat de doi artiști care experimentează cu imagini, idei și tehnici de imprimare, ca să înțelegem mai bine serigrafia.
De Ziua Armatei Române, câteva organizații de naționaliști români au mers la Valea Uzului să comemoreze eroii români morți în zonă în Primul Război Mondial.
Toamna asta, a avut loc la București prima petrecere la care oamenii cu deficiențe de auz au simțit muzica cu ajutorul interpreților în limbaj mimico-gestual.
Am fost la Noaptea Cercetătorilor ca să vedem colecția de insecte a lui Tudor, un copil din București care aleargă după insecte încă de la vârsta de trei ani.
Un peisaj cultural unic în lume e într-o situație vulnerabilă odată cu dispariția comunității de sași din România.
Juls este atelierul unde Teodora Rus, absolventă a Universității de Arte, creează bijuterii în care explorează bogăția geometriei.
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Regizoarea Ioana Trifu a pus cap la cap un fragment din istoria propriei familii ca să înțeleagă mai bine fenomenul migrației de la începutul secolului trecut.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Am citit notele de călătorie ale lui Jean Bart ca să aflu cum se vedea America prin ochii unui român la începutul secolului 20.
O explorare a jurnalelor scrise de exploratori români care și-au luat lumea în cap și-au ajuns în Europa, Asia, Africa și Antarctica.
Actorul Andrei Șerban citește din însemnările unor călători străini care au fost prin părțile astea de lume acum un secol sau două. Ce s-a schimbat și ce am păstrat de atunci?