Video / Natură
VIDEO Verde abuzat
Octavian Coman
În București se taie ilegal copaci după niște tipare deja încetățenite. Care e miza tăierilor și cine sunt cei care încearcă să le oprească?
În București se taie ilegal copaci după niște tipare deja încetățenite. Care e miza tăierilor și cine sunt cei care încearcă să le oprească?
„Ar trebui să fie un milion de oameni care protestează pe străzile Moscovei”, susține Jeff McMahan, unul dintre cei mai importanți eticieni ai războiului.
Se zice că orașele moderne ar trebui să fie construite pentru copii de 8 ani și bătrâni de 80.
Ce se întâmplă când o peisagistă și un designer grafic împart un spațiu de lucru și o identitate creativă?
Biciclete Borduz e locul unde bicicleta perfectă pentru tine e făcută complet de la zero.
În care Psihotrop face un experiment, ca să aducă înapoi niște abonați, și vorbește despre creier.
În căldura din miez de vară, Psihotrop a deschis biblioteca la raftul de cărți în engleză, de unde a scos trei titluri: o istorie a culorilor și două volume despre creativitate și învățare.
Un activist de mediu se luptă să înființeze un geoparc UNESCO în județul Vâlcea. Din teama de eventuale restricții pe care le-ar aduce forma asta de organizare, unii localnici i se opun vehement.
Într-un episod fresh din Biblioteca9, Psihotrop se oprește la raftul cu dezvoltare personală, de unde testează trei titluri care promit să ne facă viața mai bună.
Agata Tabacu e o artistă tânără, care face animații stop motion și păpuși miniaturale după oameni ca noi și ca voi. Iar meșteșugul ei are, trebuie să recunoaștem, o doză de vrajă.
În episodul 3 din Biblioteca9, Psihotrop ne ia cu el prin catacombele lui Chuck Palahniuk.
Împreună cu Psihotrop, care a pus programa la română pe ritm de hip-hop, continuăm scufundările prin cărțile lumii.
După ce a pus programa de română pentru bac în piese de hip-hop, Psihotrop ne cheamă cu el în bibliotecă, să luăm o pauză de la ecrane și să o luăm la pas prin literatura lumii.
Iulia Gorzo e una dintre cele mai bune traducătoare de literatură din România. Am fost la ea, să aflăm mai multe despre munca prin care o carte se mută dintr-o limbă în alta.
Anul ăsta, sărbătorim Ziua internațională a femeii prin muncă. Am stat de vorbă cu cinci femei care lucrează în domenii dominate de bărbați și care-au trecut prin experiențe de discriminare.
Am petrecut ziua de 31 decembrie 2020 împreună cu vârstnicii din Centrul „Speranța” pentru a vedea cum i-a afectat izolarea din cauza pandemiei.
Am fost în atelierul Cristinei Milea,artista vizuală care în 2020 a primit Premiul Uniter pentru Cea mai bună Scenografie.
Her Word, o platformă online de videopoeme, animă poezia contemporană scrisă de femei din România.
Mara Mărăcinescu este unul dintre cei mai activi și creativi povestitori cu sunet de la noi.
Cu unul dintre primii vloggeri din România, despre faimă, bani, rasism - și, cel mai important, despre iubire.
Anul ăsta la Street Delivery, trei grafferi au creat un mural uriaș, care răstoarnă expresia neaoșă „Pe-afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul”.
Cum orașele încep să revină la viață, am vrut să vedem cum se prepară licoarea care hidratează toate straturile sociale pe timpul verii.
La comemorarea morții lui Mihai Eminescu, pe la mormântul poetului s-au perindat politicieni, preoți, reprezentanți ai unor asociații patriotice, dar și membri ai unor grupări neo-legionare.
Laurențiu Garofeanu a video-documentat atmosfera din Bucureștiul în carantină, iar filmările au ceva liniștitor - ne arată un oraș în care viața merge înainte, într-un ritm mai calm decât înainte de pandemie.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.