Video / Tehnologie

VIDEO 5 discuții despre tehnologia noastră cea de toate zilele

De Scena 9

Publicat pe 17 noiembrie 2017

De curând, s-a întâmplat la București prima ediție de Liminal, un festival gândit să exploreze zonele unde se întâlnesc artele, știința și tehnologia. Un teren aflat mereu în mișcare, pe marginea căruia purtăm discuții din ce în ce mai aprinse, pe măsură ce interacțiunile noastre cu mașinile - din ce în ce mai subtile, mai user-friendly și mai adânc în rădăcinate în viețile noastre - generează noi specii de probleme. Un teren la al cărui viitor privim din ce în ce mai sceptici și mai încruntați, atâta vreme cât scenariile distopice câștigă în plauzibilitate. „Mi se pare că, în acest moment, majoritatea oamenilor sunt într-o relație on/off cu tehnologia. Ori se duc în retreat-uri - își închid telefoanele, le aruncă sau și le îngroapă în pământ -, ori stau nonstop pe ele,” spune Cătălina Bolozan, cea care a curatoriat primul Liminal, a cărui temă, The Good Life, e destul de surprinzătoare într-un context unde tindem să ne concentrăm mai degrabă pe ceea ce nu merge, pe ceea ce ne scapă de sub control. „Mi se pare că e un simptom al timpurilor pe care le trăim și că în curând se va ajunge într-o altă zonă. Cumva, asta cred că încercăm să descoperim la Liminal: care ar fi cea mai normală alternativă. Cum am putea integra tehnologia în viețile noastre, astfel încât să nu fim nevoiți să avem această relație dramatică cu ea.” 

Având punctul ăsta de plecare, Liminal Talks - seria de scurte conferințe organizată în cadrul festivalului - a avut cinci invitați activi în domenii foarte diferite, care explorează, deturnează și teoretizează tehnologia astfel încât relația dintre oameni și mașinile lor să tindă, pe cât posibil, spre o colaborare, nu spre rapoarte opresive. Aby Rose, fizician-fermier, a vorbit despre munca pe care o face alături de colegii ei de la Tech for Good Global, organizație care pune tehnologiile în slujba fermierilor și, implicit, a naturii și a omenirii. Constantin Vică, lector la Facultatea de Filosofie din București și cofondator al Centrului de Cercetare în Etică Aplicată, pornește de la premisa că România „nu este o țară pentru o viață bună”, atâta vreme cât trăim aici sub mai multe tipuri de captivitate. Artista Maria Guță, director de program la World VR Forum din Geneva, a vorbit despre tehnologia realității virtuale, pe care o integrează în practica ei artistică și de cercetare. Rachel Uwa, de la School of Machine, Making & Make-Believe, a povestit despre proiectele pe care le pune pe picioare organizația ei și care combină programarea și artele. Ultima prezentare de la Liminal Talks i-a aparținut teoreticianului Ștefan Tiron, de la The Space Agency for Nocturnal Journeys to the Origins of the Universe, care din întunericul unei cutii negre, a bombardat publicul cu tot felul de concepte care dau de gândit - cultul prezenței, timpul aruncat la ghenă, managementul sinelui îmbunătățit, testul anti-Turing etc.

Mai jos, puteți urmări toate aceste cinci prezentări, înregistrate de Veioza Arte

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK