Remix / Romania

Am fost la Ziua Limbii Române

De Ionuț Sociu

Publicat pe 1 septembrie 2020

Ieri, 31 august, a fost Ziua Limbii Române, sărbătoare instituiă în 2013 printr-un proiect de lege adoptat de Camera Deputaților. Și Republica Moldova sărbătorește limba română tot pe 31 august, încă din 1990, la un an după ce sute de mii de oamenii au solicitat în cadrul Marii Adunări Naționale din Chișinău declararea limbii române ca limbă de stat și trecerea la grafia latină. Cum multe instituții de cultură au anunțat că vor transmite online diverse evenimente, am fost curios să văd arată o astfel de sărbătoare în mediul virtual. Așa că m-am întins pe canapea și am tot dat clicuri. Și refresh-uri. 

O problemă de siguranță națională

MNLR (Muzeul Național al Literaturii Române)  a organizat „o serie de evenimente on-line”, adunate sub deviza „Limba română, o problemă de siguranță națională”. În program erau anunțate mai multe intervenții „on-line”, în care urmau să vorbească: acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, acad. Eugen Simion, acad. Răzvan Theodorescu, Preasfinția Sa Mihai Frăţilă, Episcopul Episcopiei Greco-Catolice „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucureşti ș.a. Numai bărbați și academicieni, cum s-ar zice, că doar limba română e ctitoria lor, se știe. Intervențiile n-au fost însă sub forma unor live-uri, cum am crezut inițial și cum ne-au obișnuit evenimentele culturale din pandemie, ci niște clipuri difuzate din oră în oră, în care academicienii bărbați + Preasfinția Sa au susținut mici prelegeri. 

S-au folosit cuvintele și expresiile: „oblăduit”, „zestre”, „zestre de suflet”, „vecie”, „pentru vecie”, „forjarea ființei naționale a românului”, „spiritul național”, „suflarea românească”, „conștiința spirituală”, „podoaba acestei limbi”, „cartea de vizită a poporului român” ș.a. S-a vorbit mult despre Școala Ardeleană și s-au spus și lucruri consistente, dar din păcate astfel de discursuri osificate și sforăitoare nu reușesc să te aducă nicicum mai aproape de un autor ca Ion Budai-Deleanu (1760-1820), o personalitate fascinantă și un scriitor apreciat tocmai pentru prospețime, umor și ingeniozitate verbală. Evenimentul care a salvat oarecum ziua a fost Maratonul de Poezie și Jazz, organizat tot de MNLR, ceva mai aproape de secolul 21 și neacaparat doar de voci masculine.

Iubirea plutonierului adjutant

Ministerul Apărării Naționale a difuzat pe pagina de Facebook un clip-colaj în care sunt suprapuse portretele mai multor scriitori români: Eminescu, Creangă, Coșbuc, Cioran, Eliade, Cărtărescu ș.a. Împreună cu aceste imagini curge și un poem care se numește „Românește” și despre care aflăm că este scris de „colegul nostru plutonierul adjutant Alin Neagu”. La final, chiar după Slavici, apare și portretul plutonierului adjutant Alin Neagu, în uniformă și lângă drapel, și cu mesajul: Te iubesc, limbă română. Potrivit MApN, clipul este realizat de Centrul de Operații Psihologice din cadrul Ministerului.

Las aici o strofă din poemul plutonierului adjutant:

Cu tine eu coleg o floare.
Cu tine-ncep eu o scrisoare, 
cu tine scriu că te iubesc
și tot cu tine eu vorbesc.

Cosmonauți și poezie

Centrul Academic Internațional Eminescu din Chișinău a fost gazda evenimentului Sărbătoarea Națională Limba Noastră, desfășurat pe parcursul întregii zile și cu un program foarte încărcat: simpozioane, expoziții, recitaluri, plus Congresul Mondial al Eminescologilor, ediția a IX (tema: Eminescu, universal). Am intrat pe pagina evenimentului de vreo 6 ori, dimineața, la prânz și după-amiază și de fiecare dată am dat peste același mesaj. 

The video hasn’t started

Cel mai tare regret că nu am putut să urmăresc prelegerea susținută de cosmonautul Dumitru Prunariu în cadrul Congresul Mondial al Eminescologilor, intitulată „Limba română. Cosmosul eminescian”

Un exercițiu de imaginație. Limba română la 360 de grade

„Imaginează-te pe un scaun rotativ cu o pereche de ochelari VR prin care vezi totul în jur la 360 de grade! Ai acces la o cafenea unde, la o masă, Andrei Mureșanu și câțiva prieteni, Ion Heliade-Rădulescu, Vasile Alecsandri, Cezar Bolliac și Dimitrie Bolintineanu, poartă o discuție aprinsă despre soarta limbii române. Fii atent la ce discută și scrie-ne într-un comentariu câteva replici relevante din dezbaterea la care asiști. Cel mai antrenant și atractiv dialog va fi premiat de Consiliul Artistic al Teatrului Andrei Mureșanu cu un pachet complet VR TAM.”

Acesta a fost concursul lansat de Teatrul Andrei Mureșanu din Sfântu Gheorghe de Ziua Limbii Române și e probabil cea mai inspirată idee legată de 31 august. Cu atât mai mult cu cât accentul e pus pe implicarea publicului, și nu pe solilocviile interminabile ale unor intelectuali & directori de instituții. 

Teatrul are și un bonus pentru concurenții pentru română nu este limba maternă: un abonament la toate spectacolele din stagiunea 2020-2021. 

Nuntă în raionul Ialoveni

Fiul lui Ion Chicu, premierul Republicii Moldova, s-a căsătorit săptămâna trecută. Nunta a avut loc în raionul Ialoveni și a stârnit un mare scandal, în condițiile în care astfel de petreceri sunt interzise acum în Republica Moldova. I s-a reproșat lui Chicu că încălcat regulile impuse chiar de el prin participarea la nunta fiului și a fost acuzat de abuz în serviciu. Radu Marian, deputatul PAS (Partidul Acțiune și Solidaritate), a scris pe pagina lui de Facebook: 

„La organizarea acestei nunți, Chicu ar fi utilizat pe ascuns ofițerii Serviciului Protecție și Pază de Stat (care s-au prezentat drept agenți de pază particulară) pentru a bloca accesul oamenilor în zona dată. Vă amintesc că acești agenți SPP sunt plătiți din bani publici. Așadar, am trimis astăzi o sesizare la procuratură prin care solicit investigarea faptelor lui Ion Chicu. Eu totuși îi recomand lui Chicu să nu aștepte răspunsul Procuraturii și să-și dea demisia singur. Să facă un cadou țării de Ziua Limbii Române.”

Imagine main: „RO_Infinită”, de Mircea Mocanu

1 septembrie 2020, Publicat în Arte / Remix /

Text de

  • Ionuț SociuIonuț Sociu

    Reporter & (uneori) dramaturg. Îl găsiți la ionutsociu@scena9.ro.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK