Film / Cannes

Cannes: „Câinii” lui Bogdan Mirică

De Anca Romanescu

Publicat pe 27 mai 2016

Roman, un tânăr de la oraş, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moştenit de la bunicul său, care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moşiei, Roman devine martorul unor evenimente bizare şi o senzaţie generală de ameninţare pluteşte în aer.

Pentru thrillerul Câini, Bogdan Mirică a primit Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film, în secțiunea Un Certain Regard. Cu Dragoş Bucur, Vlad Ivanov şi Gheorghe Visu în distribuţie, Câini este debutul lui Mirică în lungmetraj.

La puțin timp după ce a câștigat premiul FIPRESCI, regizorul ne-a răspuns la câteva întrebări.

Cum este să debutezi la Cannes?

Experiența a fost absolut copleșitoare, în sensul bun al cuvântului. Există o energie fantastică acolo, un interes neintermediat al oamenilor pentru ce faci și un respect pentru autor cum rar întâlnești. Îți poți pierde mințile - și ai nevoie de minți dacă vrei să mai faci film. Pe scurt, a fost minunat - dar acum e momentul sa revin cu picioarele pe pământ.

Care este primul lucru de care ai dat / care te-a impresionat când ai ajuns la Cannes?

Cannes m-a impresionat întotdeauna prin respectul enorm pe care îl acordă autorului. De la șoferul care te ia de la aeroport, până la agenții de presă cu care lucrezi și la oamenii din public care vin și-ți strâng mâna după proiecție.  

Ce lucru memorabil ai auzit zilele acestea aici? De la un profesionist din lumea filmului sau nu. 

Păi nici nu trebuia să-l aud, pentru că plutea în aer: trei filme românești în selecția oficială. Nimeni nu înțelege cum se poate să se întâmple asta cu o țară atât de mică, atât de săracă și atât de lipsită de cinematografe.

Bogdan Mirică

Ce ai lua de aici acasă, la București?

Am luat o sticlă de vin Morgon Cote du Py, sper să fie bun. 

Premiul FIPRESCI pune vreun fel de presiune pe tine sau astea sunt povești?

Da, normal ca există o presiune, dar dacă aș vorbi despre asta aș pune și mai multe presiune. Prefer să-mi pun ochelari de cal și să-mi văd de treabă. 

Reacțiile la filmul tău - publicul a perceput filmul așa cum ai gândit? Ce reacție te-a atins/surprins cel mai mult? 

La Cannes sunt proiectate multe filme în același timp. Și publicul, și jurnaliștii, efectiv fug de la o proiecție la alta. După premieră, jumate din sală a luat-o la fugă afară - îmi place să cred că se duceau la alt film, nu că i-am pus eu pe fugă. Ceilalți au rămas și au aplaudat, mi-au strâns mâna etc. Mi-a plăcut foarte mult un sms pe care l-am primit de la un domn - părea un cinefil adevărat - iar la final a semnat simplu Luca Niculescu - era Ambasadorul României la Paris. De asemenea, m-a atins într-un mod special o cină dintr-o seară, cu Corneliu Porumboiu, Vlad Ivanov și Corina Șuteu, Ministrul Culturii care venise special să mă felicite - dar nu la modul politicianist-ostentativ, ci așa simplu ca un om pe care l-a atins ce am făcut. Chiar m-a impresionat.

Când lansezi filmul acasă? E adevărat că este un true detective românesc? :)

Lansăm filmul în septembrie. Nu știu dacă este un True Detective românesc - a fost comparat cu No Country for Old Men, cu Blood Simple, cu Tarantino. Îmi place să cred că filmul va trăi și fără referințele astea.  

Fotografiile din timpul filmărilor sunt realizate de Iulia Weiss

Gheorghe Visu. Foto: Iulia Weiss

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK