Arte / Media&digital

6 seriale din 6 romane

De Mihai Iovănel

Publicat pe 27 august 2018

Se spune adesea că traversăm o epocă de aur a serialelor TV și că aceste seriale joacă în lumea de azi rolul jucat în secolul al XIX-lea de romanele publicate în foileton. Cum aceste seriale sunt adesea adaptări ale unor romane, am ales șase astfel de cărți (ce pot fi găsite pe piața editorială românească) pornind de la șase seriale care pot fi văzute în prezent la TV.

Robert Galbraith (J.K. Rowling), Chemarea cucului, trad. Constantin Dumitru-Palcus, Editura Trei

Trailerul serialului „Strike”, produs de BBC One

Seria Cormoran Strike e cel mai bun lucru pe care l-a scris J.K. Rowling (sub pseudonimul Robert Galbraith – e și aici o întreagă poveste, dar n-o mai spun pentru că o știe probabil toată lumea) după ce a isprăvit cu serie Harry Potter. („A isprăvit” e un fel de a spune: după cele șapte romane a mai publicat diverse piese auxiliare precum volumașul de povestiri Poveștile bardului Beedle, piesa de teatru în colaborare Harry Potter și copilul blestemat și scenariul pentru un prequel cinematografic în cinci părți, din care până acum a fost lansat doar primul film, unul mai curând jenant – Fantastic Beasts and Where to Find Them). 

Chemarea cucului e primul volum din serie și introduce personajele principale – un detectiv privat ursuz, veteran al războiului din Afganistan de unde s-a întors fără un picior, și tânăra lui asistentă. Sună clișeistic și asta m-a ținut multă vreme departe de această serie. Dar Rowling face o treabă fantastică la nivelul individualizării personajelor și al evoluției lor psihologice. Plus că este o observatoare subtilă și ironică  a mediilor londoneze prin care se fâțâie detectivul: lumea modei haute couture în primul volum, lumea scriitorilor în al doilea etc.). Iar partea de planning a părții enigmistice este la înălțime.

Din serie mai fac parte Viermele de mătase și Carieră malefică (ambele traduse de Ciprian Șiulea). Urmează în curând și un al patrulea volum.

Din păcate, serialul e cam ieftinache – buget redus, tempi prea rapizi, chimia dintre personaje nu funcționează etc.

Gillian Flynn, Obiecte ascuțite, trad. Bogdan Perdivară, Editura Trei

Trailerul serialului „Sharp Objects”, produs de HBO

Obiecte ascuțite este primul roman al lui Gillian Flynn și probabil cel mai bun. Îl citisem acum vreo zece ani, când apăruse la Editura Tritonic (traducerea recentă de la Editura Trei este nouă și mai bună). Obiecte ascuțite lansează acel subgen prin care Gillian Flynn și-a câștigat o nișă în romanul polițist contemporan: un subgen în care femeile sunt personajele negative. Desigur, și vechile romane noir din anii ’30-’50 erau pline de femmes fatales criminale și corupte. Totuși, ele erau văzute printr-o privire masculină extrem de sexualizată, adeseori libidinoasă. Crimele lor erau erotice, erau sexy. Gillian Flynn își privește eroinele complet desexualizat. Răutatea lor, spre deosebire de tenul perfect al vechilor femmes fatales, este plină de coșuri și de răni mai mult sau mai puțin obscure.

Să nu se înțeleagă totuși că Gillian Flynn este prima autoare de acest fel: în anii ’40-’50 autoare ca Vera Caspary, Charlotte Armstrong, Patricia Highsmith, Margaret Millar sau Dolores Hitchens făceau o concurență reală mai cunoscuților Dashiell Hammett sau Raymond Chandler (cu care este instructiv să fie comparate dpdv al privirii sexuale de care vorbeam). Meritul lui Flynn este că a redescoperit și actualizat acel filon de aur.

Serialul HBO după Obiecte ascuțite este probabil cel mai bun din această listă de seriale bazate pe cărți. A renunțat la aspectul noir dat de narațiunea la persoana întâi din roman în favoarea unui Southern Gothic lent și insidios.

Richard Morgan, Carbon modificat, trad. Petru Iamandi, Editura Paladin

Trailerul serialului „Altered Carbon”, produs de Netflix

Raymond Chandler îl întâlnește pe Philip K. Dick și amândoi scriu un roman despre un detectiv postuman dintr-un viitor în care corpurile sunt schimbate ca hainele. Cartea este excelentă, la fel serialul.

James A. Corey, Războiul lui Caliban, trad. Cezar Petrilă, Editura Paladin

Trailerul serialului „The Expanse”, produs de Netflix

Am scris deja cu entuziasm pentru Scena9 despre Trezirea Leviatanului, primul volum din seria The Expanse. Space opera, univers postuman, conspirații interplanetare, structură de roman polițist.

Pe o piață relativ săracă în seriale SF (nu mă refer la penibilitățile gen AXN), The Expanse face toți banii.

Dan Simmons, HMS Terror, trad. Ruxandra Toma, Editura Nemira

Trailerul serialului „The Terror”, produs de AMC

O spun cu fiecare prilej: Dan Simmons este unul dintre cei mai buni scriitori contemporani. Deși nișat ca autor de literatură de consum (între frontierele căreia a scris în mai toate subgenurile, de la space opera la vampiri și de la romane polițiste la romane istorice), el deține o complexitate pe care mulți autori majori din mainstream nici n-o visează. Și este unul dintre cei mai intertextuali scriitori pe care-i cunosc (de pildă, a rescris genial sub formă de SF epopeile lui Homer, combinându-le cu Nabokov, Shakespeare și cu poezia romantică engleză). HMS Terror, inspirat din nefericita și încă enigmatică aventură arctică a expediției Franklin, este printre altele un omagiu adus lui Edgar Allan Poe (Masca Morții Roșii, Aventurile lui Arthur Gordon Pym). Un mix memorabil de horror fantastic și de roman istoric. 

Serialul nu l-am văzut, dar oricum nu poate concura cu romanul.

George R.R. Martin, Seria Cântec de gheață și foc, trad. Silviu Genescu, Laura Bocancios, Ana-Veronica Mircea și Mihai Dan Pavelescu, Editura Nemira

Trailerul sezonului 8 din „Game of Thrones”, produs de HBO

Ca în bancul cu măgarul adus la târg ca să fie făcut de râs, îl trec aici și pe George RR Martin. Sigur, seria Cântec de gheață și foc (cinci volume din șapte publicate până în prezent) este capodopera indisputabilă a fantasy-ului post-Tolkien. Sigur, toată lumea a văzut serialul Game of Thrones. Doar că, afurisit să fie, Martin preferă să ardă gazul cu o mie de proiecte secundare în loc să termine odată cartea. De pildă, în toamnă va publica un cărțoi de istorie ficțională despre Casa Targaryen (în același univers cu A Song of Ice and Fire). Nu că n-ar fi bun și ăla, dar aș fi preferat (toată lumea ar fi preferat) să termine the real thing – seria Cântec de gheață și foc. În fine, cei neconsolați cu lenea lui George Martin pot citi cu maximă încântare cele trei novellas cavalerești din Cavalerul celor șapte regate (trad. Laura Bocancios și Oana Chiţu, Editura Nemira) – prequel al seriei care se va transforma și el probabil, într-o bună zi, într-un nou serial.


Imaginea principală via PxHere

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK