Muzică / Descoperiri

Nou în muzică#9: Against All Logic, Al Di Meola, Fritz Kalkbrenner ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 27 februarie 2018

Mai mereu, politicienii din România încearcă să treacă prin Parlament diverse legi dubioase. Mai mereu, nu sunt prea subtili, iar societatea civilă se prinde și urlă cu toți plămânii în stradă că „așa ceva nu se poate!” Poate că parlamentarii noștri ar trebui să ia lecții de la Nicolas Jaar, care tocmai lansat un album atât de subtil, încât aproape că nu l-a băgat nimeni în seamă.

A.A.L. (Against All Logic) - 2012-2017

Dacă nu știi cine e Against All Logic, a venit momentul să afli că Nicolas Jaar, unul dintre cei mai apreciați producători de muzică electronică din lume, folosește acest pseudonim și-ți recomand să vezi ce-a mai scos americanul și până acum. Albumul conține o colecție de melodii nelansate, dar care au putut fi auzite (câteva dintre ele) prin mixuri sau concerte. Unele au leak-uit pe platforme ilegale de descărcat muzică. Altele nu. Producția este absolut incredibilă, Nicolas Jaar este atent cu fiecare vibrație a bassului, bibilește percuția subtilă de pe fundal, iar vocile și versurile te captează ca și cum ai ști deja cântecul. Influențele de groove și funk îți încălzesc sufletul și te fac să dai din cap fără întrerupere. Chiar dacă albumul e lansat ca un proiect lateral, nu lăsa asta să te păcălească - 2012-2017 va fi unul dintre cele mai bune materiale electronice din 2018.

Ascultă-l la boxe puternice sau la niște căști blanao.  

4.4/5 ★   

Al Di Meola - Opus

Chitaristul american în vârstă de 63 de ani și-a lansat cel de-al 26lea album (asta dacă le numărăm doar pe cele solo). Prima piesă, „Milonga Noctiva”, este o fuziune între jazz și un tango cântat la chitară. „Ava’s Dream Sequence Lullaby”, așa cum poți să intuiești din titlul, e o baladă lungă de 10 zece minute care te trece prin mai multe stări, de la voioșie la tristețe. Albumul este plin de ritmuri amestecate, chitări exotice și infuzii elegante de jazz.

Ascultă-l împreună cu mama ta.

3.1/5 ★

Fritz Kalkbrenner - Drown

Cel de-al cincilea album lui Fritz (fratele lui Paul Kalkbrenner) e înecat într-o melancolie dulce-amară, pe care artistul o descrie cu beat-uri neclare, ascunse în spatele unor sintetizatoare atmosferice. Un fel de techno introspectiv, visător, cu interludii scurte și fără voci (spre deosebire de albumele anterioare, pe care artistul le completa cu propria voce). Melodiile sunt cam previzibile, dar cred ca asta e și ideea. Fritz nu vrea să te surprindă cu dropuri euforice, ci mai degrabă să te țină într-o stare de amorțeală plăcută.

Ascultă-l pe plajă la mare, înainte de apus.

2.8/5 ★

Car Seat Headrest - Twin Fantasy (Face to Face)

Will Toledo a lansat prima dată albumul ăsta în 2011. Acum a venit cu o variantă cizelată, regândită și trecută printr-un studio profesionist. O versiune îmbunătățită a melodiilor indie-rock segmentate interesant de-a lungul materialului - unele cântece au peste zece minute și par a fi mai multe piese într-una, iar alte melodii sunt scurte, de unu-două minute. Zgomotos și haotic, artistul vorbește despre droguri, tinerețe, relații nereușite într-un fel realist și deprimant, dar cu ritmuri care te prind și-ți bâțâie creierul.

Ascultă-l când ți se face dor de trupa preferată din liceu.

3.4/5 ★

Nathan Fake - Sunder

Sunder este mult mai neprelucrat față de Providence [albumul precedent], piesele au fost înregistrate dintr-o lovitură, mi-a luat trei zile ca să-l scot”, spune Nathan într-un interviu. Britanicul a lansat un EP, 34 de minute, în care primele cântece sunt întunecate și friguroase, cu bătăi aspre și sintetizatoare melancolice. Dar ultimele două melodii din cele cinci aduc o rază de optimism.

Ascultă-l la ultima ninsoare din an.

3.1/5 ★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK