Publicat pe 24 mai 2021

S-a cam relaxat toată țara, așa că se înmulțesc evenimentele offline, care ne aduc înapoi în teatre, cinematografe și spații inedite de evenimente. Dar nici online-ul nu cedează, ci continuă să ne amintească, așa cum a făcut-o pe tot parcursul pandemiei COVID-19, că lumea e mai mică decât ne imaginam. Săptămâna asta, vă recomandăm două discuții online, cu un scriitor legendar, o speologă și un antropolog, un festival de fotografie și un performance de dans contemporan.


Despre aventura genetică a omenirii (discuție online), luni, 24 mai, ora 18:30

Weekendul trecut m-am apucat de citit Odiseea Genelor, scrisă de cercetătoarea în antropologie genetică Evelyne Heyer și tradusă la Nemira, în colecția Orion. E o călătorie uimitoare prin cealaltă istorie a omenirii, scrisă în sângele și oasele noastre. La discuția despre carte vor participa Oana Moldovan, speolog, Radu Umbreș, antropolog. Pe Oana Moldovan o găsiți și în articolul pe care l-am publicat săptămâna trecută, despre însemnătatea descoperirii unei mandibule vechi de aproximativ 40.000 de ani în Peștera cu Oase de lângă Anina. (Vlad)

Speaking the Language of Truth: Salman Rushdie, dezbatere online, duminică, 30 mai, de la orele 20:00

Hai la o întâlnire virtuală cu Salman Rushdie, scriitorul de origine indiană multipremiat pentru cele 14 romane pe care le-a scris de-a lungul carierei sale. Duminica asta îl poți asculta la Festivalul Internațional de Literatură de la Dublin, unde va vorbi despre o nouă colecție de eseuri, pregătită în ultimele decenii. (Venera)

Walk & Shoot Fest, ediția a II-a (21 – 30 mai 2021), online, 21-30 mai

Mai ai câteva zile din festivalul ăsta, care era minunat și offline. Poți să te întâlnești la discuții, zilele astea, cu unii dintre cei mai buni fotografi și curatori de la noi: Eugen Rădescu, Alina Ușurelu, Andreea Retinschi, Alex Gâlmeanu, Horia Manolache, Ioana Moldovan, Matei Bejenaru și mulți mulți alții. Vor vorbi online pe tema retușării, a fotojurnalismului, a dreptului de autor, a femeilor văzute prin obiectivul fotografului, a istoriei fotografiei - și alte esențiale, la care orice pasionat de vizual ar trebui să se gândească. (Ioana)

Less might be more, but sometimes less is just nothing - Willy Prager, București, Centrul Național al Dansului, joi, 27 mai, de la ora 19

Estetica actuală, a contemporaneității post-postmoderne a fost, până-n COVID-19, una care ne învăța că mai puțin e mai bine. Apoi a venit mai puținul suprem: mai puțin dans, mai puțină socializare, mai puțin contact uman direct, nemediat de tehnologii. Coregraful bulgar Willy Prager și-a revizitat performance-ul ăsta, despre formația disco Zoom, înființată în Spania în 1973, cu absolvenți ai Academiei de dans și performance CNDB, în context pandemic. Iar eu chiar cred că e un moment numai bun să ne întrebăm, alături de artiști, când „less is more” și când ajunge „mai puțin” să nu mai însemne nimic. Pentru spectacolul ăsta offline, cu public, poți să-ți iei bilet de aici - e 35 de lei la preț întreg, respectiv 18 pentru elevi, studenți și pensionari. (Ioana)