Video / Adolescenți

VIDEO Dă bacul la română cu Psihotrop

De Andra Matzal, Luiza Vasiliu, Veioza Studio

Publicat pe 1 iunie 2017

După ce ne-am petrecut o dimineață întreagă ascultând pe repeat piesele făcute de Psihotrop după VIP-urile literaturii române din programa de bac, am știut că e musai să dăm de el și să stăm de vorbă. Fiindcă la 19 ani, Psihotrop reușește o treabă pe care zecile de manuale, alternative sau nu, nu doar că n-au reușit-o, ba chiar au sabotat-o:  face textele clasice din literatură licean-friendly. În proiectul ăsta, Mihai predá, pune pe ritm& rimă analize literare după Bacovia, George Călinescu, Ion Barbu, Rebreanu, Caragiale & co. Una e să-ți bați capul cu limba de lemn a culegerilor de comentarii, alta e să dai boxele la maxim și s-asculți cum „Omu' meu, Bacovia, nu a scris de pomană / A descris decoru' cu termeni gen cavou, coroană, / Sicrie, flori de plumb și chestii mormântale / Care corespund cu eul căzut în disperare”. Sau să dai din cap pe beat, în timp ce afli că „Ioan Slavici făcea pe nebunu', / În 1881 / S-a gândit să scrie Moara cu noroc, / O nuvelă psihologică, da' el nu-i psiholog”.

Așa că ne-am văzut cu Mihai într-o dimineață, în care-am înțeles ce-ar însemna un battle de hip hop chiar înainte să ne bem cafeaua. Când i-am zis că aici, la Scena9, scriem despre cultura tânără din România, replica lui a venit zbang!, drept în moalele entuziasmului: „Dar cine-i tânăr de la voi? Să știți că, dacă scrieți despre tineri, asta nu-nseamnă că îi înțelegeți.” După ce ne-am consolat că tinerețea s-a tot lungit în ultimii ani, am dat o tură la Muzeul Național al Literaturii Române, proaspăt redeschis în București (și pe care, btw, vă recomandăm să-l vizitați în formula asta nouă). Am povestit despre cum e să crești la Constanța, despre ce-i în neregulă cu literatura formatată din manuale și despre a merge sau a nu merge la facultate. După care ne-a remontat Psihotrop cu niște freestyle sub holograma lui Caramitru, care-n ziua aia avea niște defecțiuni tehnice.

Mulțumim, J'ai Bistrot și Muzeul Național al Literaturii Române, pentru găzduire.

Interviu de Luiza Vasiliu & Andra Matzal

Video de Veioza Studio

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK