Generația 9 / Romi
„Lecția mea de viață: Nu vreau să mai cerșesc (pentru nimic).”
Maria Coman
Povestea unei tinere care n-a avut șansa să se simtă copil.
Povestea unei tinere care n-a avut șansa să se simtă copil.
Am vorbit cu actrița Judith State despre felul în care dansul îi influenţează actoria, despre cum vede relaţia cu regizorul şi cu camera de filmat (spoiler alert: nu o intimidează) și despre cum îşi construieşte personajele.
Am stat de vorbă cu Denis Duma și Mario Sandrino Rădulescu, doi tineri care apar în documentatul „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, despre tinerețea dictatorului.
Miza poeziei lui Florentin Popa a evoluat încet-încet dinspre catharsis, dinspre defulare, înspre împărtășire pur și simplu. E o formă de iubire asta și e foarte mișto.
Pentru început de săptămână, am ales 10 poeme ale unor autori/autoare care au debutat în 2021 și care au concurat pentru Premiul „Mihai Eminescu” -OPUS PRIMUM.
Am întrebat 5 foarte tineri cineaști, artiști vizuali și poeți ce i-a învățat festivalul de artă făcută de adolescenți.
O discuție despre școală, teatru și film cu Conrad Mericoffer, actorul care joacă rolul principal în filmul „Câmp de maci”.
De vorbă cu Luca Istodor, Andreea Borțun și Andrei Epure, despre filmele lor scurte de festival și nevoia de scurtmetraj în 2021.
Am vorbit cu interpreta rolului principal din „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” despre școală, sex și despre cum toată arta e politică.
Am stat de vorbă cu Andra Tarara despre „Noi împotriva noastră” (debutul ei în lungmetraj documentar), un film emoționant și tulburător realizat împreună cu tatăl ei, Ion Tarara.
Cine e Ivana Mladenović, regizoarea de origine sârbă care surfează curajos pe Noul Val din România?
Le-am dat teren liber artistelor Lea Rasovszky și Megan Dominescu pentru un dialog one-on-one fără intervenții, fără editări.
O adolescentă de 15 ani păstrează tradiția rușilor lipoveni, pe acorduri de harmonică.
Citește (și ascultă) în avanpremieră câteva poeme ale unor autori care vor debuta în curând la Editura OMG.
Am stat de vorbă cu Șerban Lazarovici, tânărul de 20 de ani care joacă rolul disidentului adolescent Mugur Călinescu în filmul lui Radu Jude, „Tipografic Majuscul”.
Anastasia Gavrilovici, cea mai bună tânără poetă a anului a scandalizat internetul cu versuri despre feminitate, sexualitate și fragilitate.
„oriunde am fi, simțim un blocaj./ dar suntem mai norocoși decât părinții noștri,/ care au prins tranziția din picaj”
Pentru 15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale și ziua în care s-a născut acum 170 de ani Mihai Eminescu, am ales 13 poete și poeți care tocmai au debutat.
În „Strong Women”, cea mai nouă serie de ilustrații și picturi murale a artistului român Saddo, ies la înaintare povești ale unor femei care sfidează clișee.
Cum mai sună poezia tânără? Citește câteva dintre poemele autorilor invitația la festivalul internațional Zona Nouă, desfășurat la Sibiu.
Am vorbit cu Tatiana Țîbuleac despre starea pentru scris, despre copilărie, despre rădăcini.
Cu Nora Agapi, regizoarea documentarului „Timebox”, despre cea mai mare arhivă personală din România, evacuări, relația tată-fiică și memorie.
Lucian Corobuţă este unul dintre membrii fondatori RomaJust, o asociație care militează pentru apărarea intereselor romilor în sălile de judecată.
Am vorbit cu poetul Andrei Dósa despre el și despre primul lui roman, „Ierbar”, publicat recent - „un fel de Hanul Ancuței cu prăjiți.”
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.