Film / Arhivă

VIDEO Un film cult de Lucian Pintilie primește o nouă viață

De Octavian Coman, Scena 9

Publicat pe 16 octombrie 2019

Balanța, unul dintre filmele-cult ale anilor '90 și unul dintre cele mai bune filme din istoria cinemaului românesc, a căpătat o viață în plus, după ce pelicula originală a fost digitalizată în format 4K - rezoluție care permite proiecții la calitate foarte bună - și apoi restaurată. Dacă digitalizarea a avut loc în laboratorul Hiventy, din Franța, restaurarea a fost făcută în România, de studioul Avanpost Media. 

Filmul lui Lucian Pintilie, proiectat în 1992 la Cannes, în afara competiției, îi are în centru pe Maia Morgenstern și pe Răzvan Vasilescu, iar la distanță de aproape 30 de ani rămâne o oglindă lucidă și necesară a societății. Anul trecut, Pintilie, regizor de film și de teatru, controversat pentru regimul comunist, dar adulat de public, critici și industrie deopotrivă, a încetat din viață la 85 de ani.

Restaurarea Balanței face parte dintr-un program mai larg al Fundației9, Fondul de cinema „Lucian Pintilie”, gândit să susțină regizori tineri, dar și să resusciteze părți importante din moștenirea cinematografică a lui Pintilie. Fiindcă, dincolo de restaurare, Balanța va intra în circuitul cinematografelor la începutul anului viitor. Până atunci, noua variantă a filmului are parte zilele acestea de proiecții în premieră la Lumière 2019 Grand Lyon Film Festival, festivalul fondat în memoria fraților Lumière. 

Mai jos, vă propunem să intrați pe repede înainte în procesul de restaurare a filmului lui Pintilie, care s-a derulat într-un interval de șase luni și a implicat munca mai multor specialiști în sunet și imagine de film, care au lucrat îndeaproape cu Florin Mihăilescu, director de imagine și apropiat al lui Pintilie. Octavian Coman a fost în studioul Avanpost Media și a urmărit procesul prin care un film esențial a fost salvat și revitalizat. 

Reportaj de Octavian Coman

Foto: CHENE, LE_© 1992 Parnasse Production – Scarabée Films – MK2 – La Sept – Le Studio de Création Cinématographique du ministère de la culture en Roumanie

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK