Viață&co / Animale
Ina, dragă
Ina Constantin, Mircea Drăgoi
Acum nu vreau să-mi imaginez viitorul. Dar aș vrea împreună să ne reimaginăm trecutul, adică să ne aducem aminte. Un material din Arhiva Scena9, publicat în 2021.
Acum nu vreau să-mi imaginez viitorul. Dar aș vrea împreună să ne reimaginăm trecutul, adică să ne aducem aminte. Un material din Arhiva Scena9, publicat în 2021.
Ce instituție se ocupă de strategia României pentru un viitor mai prietenos cu oamenii și cu natura? Și ce face ca planurile să treacă de pe hârtie în realitate? Un material din arhiva Scena9.
Prezentarea arhivei fotografului clujean Sárdi Elemér e o formă de-a recupera identitățile unor oameni care au pierdut totul.
Basarabia nu e România, cel puțin când vine vorba de muzică, arte vizuale, teatru și balet. Cum își văd artiștii de la Chișinău propria țară și ce relație au cu România?
O licitație litigioasă cu aproape 100 de loturi manuscrise ale lui Mircea Eliade readuce în prim plan mari probleme de gestiune publică a memoriei unuia dintre cei mai cunoscuți autori de origine română și, dintre aceștia, cel mai prost editat.
După un an în care ne-am distanțat, iar îmbrățișările și atingerile au ajuns să ne pară periculoase, am căutat fotografii de arhivă care, cu blândețea și afecțiunea din viețile unor necunoscuți, pot fi balsam anti-tristețe.
Dintre filmele puse online de Arhiva Națională de Filme, am ales un film mut, un blockbuster și un film de autor pursânge.
Așa că m-am plimbat prin arhive de fotografie și am colecționat câteva momente cu note de absurd din alte vieți, din alte vremuri.
De Ziua Internațională a Muncii, am căutat prin arhive fotografii cu oameni și nenumăratele lor meserii. Unele s-au schimbat, altele au dispărut între timp, dar lumea continuă să muncească. Chiar și pe pandemie.
100 de ani de viață pe pământ în 25 de fotografii de arhivă
Istoricul Stejărel Olaru a scormonit prin dosare de urmărire și a ajuns la portretul unei persoane urmărite atent de toate dictaturile din România secolului al XX-lea.
Câțiva artiști scot la lumină o arhivă prețioasă de fotografii făcute în satele Moldovei sovietice de un muncitor la colhoz.
La aproape 30 de ani de la premieră, pelicula „Balanței”, unul dintre cele mai importante filme românești, a fost digitalizată și restaurată.
O parte din arhiva etnologică a Muzeului Țăranului Român poate fi acum privită și ascultată online pe platforma Rețelele Privirii.
„Baladele memoriei” este un spectacol-arhivă de istorii personale creat de Nicoleta Esinencu, una dintre cele mai importante voci ale teatrului din Republica Moldova.
Etnologul Ioana Popescu își amintește ciudățeniile pe care le-a descoperit în timpul unei cercetări de teren, la începutul anilor '90.
Expoziția Arhiva fotografică și istoria în transformare scoate în fața publicului o primă selecție din colecția lui Mihai Oroveanu, istoric de artă, fotograf și fondator al Muzeului
Am stat de vorbă cu regizorul Radu Jude despre „Țara moartă”, cel mai nou film al său, un documentar cu România așa cum nu ne place să ne-o amintim.
ICAR urcă în online scurte eseuri video despre momentele esențiale ale filmului românesc.
Câtă emoție și câtă rațiune încap în lumile non-umane? La ce e bună agresivitatea și ce forme capătă ea în societățile noastre?
Un porc își găsește tradiționalul sfârșit în al șaptelea text al seriei „Scriitori și animale”, scris de Mihai Duțescu.
Dacă animalele sunt ca pietrele, atunci le putem arunca într-un morman pe care putem călca. Dacă totuși nu sunt, atunci ne aflăm în fața unei dileme morale serioase.
Medicul veterinar care a fondat Centrul de Salvare și Reabilitare a Animalelor Sălbatice din apropierea Bucureștiului vorbește despre munca lor și despre cum nu mereu e recomandat să ne credem salvatorii animalelor.
Timp de aproape un an am lucrat la o serie video-documentară despre relațiile noastre cu animalele. M-a interesat să aflu cât loc ocupă animalele în viața noastră, ce roluri le-am alocat, care e impactul civilizației sapiens asupra lor și cum putem reclădi legăturile bazate pe respect dintre noi și restul animalelor non-umane.