Cine a trecut prin Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) a Universității din București (UB) în ultimii ani a auzit că Horea-Mihai Bădău, lector universitar doctor, face avansuri studentelor. 14 foste absolvente și-au spus în RISE Project poveștile, confirmând vorbele de pe holuri. Acestea descriu interacțiunile cu Bădău ca fiind încălcări ale granițelor relației profesor-studentă, abuzuri de putere, chiar hărțuire sexuală. Psihologii, juriștii și activiștii cu care s-a consultat RISE Project confirmă că au fost comportamente inadecvate.
Bădău a negat că ar fi hărțuit vreodată pe cineva, iar FJSC și Universitatea din București spun că au toleranță zero pentru orice formă de abuz. La momentul publicării acestei benzi desenate cazul Bădău este discutat de Comisia de Etică a UB.
Ani de zile, studentele nu au vorbit și nici n-au depus plângeri: de teama că vor pica examene, de rușine, crezând că au greșit ele cu ceva, din moment ce un bărbat cu dublul vârstei lor le scrie și le sună noaptea, le vorbește despre compatibilitatea zodiilor lor, le face invitații în oraș sau le copleșește cu aluzii la relații. Însă vorbesc acum.
După publicarea investigației, reporterii au primit peste 10 mărturii noi, pe care au început să le documenteze pentru o continuare care va apărea în Scena9.
Banda desenată de mai jos preia o parte dintre poveștile absolventelor, care apar cu pseudonime ca să le protejăm identitatea. Ele sunt contextualizate de o discuție despre nevoia de a trata cu mai multă seriozitate abuzurile din universitățile din România, unde o treime dintre studente spun că au fost hărțuite sexual. Dacă reacția celor peste 200 de studenți actuali de la FJSC, care au semnat o sesizare cerând măsuri din partea facultății și universității, poate fi folosită ca o măsură a interesului, putem spune că ei vor această discuție.
Vorbele atribuite profesorului provin din mesaje audio și scrise pe care le-am văzut sau ascultat. Gândurile și amintirile studentelor sunt extrase din mai multe interviuri cu ele. Diferențele de culoare de fundal sunt menite să semnalizeze trecerea dintre cele trei povești ale victimelor și contextul hărțuirii în mediul universitar. Am ales această formă de a repovesti investigația, pentru că sperăm ca forma și ușurința de lecturare s-o facă să circule cât mai departe.
Recomandare: dacă ai deschis pe mobil, rotește telefonul pentru o experiență mai bună.