Universități fără hărțuire

Violența de gen este „elefantul din cameră” pentru universitățile românești. Cu toate acestea, instituțiile sunt reticente să accepte că se confruntă cu o problemă proporții și să înceapă un proces real de schimbare. Găzduim o serie de  articole despre siguranța studentelor,  temă despre care e vital să purtăm o discuție publică. 

Universități fără hărțuire / Hărțuire sexuală

„Proful de licență tocmai s-a dat la mine”

Cristian Lupșa, Carla Lunguți, Simina Popescu

Comportamentele abuzive și hărțuirea sexuală nu sunt luate în serios de universitățile românești. Uneori aceste comportamente afectează generații de studenți, cum e și în cazul lui Horea-Mihai Bădău, lector universitar doctor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București. Ani de zile, zeci de studente, fără să știe una de cealaltă, au fost victimele unui tipar similar de abordare. Nu au vorbit și nici n-au depus plângeri: de teamă că vor pica examene sau licențe, de rușine, crezând că au greșit ele cu ceva pentru că sunt sunate noaptea sau pentru că li se fac declarații de dragoste și avansuri. Multe dintre ele au hotărât acum să vorbească public despre asta.

Universități fără hărțuire / Etică

Codurile de etică: respect și integritate, reflecție și democrație

Constantin Vică, Emilian Mihailov, Simina Popescu

Auzim din ce în ce mai des despre cazuri în care profesori, din mediul universitar sau preuniversitar, sunt acuzați de comportamente imorale. Fie că vorbim de hărțuire sexuală sau nu, manipulare emoțională, atitudini agresive, umilitoare și dezumanizante, luare de mită etc., toate cazurile au ceva în comun: faptul că acești profesori lucrează în organizații care au coduri de etică.

Universități fără hărțuire / Activism

De ce universitățile nu iau siguranța studentelor în serios

Cristian Lupșa, Carla Lunguți, Ioana Cîrlig, Simina Popescu

O treime din studentele din România spun că au fost hărțuite sexual. Mediul universitar e însă reticent să accepte că se confruntă cu o problemă de mari proporții și să înceapă un proces real de schimbare. Echipa Centrului FILIA face o muncă uriașă de cercetare și propune soluții ca să sporească siguranța studentelor.


Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK