Bears Uncovered / Natură

VIDEO Urmărește primul episod din documentarul „Bears Uncovered”: Ce facem cu urșii?

De Michael Bird, Ovidiu Dunel-Stancu, Stefano Petrelli, Vjosa Cerkini

Publicat pe 13 mai 2024

În multe țări din Europa, relația dintre oameni și urși a devenit haotică și face loc multor ilegalități.  Animalele sunt victime ale abuzurilor din partea oamenilor, iar oamenii cad victime animalelor sălbatice de care se ciocnesc din ce în ce mai des. Numărul urșilor este în creștere în Europa de Sud, iar oamenii au de ales - fie să vâneze și să ucidă urșii, fie să învețe cum să trăiască împreună cu marile animale. 

În documentarul „Bears Uncovered”, o echipă internațională de jurnaliști a călătorit în România, Italia, Slovenia, Albania și Kosovo, pentru a afla cum s-a ajuns aici și ce putem face.  Cum trăiesc urșii sălbatici și cei aflați în captivitate? Cum arată relațiile dintre comunitățile umane și aceste animale sălbatice? Care sunt soluțiile și scenariile posibile pentru ca cele două tabere să trăiască în echilibru? 

Mai jos, puteți urmări primul episod al „Bears Uncovered”, care documentează relațiile din ce în ce mai complicate dintre oameni și urși, în cinci țări europene, printre care și România. Alături de Rusia, la noi în țară sunt cele mai multe victime umane ale conflictelor cu urșii de pe întregul continent. 


 

Imaginile cu turiști locali și străini care hrănesc urșii pe șoselele României și îi forțează să pozeze pentru selfie-uri au devenit deja obișnuință. În Slovenia, Albania și la noi, urșii sunt ținuți în cuști, în curtea locuințelor private sau în fața restaurantelor. Mulți suferă, în vreme ce alții mor sau dispar fără urmă. În Kosovo, untura de urs se poate cumpăra pe piața neagră, ca să fie mâncată sau folosită ca unguent.

Urșii sunt protejați de legislația europeană, dar fiecare țară își are propriile politici în ceea ce privește vânătoarea, salvarea și hrănirea acestor animale sau, după caz, consumul lor. Un urs are șanse mai mici sau mari să supraviețuiască în funcție de țara unde se află. În Italia, un urs care ucide un om este supus unui proces costisitor, care captivează o țară întreagă. În țara vecină, Slovenia, un astfel de urs ar fi imediat împușcat, ciopârțit și făcut tocană.

În primul episod al documentarului Bears Uncovered, pe care îl găsiți mai jos, jurnaliștii urmăresc în profunzime care sunt cele mai mari probleme de care se lovesc azi oamenii și urșii când își împart teritoriul. Investigația este realizată în cinci țări, printre care și România, unde, potrivit fostului ministru al Mediului, Barna Tánczos, „administrarea urșilor a fost probabil cel mai complex subiect de pe agenda ministerului mediului, care a suscitat cel mai mare interes în momente cheie din ultimii ani”. 

Proiectul Bears Uncovered a fost finanțat din granturi de la  IJ4EU și Journalismfund Europe.

13 mai 2024, Publicat în Bears Uncovered /

Text de

  • Michael BirdMichael Bird

    Este un jurnalist freelancer britanic stabilit în București. Articolele sale au fost publicate de Vice, DoR, The Independent on Sunday, Politico, EU Observer și Mediapart, între altele. 

  • Ovidiu Dunel-StancuOvidiu Dunel-Stancu

    Producător de film și jurnalist, specializat în cultură alternativă și drepturile animalelor. A lucrat pentru Vice, The Black Sea și a fost producător executiv al lungmetrajului Două lozuri.

  • Stefano PetrelliStefano Petrelli

    Jurnalist și ofițer de presă, stabilit la Roma, în Italia. Scrie, în principal, despre sănătate și cercetare, iar în trecut a acoperit subiecte legate de mediu și energie.

  • Vjosa CerkiniVjosa Cerkini

    Jurnalistă și realizatoare de filme documentare din Pristina, Kosovo. Este corespondentă a canalelor germane de televiziune DW și MDR, și al altor canale regionale din Balcani. A fost implicată în numeroase producții documentare din Europa și SUA. Investighează subiecte legate de politică, societate și drepturile omului, din Kosovo, Albania și Muntenegru.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK