Bears Uncovered / Natură

VIDEO Umărește episodul 2 din „Bears Uncovered”: Pot oamenii și urșii să trăiască împreună?

De Vjosa Cerkini, Stefano Petrelli, Ovidiu Dunel-Stancu, Michael Bird

Publicat pe 13 mai 2024

Numărul de urși este în creștere în câteva țări din Europa, printre care și România.  „Administrarea urșilor a fost probabil cel mai complex subiect de pe agenda ministerului mediului, care a suscitat cel mai mare interes în momente cheie din ultimii ani,” a declarat la sfârșitul anului Barna Tánczos, fost ministru al Mediului. 

În documentarul „Bears Uncovered”, o echipă internațională de jurnaliști a călătorit în România, Italia, Slovenia, Albania și Kosovo, pentru a afla cum s-a ajuns aici și ce putem face.  Cum trăiesc urșii sălbatici și cei aflați în captivitate? Cum arată relațiile dintre comunitățile umane și aceste animale sălbatice? 

Mai jos, puteți urmări episodul doi din acest documentar, în care numeroși specialiști din Europa explorează  soluții și scenarii posibile pentru ca cele două tabere să trăiască în echilibru.


 

Primul episod al Bears Uncovered documentează relațiile din ce în ce mai complicate dintre oameni și urși, în cinci țări europene, printre care și România. Alături de Rusia, la noi în țară sunt cele mai multe victime umane ale conflictelor cu urșii de pe întregul continent. 

Cel de-al doilea episod mapează pe larg posibile soluții prin care oamenii și urșii și-ar putea împărți teritoriul cu mai mult echilibru. O vânătoare mai permisivă? Protejarea zonelor rurale de urși?  Împărțirea timpului cu urșii? Sunt câteva dintre pistele explorate de diverși specialiști, însă fiecare dintre ele presupune strategii ample și eforturi pe toate fronturile.

Proiectul Bears Uncovered a fost finanțat din granturi de la  IJ4EU și Journalismfund Europe.

13 mai 2024, Publicat în Bears Uncovered /

Text de

  • Vjosa CerkiniVjosa Cerkini

    Jurnalistă și realizatoare de filme documentare din Pristina, Kosovo. Este corespondentă a canalelor germane de televiziune DW și MDR, și al altor canale regionale din Balcani. A fost implicată în numeroase producții documentare din Europa și SUA. Investighează subiecte legate de politică, societate și drepturile omului, din Kosovo, Albania și Muntenegru.

  • Stefano PetrelliStefano Petrelli

    Jurnalist și ofițer de presă, stabilit la Roma, în Italia. Scrie, în principal, despre sănătate și cercetare, iar în trecut a acoperit subiecte legate de mediu și energie.

  • Ovidiu Dunel-StancuOvidiu Dunel-Stancu

    Producător de film și jurnalist, specializat în cultură alternativă și drepturile animalelor. A lucrat pentru Vice, The Black Sea și a fost producător executiv al lungmetrajului Două lozuri.

  • Michael BirdMichael Bird

    Este un jurnalist freelancer britanic stabilit în București. Articolele sale au fost publicate de Vice, DoR, The Independent on Sunday, Politico, EU Observer și Mediapart, între altele. 


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK