Carte / Bookfest

Ce cărți să vă luați de la Bookfest

De Mihai Iovănel

Publicat pe 30 mai 2016

Lățit în pavilioanele laterale de la Romexpo, Bookfest e ruda săracă a târgului de toamnă-iarnă Gaudeamus. Îi lipsește glamour-ul, lipsesc și destule edituri, care consideră că nu merită efortul și/sau taxele de participare. Pentru vizitatori, reducerile nu sunt enorme (între 10% și 30% la noile apariții), cărțile pot fi găsite mai ieftin (până la 50%) pe platforme de distribuție precum elefant.ro (care, însă, – ca și librăriile obișnuite, de altfel – percep comisioane uriașe de la editori, până la 60% din prețul cărții). Pe de altă parte, Bookfest rămâne o ocazie bună de a te plimba printre cărți, de a descoperi noutățile și de a găsi edituri și cărți inexistente în timpul anului.

Anul acesta, invitatul special al târgului este Israel. Scriitoarea Zeruya Shalev va fi prezentă la București pentru a-și lansa romanul Durere (Polirom, traducere de Gheorghe Miletineanu). Alte două titluri recomandabile sunt cel mai recent roman al lui Amos Oz, Iuda (Humanitas, trad. Marlena Braeşter), precum și culegerea de povestiri hasidice Tâlcul tuturor faptelor de Shmuel Iosef Agnon (Humanitas, trad. Gheorghe Miletineanu).

Fiction

Evenimentul târgului în materie de ficțiune este Puritate, romanul cu hackeri al lui Jonathan Franzen (Polirom, trad. Iulia Gorzo). Este flancat îndeaproape de Povestea unui nume, al doilea volum din Tetralogia Napolitană a Elenei Ferrante (Pandora M, trad. Cerasela Barbone). Sunt cărțile despre care vorbește toate lumea în presa occidentală. 

Un eveniment este și traducerea inedită a lui Mircea Ivănescu (completată de Radu Vancu) după fantasy-urile mistic-oculte ale William Butler Yeats, Rosa Alchemica şi alte scrieri (Humanitas). Un roman pe care-l recomand cu toată căldura este Toată lumina pe care nu o putem vedea de Anthony Doerr (Humanitas, trad. Iulia Gorzo), cea mai palpitantă și delicată evaziune consumată recent: mistere, naziști, un diamant fabulos, aparate de radio, Franța ocupată, Saint-Malo. Pare promițător și 2084. Sfârşitul lumii de Boualem Sansal, Marele Premiu al Academiei Franceze în 2015 (Humanitas, trad. Doru Mareș), o distopie religioasă complementară Supunerii lui Michel Houellebecq.
 

2666, capodopera lui Roberto Bolano (Univers, trad. Eugenia Alexe Munteanu), a apărut deja de ceva vreme, dar la târg poate fi procurată la un preț mai bun decât cel de librărie. Tot de la Univers atrage atenția romanul O poveste, al danezului Jonas T. Bengtsson (trad. Karmen Balko), omagiu adus basmelor crude ale lui Hans Christian Andersen, apărut în colecția Globus, îngrijită de „terorista” Luciat. Editura Art continuă seria Tennessee Williams cu volumul Un tramvai numit Dorință. Trandafirul tatuat. Noaptea iguanei (trad. Antoaneta Ralian).  Editura Casa Radio lansează un audiobook după Exuvii de Simona Popescu, dublul feminin al Orbitor-ului lui Mircea Cărtărescu. Cei care vor să vadă cât de prost scrie Vintilă Horia pot apela cu încredere la Cavalerul resemnării (Vremea, trad. Ileana Cantuniari), roman plasat în medievalitatea românească a lui Radu Negru.

Nonfiction

Secțiunea de nonficțiune pare cea mai ofertantă. O carte foarte cumpărată va fi Sexualitate şi societate. Istorie, religie şi literatură de Andrei Oişteanu (Polirom; câteva fragmente incitante pe Scena9), utilă atât istoricilor, activiștilor (de pildă feministelor), cât și celor interesați exclusiv de un solid repertoriu de anecdote. Un volum de referință în sfârșit tradus (de Aurelia Stoica la Editura Universităţii „Al. I. Cuza“ din Iaşi) e Noul spirit al capitalismului de Luc Boltanski și Ève Chiapello. Cartea despre care toată lumea vorbește în materie de nonficțiune e controversatul ciclu Lupta mea al norvegianului Karl Ove Knausgard (da, titlul e inspirat direct de acel Mein Kampf); acum a apărut volumul al doilea, Un bărbat îndrăgostit (Litera, trad. Simina Răchițeanu).

Cea mai recentă câștigătoare a Premiului Nobel, Svetlana Alexievich, e prezentă cu Vremuri second-hand (Humanitas, trad. Luana Schidu), panoramă a fostei URSS în postcomunism, și cu Războiul nu are chip de femeie (Litera, trad. Ion Covaci), despre participarea femeilor la lupta contra naziștilor în cel de-al Doilea Război Mondial. O lucrare oarecum simetrică este Torţionarele lui Hitler. Femei germane pe câmpurile naziste ale morţii de Wendy Lower (Meteor Press). Poate fi răsfoită Femeia asasin şi sindromul Stockholm. Studiu sociologic de Raluca Pavel (Ars Docendi – Universitatea din Bucureşti: „interpretarea sociologică, culturală, psihologică a interviurilor și chestionarelor aplicate unui număr de 25 de deținute încarcerate pentru omor calificat (omor de partener), aflate în penitenciarul de femei de la Târgșor, în perioada 2011–2015”).

Confesiunile unei dependente de artă, memoriile excentricei colecționare de artă modernă Peggy Guggenheim, apar la Pandora M (trad. Ciprian Șiulea). Din marele critic și comparatist Matei Călinescu Humanitas publică un jurnal inedit, Un altfel de jurnal: Ieşirea din timp, laolaltă cu două reeditări: Portretul lui M și Viaţa şi opiniile lui Zacharias Lichter (ultima - o carte-cult a anilor 60-70).  Poetul sirian Adonis, cotat în ultimii ani cu șanse la Nobel, discută cu Houria Abdelouahed pe o temă de actualitate: Islamul şi violenţa (Humanitas).
Altă temă de actualitate poate fi găsită în volumul Sub acoperire. Povestea adevărată a poliţiei secrete din Marea Britanie, de Rob Evans şi Paul Lewis (All). Editura Herald publică o serie de lucrări de referință: între ele, Anatomia melancoliei de Robert Burton, „primul tratat modern despre depresie”, și Tratat despre toleranţă de Voltaire. Tot teme de actualitate.

Amatorii de critică literară nu trebuie să rateze Un cititor în pădurea din oglindă de Alberto Manguel (Nemira, trad. Bogdan-Alexandru Stănescu). Sunt curios să citesc Elegie pentru uman. O critică a modernităţii poetice de la Pound la Cărtărescu de Radu Vancu (Humanitas). În Nelinişti vechi şi noi, Andrei Pleşu oferă o nouă culegere de articole din „Dilema veche” și „Adevărul”. În Anatomia ratării. Tipuri şi tare din România postcomunistă, Teodor Baconschi dialoghează cu Dan Liviu Boeriu despre una, despre alta (neoconservatori, nu veți fi dezamăgiți).

Poezie

Este anul Tristan Tzara, cofondatorul dadaismului în urmă cu 100 de ani. Două antologii Tzara marchează evenimentul: Şapte manifeste DADA. Lampisterii. Omul aproximativ (Polirom, în traducerea excelentă a lui Ion Pop) și O vizită scurtă la „Cabaretul Voltaire“. „25 de poeme“ de Tristan Tzara (Hasefer, ilustrații de Mircea Bochiş). Un eveniment va fi apariția unei ediții adnotate de Cosmin Ciotloș din Levantul lui Mircea Cărtărescu (Humanitas). Acest roman în versuri e admirat de 25 de ani, a venit vremea să fie și înțeles.

Poezie new wave: Crux de George State și Instalaţia de Alex Văsieş (ambele la Cartea Românească), Dialectica urșilor de Radu Nițescu (Casa de Editură Max Blecher) și Confiscarea bestiei. O postcercetare de Iulia Militaru (Hecate).

Editura Paralela 45 scoate volumul omagial Nora Iuga 85; mai multe cărți de Nora Iuga găsiți la Casa de Pariuri Literare, care i-a organizat un stand de autor.

SF & Fantasy

Sabia destinului, volumul al doilea din seria Witcher a polonezului Andrzej Sapkowski, taie, după gustul meu, orice concurență (Nemira, trad. Mihaela Fiscutean). Cine vrea să vadă un George R.R. Martin în variantă est-europeană merge la sigur cu Sapkowski – cinic, amuzant și ingenios cât cuprinde. Witcher a inspirat și o serie celebră de jocuri video). Tot la Nemira apar reeditarea capodoperei fraților Strugațki E greu sa fii zeu (trad. Valerian Stoicescu) și Pământul lung, prima parte dintr-o serie începută de Terry Pratchett și Stephen Baxter (trad. Alina Bilciurescu). Trezirea Leviatanului, space opera de James Corey e unul dintre titlurile de referință ale ultimilor ani (Paladin, trad. Mihai-Dan Pavelescu). Tot la Paladin, câteva titluri fantasy de Brandon Sanderson nu vor scăpa fanilor.

Thriller & mystery

Principalul titlu la această categorie pare a fi Carieră malefică, cel mai recent roman al lui J.K. Rowling (autoarea lui Harry Potter), publicat sub pseudonimul Robert Galbraith (Trei, trad. Ciprian Șiulea).  Cartea clanului din Baltimore de Joël Dicker (trad. Doru Mareș și Gabriela Rigler) îi va interesa poate pe cei cărora nu le-a displăcut best-sellerul Adevărul despre cazul Harry Quebert.

La Paladin, imprint al Art-ului, colecția „Crime” oferă câteva titluri recente multipremiate. „Crime” e singura colecție din România care face față (nu și cantitativ) policier-urilor scoase pe bandă rulantă la Trei. RAO, altă editură importantă pentru această nișă, nu pare să vină cu noutăți la târg.

Copii

Rescrierea de Neil Gaiman a basmului Frumoasa din pădurea adormită, intitulată Frumoasa adormită și fusul, minunat ilustrată de Chris Riddell, face o ofertă de nerefuzat copiilor cu multă imaginație (Nemira). Echipa alcătuită din Adina Rosetti (text) și Cristiana Radu (ilustrații) scoate un nou titlul: De ce zboară vrăjitoarele pe cozi de mătură? (Curtea Veche Publishing). În fine, fostul ministru de externe Adrian Cioroianu debutează ca autor de benzi desenate cu primul volum (Război în inima Europei?) din seria Căpitanul RO (Adenium). Ilustrator este veteranul Puiu Manu.

În concluzie, citiți, citiți, citiți, tot va mai rămâne ceva.

Foto main: Bookfest

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK