Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 17-23 septembrie

De Scena9

Publicat pe 17 septembrie 2018

Cu toate veștile rele din ultima vreme, sunt și lucruri care să ne bucure toamna asta. În primul rând e conferința The Power of Storytelling, unde vin câțiva dintre cei mai buni jurnaliști din lume. Apoi e festivalul de muzică Outernational Days, cu muzicieni fantastici de prin Balcani, Polonia, Iran, Liban, Zimbabwe, Mongolia sau Egipt. O mai avem pe listă pe celebra terapeută de cuplu, Esther Perel, care va vorbi la Unfinished Festival 2018, sau cuplul (aproape la fel de faimos) Teleleu, format din jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț, care participă la Intersecțiile de miercuri.  

Rețele și ecrane, de la Andra

Vernisajul expoziției a chaotiC MutaTion, a cAnvas Leak, a artistelor Anetta Mona Chișa & Lucia Tkacova, galeria Sandwich din București, sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 18

Cu Anetta Mona Chișa am avut bucuria (și privilegiul) să stau de vorbă vara asta, la Minitremu Art Camp, tabăra de artă contemporană pentru adolescenți unde a venit să țină un atelier. Aș fi stat la discuții ore-n șir, despre relațiile de putere ascunse în denumirile plantelor (un subiect pe care-l cercetează în ultima vreme), despre cum a dat foc unor cărți într-un proiect al ei, ca să ne zgâlțâie un pic din dependența de ficțiune, despre artă, religie și toate cele. Fiindcă Anetta Mona Chișa, care lucrează de multe ori cu artista slovacă Lucia Tkacova, generează artă critică foarte inteligentă, în care pune sub lupă teme care țin de relațiile de putere, de felul în care ne / se modelează cunoașterea, de gen, relații între oameni și memorie. Mergeți să vedeți lucrările de la Sandwich, galeria super-curajoasă care „virusează” Combinatul Fondului Plastic. Dacă nu prindeți vernisajul (ceea ce ar fi păcat, fiindcă cele două artiste au multe lucruri pertinente de zis), programul de vizitare a expoziției va fi între perioada de vizitare 22 septembrie și 26 octombrie, cu programare.

ICONIC - Workshopul internațional „Analiza rețelelor complexe din diverse perspective”,la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București, între 17 și 26 septembrie

Cu siguranță trăim o epocă de aur a rețelei: nicicând n-a fost mai transparentă prezența rețelelor în structura unor domenii extrem de diferite, de la biologie sau informatică, la științe socio-umane sau comunicare. „Niciunul dintre noi, oamenii de știință, nu am descoperit rețelele. Rețelele s-au aflat dintotdeauna acolo,” explica fizicianul Albert-László Barabási, autorul cărții Linked. The New Science of Networks, într-un interviu pe care i l-am luat anul trecut. „Dar ce au toate cercetările din domeniu a fost să sublinieze că aceste rețele pot fi cartografiate și au legi și proprietăți fundamentale care le guvernează, că asemănările dintre ele sunt mult mai numeroase decât diferențele. Înainte de a începe cercetările, și eu credeam că vom avea de-a face cu rețele foarte diferite în biologie, tehnologie, societate, internet ș.a.m.d. Dar, spre uimirea noastră, s-a dovedit că arhitectura tuturor acestor rețele este foarte, foarte asemănătoare.” Cam asta va fi și miza workshopului ICONIC, început weekendul ăsta la Timișoara, și care va continua săptămâna asta la București - să adune cercetători din domenii cât mai diferite, care să contribuie la o înțelegere cât mai nuanțată a rețelei noastre cea de toate zilele. Și cum rețeaua asta ne modelează din ce în ce mai mult viețile, e necesar s-o punem fiecare sub lupă. Zic să vă faceți timp și să mergeți la conferințele & discuțiile astea argumentate, și care se întâmplă face to face, nu face to Facebook.

Cupluri mișto, de la Luiza

 
Elena Stancu și Cosmin Bumbuț. Sursă: Teleleu

Intersecțiile de miercuri. Sezonul 4.1, Rezidența BRD Scena9, miercuri, 19 septembrie, de la ora 19.30

Vine toamna, vin iar Intersecțiile de miercuri. Tema începutului de sezon nou sunt cuplurile: „Cupluri diverse care lucrează împreună, împart viața împreună într-un fel sau altul. De la care putem afla cum se construiește acest împreună, care sînt avatarurile lui.” Și da, cu ce alt cuplu ar fi putut începe mai frumos Intersecțiile decât cu jurnalista Elena Stancu și fotograful Cosmin Bumbuț, doi aventurieri pe cărările patriei (în sens mic și-n sens mai mare, de patrie a tuturor oamenilor care trăiesc pe planeta pământ), în căutarea poveștilor invizibile, care se întâmplă departe de ochii noștri capturați de wall-uri și ecrane? Pe ei îi găsești mereu pe teleleu.eu, dar e o adevărată bucurie să-i vezi și să-i asculți în carne și oase.

Până miercuri, citește fragmentul ăsta din Acasă, pe drum, despre prima iarnă în mașină.

Muzici outernationale, de la Vlad

Sursă: Outernational Days

Outernational Days 3, Control Club, București, 19-23 septembrie

Anul trecut, dezbaterile pe marginea oportunității descinderii lui Florin Salam  printre hipsteri și nu numai au ținut mult și bine în bula mea. Nici n-am simțit cum a trecut timpul, iar zilele viitoare avem iar Outernational, de data asta în Control. „Anul acesta, Outernational Days continuă să celebreze diversitatea și să exploreze teritoriile nuanțate ale muzicii. În contextul contemporan al migrațiilor și schimbărilor geo-politice, cultura și în special muzica este influențată de aceste transformări și mutații constante”, spun organizatorii. Nu se anunță doar concerte cu muzici de prin Balcani, Polonia, Iran, Liban, Zimbabwe, Mongolia sau Egipt, vor fi proiecții, workshop-uri și conferinț, deci treabă serioasă.

Ceva incomplet, de la Ioana

Unfinished Festival 2018, București, Muzeul Național de Artă, 27-30 septembrie

Mi-e greu să-ți spun ce e Unfinished, pentru că e de toate. Anul ăsta e cu artiști, traineri de yoga, sound makers, antreprenori, mixed reality, activiști, poeți – zău că e cu de toate. Eu una sunt destul de entuziasmată că vine Esther Perel, probabil cea mai celebră terapeută de cuplu din lume. Cartea ei, Regândirea infidelității, chiar are potențialul să schimbe felul în care ne raportăm la monogamie – să-i dea un refresh pentru secolul XXI. În fine, nu doar ea e o prezență entuziasmantă la ediția de anul acesta a Unfinished: poți să consulți aici toată lista de speakeri (spoiler: e și Nicholas Jaar printre ei). Accesul e gratuit, tot ce trebuie să faci e să completezi acest Google Doc. Până la Unfinished, te las cu Esther, într-un TED Talk mai vechi. 

Filme despre mediu și oameni, de la Ionuț S.

Retrospectiva Pelicam, 20-23 septembrie, Cinema Elvira Popescu

În cazul în care nu ai ajuns la Tulcea, ai ocazia să vezi zilele astea documentarele câștigătoare de la Pelicam 2018. Filme despre Rusia de azi & tundra siberiană, călătorii în jurul lumii, relații de familie, umor negru și multă povești emoționante - suficiente motive ca să te închizi în cinema tot weekendul. Nu rata Untitled (câștigătorul acestei ediții), filmul lui Michael Glawogger, un regizor austriac care și-a propus să călătorească timp de un an și „să filmeze tot ce-i iese în cale”, fără a regiza sau a premedita ceva. După o supradoză din asta, sigur o să vrei să mergi la Pelicam 2019.  

Super podcasteri și teatru despre facultate, de la Diana

Fuckultate - premieră, 19 septembrie, ora 19.00, MACAZ - Bar Teatru Coop, București

Sursă: Macaz

Care sunt problemele sistemice din mediul universitar? De ce se vorbește atât de puțin de ele? Ce poți să faci ca să schimbi ceva? Astea sunt câteva dintre întrebările  la care încearcă să răspundă spectacolul Fuckultate, a cărui premieră are loc miercuri la Macaz. Spectacolul pornește de la experiențe reale ficționalizate, care au fost ținute sub tăcere din frică sau neputință. Fuckultate este realizat de o echipă de actori, dramaturgi și regizori tineri care au participat la Școala de Teatru Politic din vara asta. (Școala asta e un program de rezidențe de creație, cu ateliere de teoria artei politice, scriere dramatică și actorie). Intrarea la spectacol e liberă, dar pe bază de rezervare.

The Power of Storytelling 2018: Rewrite, 12-13 octombrie, Radisson Blu Hotel,Bucharest

The Power of Storytelling e evenimentul toamnei, fără dubiu. Vi-l recomand de acum pentru că s-ar putea să nu mai găsiți bilete dacă nu vi le luați din timp. Locurile se dau repede în fiecare an, dar anul ăsta sunt (cel puțin) două „motive” în plus să vă grăbiți: Brian Reed, creatorul podcastului S-Town (care e o bijuterie) și Andy Mills, care a produs două dintre cele mai bune podcasturi din lume: The Daily și Caliphate. The Power of Storytelling e genul de experiență care îți dă un restart și îți reamintește cât de mișto e să descoperi povești și oameni.

(Cover photo: ANETTA MONA CHIȘA & LUCIA TKACOVA: a chaotiC MutaTion, a cAnvas Leak)

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK