Americanii

Episodul 4. Poze, priculici și Dărdăniele

De Claudia Câmpeanu, Mara Mărăcinescu, Bianca Karda, Diana Meseșan, Flora Pop, Ilustrații de Roma Gavrilă

Publicat pe 11 decembrie 2018

Ascultați episodul 4 din podcastul „Americanii”, despre începuturile emigrării în masă la noi. Dacă ați ratat primele trei episoade, le găsiți aici. Episoadele nu sunt legate între ele și puteți începe cu oricare.

Trei înmormântări, două divorțuri și o nuntă, petrecute în zona Aradului și în Detroit. Ăsta e bilanțul episodului de azi. Mai găsim: un căbat de blană cum a purtat Regina Maria la vizita ei în SUA în 1926, țitroamă (zeamă de lămâie) ca să ajute la răul de mare, pricolici și strigoi, și multe intrigi.

Povestea e despre două familii ale căror vieți se intersectează peste ocean la început de secol 20. Și începe cu călătoria în SUA a unui bărbat divorțat și falit, însoțit de fetele lui adolescente.

Ascultați aici episodul 4 din Americanii". Mara Mărăcinescu este gazda podcastului, iar Claudia Câmpeanu narează acest episod. 

[Poți să asculți și pe iTunes dacă vrei - sau poți căuta cuvântul Americanii în aplicațiile de podcast de pe telefonul tău]

Copie după pașaportul lui Teodor Chiș Sr, cu care acesta a călătorit în America
Fotografie de la nunta lui Lenci și Teodor Chiș Jr, din arhiva Angelicăi Budiu.
Copie după fotografia de nuntă și după o fotografie cu Lenci purtând celebra haină de blană.
Teodor și Lenci, fotografie din arhiva lui Alex Chiș.
Alex Chiș în muzeul etnografic înființat de el.
Angelica Budiu în casa ei din Arad.

Podcastul Americanii" este produs de către Sunete pe bune și co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

11 decembrie 2018, Publicat în Americanii

Text de

  • Claudia CâmpeanuClaudia Câmpeanu

    Antropolog. După ce a stat cu nasul în cărți poate prea mult timp, a înțeles într-un final că ceea ce contează sunt oamenii și poveștile lor.

     
  • Mara MărăcinescuMara Mărăcinescu

    Sunetistă. Caută liniștea. 

  • Bianca KardaBianca Karda

    Istoric și bibliotecară la Biblioteca Județeană Astra Sibiu. Pasionată de povestea migrației în America.

     
  • Diana MeseșanDiana Meseșan

    Reporter. Îi era frică de animale până când a întâlnit-o pe pisica ei, Sumi Jo. Crede că oamenii se pot schimba.

  • Flora PopFlora Pop

    Violonistă. Face muzică de film.

     

Ilustrații de

  • Roma GavrilăRoma Gavrilă

    Desenează, face colaje și ilustrații, din când în când și bandă desenată. Consumatoare de fistic prăjit. Nu crede în categorii.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK