Muzică / Artiști
Îmblânzitorul de saxofoane
Cristina Gârbea
O discuție cu Daniel Kientzy, un titan al saxofonului și un prieten de nădejde al muzicii contemporane românești.
O discuție cu Daniel Kientzy, un titan al saxofonului și un prieten de nădejde al muzicii contemporane românești.
De data asta, doar trei lansări care merită dezbătute pe larg: un single energic de la Vama și două albume - unul la ralanti și altul de la unul dintre cei mai provocatori muzicieni din ultima vreme.
O conversație cu maestrul Cristian Mandeal despre arta comunicării muzicale, cu tot ceea ce presupune ea: determinare, flexibilitate, vocație, dedublare, curiozitate.
Electric Brother remasterizează primul său album, Alina Eremia reușește un exercițiu pop nouăzecist, Paulina nu poate să cânte manele, iar Puya nu mai poate după zilele însorite de altădată.
O privire asupra a trei artiști nonconformiști care au confecționat universuri distincte în opere de artă neconvenționale.
Cu siguranță, irepetabil.
Fragment dintr-o biografie a celebrei trupe engleze.
O istorie a muzicii ambientale, un gen „pe cât de ignorabil, pe atât de interesant”.
Alternative festive la muzica de Crăciun din fiecare an.
Pe Strada Lăutarilor din Clejani, curtea lui Caliu răsună cu acorduri de vioară, țambal, contrabas și acordeon, în speranța că tradiția merge mai departe. Că nu moare. Încă.
„Centaur”, albumul lui Petre Ștefan despre o generație de adolescenți care își doresc altceva de la viață.
Cum se uită la muzică unul dintre cei mai neconvenționali violoniști.
Despre scurta, dar fulminanta carieră a formației punk/thrash-metal & rap The Fire Kiss, din satul Telciu, județul Bisrița-Năsăud.
Poate că popularitatea lui Nosfe (Șatra B.E.N.Z.) era pur și simplu cea a unui tată iubitor, cald și înțelegător pentru puștii de 12 ani și alți respinși.
Facem o scurtă plimbare pe mapamondul folclorico-clasic, în pregătirea unui turneu muzical la temă care va avea loc în România.
Lhasa de Sela (27 septembrie 1972 - 1 ianuarie 2010).
În care se întâlnesc munca solitară și adesea lipsită de feedback a scriitoarei Lavinia Braniște cu cea, în multe feluri opusă, a muzicianului Eduard Gabia.
Facem o scurtă trecere în revistă a universului operei occidentale, ca să ajungem apoi în prezent, la „Opera in Your Pocket”, un proiect care prezintă trei micro-opere contemporane.
Mike Portnoy, Tomas Haake și Gavin Harrison, trei dintre cei mai importanți toboșari contemporani, au fost prezenți pe scena de la Sibiu, la ARTmania 2022
Printre vacanțe și festivaluri, muzica românească izbuteste să se facă auzită. Două albume ale unor trupe deja rodate, dar și unul cu revoltă.
O listă cu câteva favorite personale, pe care poate abia le descoperi și merită văzute.
Fiecare formă de exprimare artistică are reprezentanți pe care istoria i-a numit „teribiliști”. Vă prezentăm câțiva dintre ei.
O listă a extremelor: proiecte mai vechi care nu scapă de manierism & confort vs. două albume care destind nițel monotonia. Plus o reinterpretare a unei manele virale pe TikTok.
S-au petrecut lucruri importante în muzica autohtonă la începutul primăverii: un EP nou de la Emaa, album Orkid și (cel puțin) o referință la Ucraina.
O incursiune în lumea Teach for Romania, ONG-ul care de opt ani pregătește profesori pentru comunitățile vulnerabile din România.
O călătorie înapoi spre curtea școlii în care ghizi sunt scriitorul și arhitectul Mihai Duțescu și fotografii Ioana Moldovan, Remus Țiplea, Hajdu Tamás, Andrei Becheru și Ciprian Hord.
În mijlocul pandemiei, 347 de școli și grădinițe cu „grupuri sanitare neconforme” și fără bani d erenovări. Am condus 1200 de kilometri, să vedem cum îi primesc pe copii cele mai sărace școli din sate și comune.
Cine pe cine abandonează de fapt atunci când vorbim despre abandonul școlar? O cercetare într-o comună din Bistrița-Năsăud.
Ce pierdem odată cu orele de educație artistică din școală, care devin opționale? La urma urmei, desenul, așa cum e numită în mod eronat educația plastică sau vizuală, e la fel de prezent precum aplicațiile matematice.
O elevă de 12 ani din București s-a tăiat pe mâini din cauza colegilor ei. Deși trebuiau să intervină, profesorii n-au știut ce să facă. Bullying-ul este, în continuare, un fenomen necunoscut pentru multe școli din România.