Publicat pe 10 februarie 2020

Lansare de carte: Trăgători și mistificatori, București, Cărturești Verona, luni, 10 februarie, de la ora 19

Trăgători și mistificatori. Contrarevoluția Securității în decembrie 1989, de Andrei Ursu, Roland O. Thomasson și Mădălin Hodor, e una dintre cele mai importante apariții editoriale ale anului trecut. Într-o mare de sferturi de informații și bucățele de adevăruri, cei trei istorici au cercetat toate sursele de arhivă despre Revoluție și au scos la iveală rolul Securității în evenimentele din 89. Pe scurt, nu ratați cartea asta. Pe larg, într-un interviu pentru Pressone.

MNAC Dalles | Tur ghidat cu inginerul structurist Dragoș Marcu, București, marți, 11 februarie, de la ora 11 la ora 13

Spațiul sălii Dalles încă nu e sigur pentru public, drept pentru care Muzeul Național de Artă Contemporană îi poate folosi doar ferestrele pe post de vitrină. Dar marți, în mod excepțional, un inginer structurist ne conduce într-un tur, la care poți să afli istoria spațiului, deschis în 1932, importanța lui pentru scena culturală a orașului și motivele pentru care acum nu e încă restaurat.

Festivalul de muzică lăutărească - Ionică Minune, București, CinemaPRO, miercuri, 12 februarie, de la ora 18

Un concert cu acordeon și țambal în miezul săptămânii poate fi o doză de energie pentru ultimele zile de dinainte de weekend. Ionică Minune, zis și regele acordeonului, ne invită să ne lăsăm purtați de muzica lăutărească într-un concert aniversar.

MyAntipa - Intersecțiile la Antipa, București, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa, miercuri, 12 februarie, de la ora 18

Dincolo de ce se poate vedea în vitrinele unui muzeu, se întinde o lume mult mai densă, amestecată și complicată, un urmaș al cabinetelor de curiozități din care s-au născut colecțiile muzeelor. La întâlnirea de miercuri, specialistul Radu Pana de la Antipa, în discuție cu scriitoarea Svetlana Cârstean, va povesti despre lumea nevăzută a celui mai mare muzeu de istorie naturală din România și despre știința conservării vieții și morții.

Dialog Pivotal — Scena de club locală: analiză și perspective, București, Expirat, joi, 13 februarie, de la 20 la ora 22

Ce-nseamnă un eveniment bine organizat într-un club și cine e responsabil să te simți bine și în siguranță când ieși să dansezi? Vin cinci oameni să stea de vorbă despre asta, într-o nouă serie de discuții despre scena românească de clubbing - după care urmează, desigur, și muzică și dans.

Aer curat, nu plămân intoxicat, Primăria Municipiului București, vineri, 14 februarie, de la ora 17 la ora 19

Greenpeace România, împreună cu alte organizații, îi cheamă pe bucureșteni să protesteze în fața primei instituții a orașului, împotriva faptului că respirăm, aproape la propriu, otravă. La evenimentul din seria #FridaysForFuture cerem transport public mai bun, infrastructură care să mai favorizeze și altceva în afară de mașini și spații verzi.

Vernisajul expoziției Megan Dominescu / your sweetness is my weakness, București, Galeria Anca Poterașu, vineri, 14 februarie, de la ora 19

Megan Dominescu e o artistă tânără, ale cărui lucrări revigorează tehnici clasice, pe care le hackuiește cu fantasme, forme și limbaje generate sub ochii noștri. Aceasta va fi prima ei epoziție solo, unde-i veți putea descoperi tapiseriile remixate, în care țese, la propriu și la figurat, un întreg imaginar social și personal.

Lucrare de Megan Dominescu

Integrarea prin sport într-o nouă comunitate. Acasă: 𝙬𝙤𝙝𝙞𝙣?, București, Pavilion 32, sâmbătă, 15 februarie, ora 16

O discuție despre sport și integrare cu Cristi Pătru, un antrenor român din Germania care pregătește o echipă de fotbal destinată migranților ajunși în Germania. Evenimentul face parte din proiectul  Acasă: 𝙬𝙤𝙝𝙞𝙣?, o expoziție de fotografie produsă de Goethe-Institut în colaborare cu Decât o Revistă, Școala9 și Teleleu.  

Talking Artworlds: What is wrong with the artworld(s)?, București, Point, sâmbătă - duminică, 15-16 februarie, de la ora 14.30

Mai mulți artiști naționali și internaționali se întâlnesc în weekend la Point să dezbată teme relevante pentru arta contemporană, precum artă și tehnologie, proiecte new media sau festivaluri digitale.



Fotografie de Mădălin Nicolaescu, O plimbare prin satul de asfalt