Video / În afara bulei

Geoparcul hulit. Sătui de protecția naturii

De Octavian Coman

Publicat pe 2 august 2021

Un activist de mediu se luptă să înființeze un geoparc UNESCO în  județul Vâlcea. Din teama de eventuale restricții pe care le-ar aduce forma asta de organizare, unii localnici i se opun vehement.


Florin Stoican e geolog și președinte al asociației Kogayon. Împreună cu alți colaboratori, a reușit un lucru cu adevărat ieșit din comun în 2004 când a obținut aprobarea pentru înființarea Parcului Național „Buila-Vânturarița” - cel mai mic parc național din România. Suprafața acestuia este de aproape 4.500 de hectare și se află lângă comuna Costești, județul Vâlcea, localitatea natală a activistului de mediu.

Stoican mai e implicat și în Asociația Parcul Natural Văcărești, organizație care a inițiat înființarea în București a primului parc natural urban din România.

Parcul Național „Buila-Vânturarița”

Foarte atașat de satul în care a crescut, Florin Stoican își dorește ca în următorii ani să obțină statulul de geoparc UNESCO pentru o porțiune din județul Vâlcea denumită Oltenia de sub Munte care ar include șase localități: Horezu, Băile Olănești, Vaideeni, Costești, Bărbătești și Stoenești.  

Pliantul proiectului „Oltenia de sub Munte”

Statutul de geoparc oferit de UNESCO - agenția ONU care se ocupă de educație, știință și cultură - înseamnă recunoașterea valorii naturale și culturale a unei zone. E, în esență, o chestiune simbolică.

În cadrul procesului de obținere a titlului, niște evaluatori vor veni în zona candidată pentru a vedea dacă îndeplinește o listă lungă de criterii, iar, în cazul în care este oferită în final certificarea, titlul nu rămâne pentru eternitate. O dată la patru ani este reanalizată situația, iar statutul poate fi revocat.

Potrivit UNESCO, în luna iulie 2021 existau în lume 169 de astfel de geoparcuri, pe teritoriul a 44 de țări. În România  a fost doar unul aprobat până acum, și anume geoparcul Țara Hațegului, administrat de Universitatea din București. Acela se suprapune cu arii protejate din legislația românească, în care există tot felul de interdicții.

Deocamdată, echipa de la asociația Kogayon a făcut doar primii pași pentru a încerca crearea geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte.

Existența Parcului Național „Buila-Vânturarița” în regiune pare însă ca, pentru moment, mai mult să încurce planurile decât să ajute, căci o parte din comunitatea din Costești se teme ca înființarea geoparcului UNESCO să nu presupună restricții în privința activităților locuitorilor, așa cum au fost impuse în cadrul parcului național din vecinătate. De aceea, în luna mai, în sat a fost organizată de către primar o dezbatere publică la care Florin Stoican a fost invitat să răspundă întrebărilor celor nemulțumiți.

Florin Stoican în Parcul Național „Buila-Vânturarița”

Asigurările că statutul de geoparc UNESCO nu presupune intruziuni date de activist, dar și de reprezentanta prefectului, precum și de doi deputați PNL și USR PLUS, nu au avut niciun efect. O parte dintre cei prezenți în sală nu mai vor să audă de forme de protecție a naturii. Între timp, natura din întreaga țară are doar de suferit, în fața tăierilor masive de păduri, care produc efecte dezastruoase și pentru oameni.

În reportajul video de mai jos, aflați ce îi nemulțumește pe unii localnici și de ce crede Florin Stoican că înființarea geoparcului ar fi benefică pentru zonă.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK