Schimbare / Comunitate

11 oameni care înoată pentru cauze bune

De Adi Tudose

Publicat pe 6 iulie 2017

Sâmbătă, 8 iulie, la Club Sportiv Dinamo din București, între orele 9.00 și 16.00, peste 350 de oameni înoată ca să adune bani de fapte bune. Swimathon, un eveniment de fundraising ajuns deja la a cincea ediție, funcționează în trei pași: organizațiile și grupurile de inițiativă înscriu proiecte din comunitatea locală, companiile și înotătorii-fundraiseri aleg proiectul pentru care vor înota, iar oricare dintre noi putem dona pentru cauzele susținute de înotători. Pe site-ul Swimathon găsești toate cele 23 de proiecte selectate anul ăsta. Noi am ales 11 și am mers la antrenamentele unora dintre înotători, ca să vedem de ce înoată oamenii pentru alți oameni. De aici afli cum poți să donezi pentru oricare dintre cauze. 

Alex Tocilescu

Proiect susținut: CeRe: Antrenori Civici

Echipa: „CeRe: Antrenori Civici 2”

Înot pentru CeRe în primul rând pentru că m-au întrebat și în al doilea rând pentru că mi se pare că oricum fac prea puțin pentru binele general. CeRe fac fix ce mi se pare că lipsește în România: îi învață să se coordoneze și să-și susțină cauzele pe cei mai simpli cetățeni, pe cei care vor să rezolve problemele punctuale ale comunității, dar nu știu de unde să înceapă, ce hârtii să ducă la ce instituții, cum să facă să li se audă vocea. Cei care se află la primul nivel de implicare în viața orașului - nivel pe care eu îl consider totodată și cel mai important. Pentru că momentul în care realizezi, ca om normal, că poți face o schimbare la nivel mic, e momentul în care începi să înțelegi că poți face schimbarea asta și la un nivel mai mare. Și uite de-aia îmi place ce face CeRe.

Alexandra Sasu

Proiect susținut: Facem valuri împotriva cancerului

Echipa: „The Rockstars”

De ce? Peste 2000 de copii se luptă în prezent în România cu o boală care încearcă sa le fure speranța, copilăria și visurile pentru când se vor face mari. Ca să nu lăsăm acest lucru să se întâmple și ca să-i ajutăm pe copii să poată câștiga această luptă, am ales să fac valuri împotriva cancerului. „Nu mi-e frică” să îi susțin din bazin pe toți acești copii!

Andrei Carcea

Proiect susținut: Incubatorul științelor altfel

Echipa: „Luptătorii”

Observarea, înțelegerea și contestarea lucrurilor din jurul nostru cred că stau la baza evoluției noastre ca indivizi și societate. Dacă reușim să le transmitem aceste lucruri elevilor, avem deja rezolvate o mare parte dintre problemele cu care ne confruntăm. Centrul de Evaluare și Analize Educaționale și câțiva profesori pasionați vor să îmbunătățească modul în care științele sunt predate în școală, mizând în acest demers pe cercetare și experiment. Dacă în zona elitelor socio-umaniste, România este ancorată puternic, în domeniul economic și cel al cercetării științifice, nu prea avem la cine să ne raportăm. Să rămânem indiferenți înseamnă să rămânem fără lumină, iar eu nu pot accepta așa ceva, chiar dacă încă nu am copii.

Bogdan Iancu

Proiect susținut: 15 copii în grădiniță

Echipa: „Rotas 1

Mai întâi aș vrea să zic că mi-aș fi dorit și anul trecut să înot la Swimathon, dar m-am hotărât destul de târziu și nu am reușit să mai prin un loc în vreuna dintre echipe. Motivul pentru care am ales să fac asta a fost destul de simplu: în ultimii ani, am tot fost solicitat să particip în jurii ale unor proiecte cu componentă socială și am vrut să depășesc situația asta destul de inconfortabilă de arbitru, cu una mai implicată. Anul acesta am decis să susțin proiectul Asociației Rotas, care își propune să sprijine frecventarea grădiniței cu program prelungit de către 15 copii din comuna Tunari, județul Ilfov, un loc în care suburbanizarea creează contraste puternice între familiile înstărite care se mută aici și cele care cu greu își permit să le ofere o educație minimală copiilor. Copiii despre care vorbim provin din medii vulnerabile: dintre cei 15, doar doi au acasă acces la electricitate și apă curentă. Grădinița cu program prelungit reprezintă una dintre șansele ca acești copii să nu abandoneze ulterior școala încă din ciclul primar.

Cosmin Alexandru

Proiect susținut: Facultate de Realitate

Echipa: „Entreprenation”

Înot pentru Cosmin, un tânăr care muncește de la 16 ani pentru viitorul lui. Și al altora, din moment ce vrea să devină antreprenor. Vrea să prindă aripi, iar eu vreau să-l sprijin, până când va zbura și îi va putea sprijini și el pe alții, la rândul lui.

Florența Diana Cernescu

Proiect susținutMS Kids retreat. Pentru copii cu scleroză multiplă

Echipa: „Axonii” 

Țin minte exact momentul, acum mulți ani, când plângeam, într-un puseu grav de disperare. Atunci mi-am făcut o promisiune: ca voi face tot ce ține de mine pentru ca nimeni altcineva să nu treacă prin asta. De la 19 ani (momentul diagnosticului), am trăit aproximativ șapte ani cu credința că scleroza multiplă s-a declanșat din cauza mea, că „am făcut eu ceva greșit”. Sigur mâncasem ceva rău, nu dormisem suficient etc. Și, cu mentalitatea din România, nu am îndrăznit sa vorbesc cu nimeni despre asta, nici măcar cu ai mei. MS Kids Retreat este unul dintre modurile prin care îmi țin promisiunea. Organizăm o tabără de informare și sprijin pentru copiii și tinerii diagnosticați cu scleroză multiplă, cât și pentru părinții lor. Eu cred că modul în care văd ei lumea astăzi este modul în care va arăta lumea mâine.

#lifeisnotafight

Lucian Negoiță

Proiect susținut: Clubul de Educație Alternativă 

Echipa: „Facem valuri pentru Ferentari”

Copiii din Centrul de Educație Alternativa sunt minunați! Au nevoie de mâncare ca să poată continua sa învețe. „Eu înot pentru ca ei să mănânce” ar fi simplu și poate prea crud spus. Educația, însă, îi va ajuta să facă parte dintr-o societate care să îi accepte.

Olivia Drăgnescu

Proiect susținut: Joacă la greu pentru copiii diagnosticați cu cancer

Echipa: „Magicdocs”

Magicamp este joacă, bucurie, întoarcere la copilărie pentru copiii cu afecțiuni oncologice, este locul unde ei se simt în largul lor și uită de boală. Eu înot pentru Magicamp, pentru că vreau să îi văd zâmbind pe copiii pe care i-am văzut triști la tratament și pentru că Magicamp este locul unde totul este posibil!

Radu Atanasiu

Proiect susținut: Înotăm pentru Swimathon!

Echipa: „We Give Where We Live”

Eu înot la Swimathon chiar pentru Swimathon. Evenimentul ăsta nu funcționează doar cu intenții frumoase, ci cu bani. Echipa mea strânge bani ca evenimentul să se întâmple. Sau, mai aspiraţional, ca Swimathon să poată susţine o grămadă de fapte bune şi la anul. Pentru mine e important să strâng bani pentru o cauză, pentru că eu cred în cetăţeni implicaţi. În loc să aşteptăm să ni se rezolve, în loc să ne lamentăm pe Facebook, cel mai bine e să facem noi înşine. Iar satisfacţia pe care o obţii dintr-o faptă bună e nemaipomenită. De aceea mă bucur că Sara, fiica mea cea mare, face un internship de câteva săptămâni la Swimathon prin care ajută la organizare, iar Kira, fiica mea cea mică, înoată cu mine în echipă şi a strâns deja o sumă considerabilă.

Viviana Mârza

Proiect susținut: Oferă un zâmbet sănătos

Echipa: „Zânele Măseluță”

Am o legătură strânsă cu organizația Cocordia, sunt profesor voluntar, țin ateliere de pâine artizanală pentru elevii școlii. Dantura este foarte importantă pentru încrederea în ei, pentru sănătate și pentru relația cu ceilalți. Copiii din centrul de plasament au probleme  stomatologice care trebuie rezolvate cât mai rapid.

Adi Tudose

Proiect susținut: Învăţ călătorind

Echipa: „Blue Shark”

Cauza pentru care înot la Swimathon m-a găsit pe mine. La începutul lui aprilie, am fost contactat de către cei de la Asociația Învingem Autismul, ca să le fac fotografii copiilor din centru. Ajungând acolo, am realizat cât de puţine lucruri ştiu despre autism şi am început să mă documentez. Am fost surprins să aflu cât de multe forme există şi mai ales cât de mare e numărul persoanelor afectate, multe dintre ele fiind chiar nediagnosticate. Este dificil să reușești să te integrezi fără ajutor specializat când îţi este afectată percepția asupra mediului înconjurător și a realității. Cred că putem deveni cu toții mai atenţi şi în alte direcții decât cele personale. Pe lângă asta, experienţa de a-i fotografia pe câțiva dintre oamenii care înoată şi ei la rândul lor pentru o cauza în care cred m-a făcut să realizez cât de frumoși suntem, uneori, și cât de ușor ne e să facem fapte bune.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK