Exploratori / Scriitor
Călătorie în jurul minții lui Florin Chirculescu
Luiza Vasiliu, Adi Tudose
Autor-cult. Chirurg. Explorator neobosit al lumii și-al oamenilor ei.
Fotograf. Și-a tatuat pe braț o rățușcă super-erou.
Autor-cult. Chirurg. Explorator neobosit al lumii și-al oamenilor ei.
Știi Monumentul Eroilor Sanitari? E pentru personalul medical care a murit în timpul gripei spaniole.
Am ieșit la o plimbare în Cișmigiu cu Jón Kalman Stefánsson, unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani islandezi.
Am fost să la festivalul Unfinished ca să văd ce are de spus Nicolas Jaar despre muzica lui, cum a copilărit și de ce a studiat literatură comparată la facultate.
În timpul comunismului, palatul ăsta de la intersecția străzilor Tudor Arghezi și Blanduziei a reprezentat imaginea unui Vest îndepărtat, aproape ireal.
M-am întâlnit cu Ileana Bîrsan și Claudiu Mitcu, autorii filmului „Procesul”, și am discutat despre adevăr, justiție și apropierea de personaje într-un film documentar.
Am stat de vorbă cu arhitectul Radu Negoiță, autorul primului ghid al locuirii de la noi, despre capcanele din schița apartamentului la care visezi.
Când războiul a dat buzna în adolescența lui, Kais Massoud a învățat câte ceva despre viață și moarte. Apoi a ajuns în România.
Cel mai nou film al lui Radu Jude discută relația noastră zbuciumată cu unul dintre cele mai cumplite momente din istoria României în secolul XX - masacrul de la Odessa.
Adi Tudose s-a întors de la un atelier Magnum Photos cu un eseu foto ce surprinde atmosfera umană din Milano.
Cum arată prima colaborare a regizorului Andrei Șerban cu unteatru (independent) din România
Am fost la Muzeul Tehnicii din București și am văzut pila Karpen, despre care Ministerul Cercetării a spus recent că e perpetuum mobile.
Artistul Mircea Cantor despre drumul unui cojoc românesc din lada de zestre a bunicii în colecția unei mari case de modă și apoi în lumea artei contemporane.
Cum arată locul de muncă al femeilor dintr-o fabrică, în 2018? Cine sunt doamnele care perforează toată ziua coli de timbre sau ne împachetează lenjeria intimă? Au timp liber? Ce fac cu el?
Cum arată locul de muncă al femeilor dintr-o fabrică, în 2018? Cine sunt doamnele care perforează toată ziua coli de timbre sau ne împachetează lenjeria intimă? Au timp liber? Ce fac cu el?
Un spectacol de teatru participativ, care se joacă la Centrul de Teatru Educațional Replika, îi pune pe părinți & copii față-n față cu sexul și intimitatea.
Erin McElroy, activistă feministă radicală, cercetează istoria IT-ului underground din România și face hărți împotriva evacuărilor abuzive.
150 de liceeni din București s-au dus cu profii lor să vadă un film despre lupta bolnavilor de SIDA în Franța anilor ’90 şi să vorbească despre educaţie sexuală.
Un arhitect atrage atenția asupra degradării Hotelului Concordia, locul în care s-a decis dubla alegere a lui Cuza. Un istoric desface câteva mituri legate de Unirea Principatelor.
Fostul premier a dezbătut, cu invitați de seamă, rolul Culturii în aniversarea Marii Uniri, ocazie cu care s-a enervat puțin.
Am fost în proaspătul atelier al Leei Rasovzsky, unde artista s-a așezat pe țeava de evacuare a unui tanc roz și ne-a povestit cât de important e să fii liber și tu însuți în artă.
La 28 de ani distanță, Bucureștiul își arată încă vechile răni.
De-a lungul zilelor de doliu național, românii au prilejul de a-și lua rămas bun de la fostul lor suveran, de-a se opri puțin asupra propriului trecut și a unor variante de viitor.
Când a ieșit din facultate, Alex știa că de ani buni posturile din teatre sunt blocate, așa că nu s-a gândit o clipă că s-ar putea angaja pe undeva. De atunci a tot învățat chestii.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.