Recomandări / Timp Liber

Ce se întâmplă în luna septembrie la Rezidența BRD Scena9

De Karin Ungureanu

Publicat pe 7 septembrie 2021

Toamna aduce mereu cu sine un val de evenimente, expoziții, proiecții de film, festivaluri și premiere. Anul trecut pe vremea asta, recolta culturală de toamnă a fost mult mai diluată, dar iată că în septembrie 2021, la un an jumate de la începutul pandemiei, c-un picior într-un potențial val patru care amenință sfârșitul de an, Bucureștiul face tot posibilul să compenseze. 

 

Luna septembrie pe I.L.Caragiale 32 ne ține în priză din prima până în ultima zi. Doar câteva din programul care va ține casa și mai ales curtea Rezidenței BRD Scena9 în vrie: o expoziție dedicată lui Joseph Beuys cu ocazia centenarului, proiecții de filme documentare mute românești curatoriate de Călin Boto cu muzică electronică live de la o pleiadă de artiști experimentali, o porție locală de Ars Electronica, ateliere de artă & critică nord-americană, discuții pentru comunitate de la Fundația Comunitară București, Street Delivery București împletit cu Degete Verzi în grădină, ultimele întâlniri interdisciplinare cu artiști new media Where ART thou? și primele întâlniri din sezonul de toamnă POST MUZICA, curatoriat de Mitoș Micleușanu și Intersecțiile de miercuri ale Svetlanei Cârstean.

Evenimentele, aproape zilnice, sunt cu locuri limitate, așa că vă sfătuim să vă treceți în agendă ce vă face cu ochiul, să vă rezervați loc și să cumpărați bilet din timp unde este necesar.


Miercuri, 1 septembrie

Ora 19:00 are loc vernisajul expoziției „Cum să explici imagini.../How to explain images… Expoziție dedicată centenarului Joseph Beuys (1921-1986)”. Beuys a fost un artist angajat social, politic, militant pentru drepturile omului și pentru protejarea mediului, cu ocazia centenarului aniversării sale, Goethe-Institut București îi dedică o expoziție care îi recuperează multiplele fațete ale operei sale prin ecoul pe care l-au generat în creația contemporană din România. Artiști invitați sunt Olimpiu Bandalac, Darie Dup, Teodor Graur, Gyöngyi Kerekes, Iosif Király, Radu Igazság, 2 Meta (Maria Manolescu și Romelo Pervolovici), Marilena Preda Sânc, Zoltán Szilágyi Varga, László Ujvárossy, curatoarea este Roxana Trestioreanu, iar expoziția este deschisă până pe 26 septembrie, de marți până duminică. Intrare liberă, cu programare în prealabil.

artistul Joseph Beuys

Joi, 2 septembrie

Programul CINEVARA #3: lumi în prag de revoluție se încheie cu un film indian despre dezrădăcinare - ce se întâmplă cu o familie când istoria cu I mare decide că trebuie să trăiască în altă parte și despre inegalitate de gen - ce șanse mai are o tânără femeie când soarta întregii ei familii îi atârnă greu pe umeri; restaurat de prestigioasa The Criterion Collection în parteneriat cu World Cinema Project al lui Martin Scorsese, și Cineteca di Bologna, din elementele păstrate de Arhiva Națională de Film din India.  THE CLOUD-CAPPED STAR/ O STEA ASCUNSĂ ÎN NORI, de Ritwik Ghatak, (India, 1960), se poate vedea de la ora 20:30. 

Vineri, 3 septembrie

Short Sounds - Silent Romanian documentary înseamnă 5 seri de proiecții de film mut, alese pe sprânceană de Călin Boto dintr-o arhivă românească foarte puțin cunoscută publicului larg, proiectate în aer liber, pe muzica live a unor artiști de muzică electronică experimentală: Makunouchi Bento, Sillyconductor (Cătălin Matei), Mitoș Micleușanu, Simina Oprescu, Somnoroase Păsărele (Gili Mocanu). Fondate și produse de Image & Sound, prima astfel de seară aduce programul „Zi de zi” de documentare de actualitate (1897 - 1940) și un live Makunouchi Bento, de la ora 20:00. Biletele, cu valoare 0, pot fi achiziționate cu 6 zile înainte.

Duminică, 5 septembrie 

Translating America, o altă inițiativă Image & Sound, înseamnă ateliere de artă și critică nord-americană, moderate de Emilian Mărgărit, în fiecare duminică, în perioada 29 august – 26 septembrie, între orele 17:00 - 19:00 în curtea Rezidenței. Ele sunt susținute de Diana Marincu, Bogdan Ghiu, Cătălin Gheorghe, Cristian Iftode și Cristian Nae, iar intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile, c-un mail în prealabil la tudor@imageandsound.ro.  Al doilea atelier, pe 5 septembrie, se intitulează Pragmatismul artei și aventurile transatlantice ale suprarealismului și-l are ca invitat pe Bogdan Ghiu.

Marți, 7 septembrie

Reîncepe POST MUZICA, programul curatoriat de Mitoș Micleuşanu, dedicat sunetului și artiștilor activi în zona experimentală a muzicii contemporane, dar mai ales, depășirii granițelor ei, avându-l ca invitat pe Călin Torsan. Online, de la ora 20:00.

Miercuri, 8 septembrie

Vernisajul Lost Interferences, Bucharest Garden Ars Electronica 2021, o instalație de sunet interactiv compusă de Constantin Basica, cu participarea artiștilor Maia Morgenstern și Romeo Cornelius și a Irinei Margareta Nistor de ora 19:00, este parte din secțiunii Kepler’s Gardens a festivalului Ars Electronica care invită 120 de grădini să participe. Concepută de Proiect 2 împreună cu Centrul CINETic, instalația poate fi văzută în grădină în perioada 08 - 25 septembrie 2021.

Joi, 9 septembrie

Short Sounds #2, programul „Pe repede-nainte”, documentare industriale (1928 - 1935) & live Sillyconductor (Cătălin Matei), ora 20:00.

Vineri, 10 septembrie

Institutul Prezentului (IP) și Goethe-Institut București prezintă o conferință susținută de coregraful german Martin Nachbar, de la ora 19:00. Conferințele IP urmăresc să deschidă o dezbatere despre viața de apoi a istoriilor și rolul asumat de artist în remodelarea înțelegerii noastre cu privire la un viitor posibil, iar cea susținută de Martin Nachbar va pune accentul pe conceptele și reflecția artistului în lucrul cu istoria și reconstituirea unor piese istorice, stabilitatea procesului de amintire și a materialului care urmează a fi recuperat în timpul procesului de cercetare, indicii, elemente declanșatoare și dovezi, precum și modul în care acestea se modifică sau devin altceva în articularea unui conținut coregrafic.

Martin Nachbar

Sâmbătă, 11 septembrie

Lost Interferences prezintă, de la ora 14 și de la ora 19, un performance Interactiv cu Maia Morgenstern. Performance-ul va fi transmis online în secțiunea Kepler's Gardens Ars Electronica, bilete pentru participarea online se pot lua de aici, iar cele pentru live de la fața locului, în limita celor 30 de locuri disponibile, se pot rezerva aici

Duminică, 12 septembrie

Translating America continuă cu al treilea atelier: Suprematismul american. Reprezentarea politicului în practicile avangardei culturale,  lector invitat: Cătălin Gheorghe, de la ora 17:00.
 

Luni, 13 septembrie

CommunityTalks: Fundația Comunitară București aduce laolaltă experiența de cercetare, inovație tehnologică și academică, împreună cu nevoile comunităților locale, pentru a discuta despre probleme și soluții de mediu și tehnologie verde, fie că vin din societatea civilă, de la autorități publice locale și din cercetare-dezvoltare. CommunityTalks #1 are ca temă Viață sustenabilă (zero-waste/re-use/re-circulate) - cum creștem comunitățile care aplică sistematic principii de viață sustenabilă, cum aducem soluțiile existente mai aproape de/mai la îndemâna cât mai multora dintre locuitorii Bucureștiului, între 18:00 - 20:30, cu intrare liberă.
 

Marți, 14 septembrie

Deschiderea programului EUNIC New Regional Cultural Cooperation: Together, We Matter! se face cu conferința artistului Klaus Obermaier, din Austria, invitat în cadrul Where ART Thou?, împreună cu Goethe-Institut București, între 19:00 - 20:30.

Programul de conferințe despre cum tehnologia ne schimbă cultura și arta, Where ART thou?, continuă și în afara spațiului Rezidenței: joi, 16 septembrie, cu Răzvan Pascu, co-fondator Amural: Light Art: Public Space, Art & Technology (Pavilion 32, Goethe-Institut București) și în cadrul Simultan Festival (Timișoara, 11 - 19 septembrie 2021), cu conferințele artiștilor Ewa Justka din Polonia, pe 13 septembrie și Erik Bünger din Suedia, pe 19 septembrie

Miercuri, 15 septembrie

Prima întâlnire offline din sezonul 7 al Intersecțiilor de miercuri cu Svetlana Cârstean o aduce în grădină pe Lea Rasovszky, de la ora 19:30.

lucrare de Lea Rasovszky

Joi, 16 septembrie

Short Sounds #3, programul „Pacienții veciei”, documentare medicale (1898 - 1931) & live Mitoș Micleușanu, ora 20:00.

Vineri, 17 septembrie

DEGETE VERZI #4@ Street Delivery înseamnă că programul care vrea să ne aducă mai în comuniune cu spațiile verzi revine pe perioada SD București cu vernisajul instalației de yarn bombing Ștrencăneală#4, de data aceasta pe mâna artistei Adriana Preda (după Wanda Hutira, Cristiana Chivu și Marta Mattioli), discuția DEGETE VERZI  în dialog #7: În Mațele Monstrului care îi are ca invitați pe Constantin Vică și Ștefan Tiron.


Sâmbătă, 18 septembrie

Atelier de lampioane pentru cei mici & cei mari, DEGETE VERZI în dialog #8 cu Iris Șerban și Theodor Ulieriu-Rostás de la Arhiva de Imagine Muzeul Țăranului Român).

foto de Claudiu Popescu

Duminică, 19 septembrie

Translating America, atelier 4 - Estetica analitică:  nominalism, teorie instituțională, funcționalism revizitat, lector invitat: Cristian Iftode, ora 17:00.  


Marți, 21 septembrie

POST MUZICA #41 cu Admina, ora 20:00

Community Talks #2, pe tema Grădini urbane comunitare: de ce e importantă calitatea spațiului verde din zonele rezidențiale, cum pot comunitățile locale să ia în stăpânire spațiul verde de lângă blocuri.

Joi, 23 septembrie

Short Sounds #4, Orele Bucureștiului - documentar urban (1942) & live Simina Oprescu, de la ora 20:00.
 

Vineri, 24 septembrie 

În cadrul expoziției dedicate centenarului Beuys, are loc colocviul BEUYS și scena artistică actuală din România, prilej pentru o vizionare de filme cu/despre Beuys, urmată de discuții asupra artiștilor prezenți în expoziție și scena artistică actuală din România. Invitați: Magda Cârneci, Irina Cios, Adrian Guță, Ion Bogdan Lefter și artiștii participanți, ora 18:00-20:00.

Duminică, 26 septembrie 

Translating America, atelier 5: Cum a devenit filosofia post-structuralistă teorie critica americană: rolul revistei October în reinventarea istoriei artei, lector invitat: Cristian Nae, ora 17:00.

Marți, 28 septembrie 

Community Talks #4, pe tema Calitatea aerului:  importanța monitorizării calității aerului, nevoia de a înțelege mai bine care sunt sursele de poluare, ce soluții avem la îndemână.

Miercuri, 29 septembrie

Intersecțiile de Miercuri cu Svetlana Cârstean, sezonul #7, ora 19:30.

Joi, 30 septembrie 

Short Sounds #5, programul „De ce trag clopotele?”, documentare funerare (1914 - 1934) & live Somnoroase Păsărele (Gili Mocanu), ora 20.

BONUS:
Vineri, 01 octombrie, anunțăm în exclusivitate Expoziția TIMPURI NOI. Xenogeneze ale SF-lui (01 octombrie - 21 noiembrie 2021), curatoriată de Ștefan Tiron, Vasile Leac și Alexandru Ciubotariu și cu artiștii invitați Ion Dumitrescu, Michael Hăulică, Cristian Drăgan, Alin Răuțoiu, Jean Lorin Sterian, Robert Ioniță, Dmitri Miticov, Mihai Lukacs, Mitoș Micleușanu, Irina Gheorghe, Victor Pîrligas, Timotei Drob, Mimi Cioara, Linda Barkasz și Silvestru Muntean. 
 

foto cover: Claudiu Popescu.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK