Recomandări

Ce facem săptămâna asta? 25-31 octombrie

De Scena9

Publicat pe 25 octombrie 2021

Sfârșitul lui octombrie aduce filme, expoziții, spectacole și narațiuni sonore.

Fragile | Les Films de Cannes à Bucarest, Cafe Verona, miercuri, 27 octombrie, de la orele 19:00

Fragile e un serial documentar regizat de Ioana Mischie care cuprinde mărturiile mai multor femei trecute prin abuzuri, prejudecăți și așteptări sociale presante. Actrița Ioana Flora protejează protagonistele de prea multă expunere și redă experiențele lor cu propria voce. Chiar dacă aceste subiecte au mai fost explorate până acum în spațiul public românesc, problemele ridicate de mărturii rămân valabile în continuare în societatea noastră. Iar această realitate face ca proiectul să fie binevenit. Fă-ți o rezervare gratuită aici. (Venera)


Expoziția În Bucureștiul iubit, Galeria Ivan (Atelierele Malmaison), București, 27 octombrie - 11 decembrie 2021

Expoziția e una de grup, ce reunește lucrările artiștilor și artistelor Geta Brătescu, Florina Coulin, Alice Gancevici & Remus Pușcariu, Ion Grigorescu, Ștefan Sava, Mona Vătămanu & Florin Tudor. Sunt artiști din generații diferite, care s-au născut, au studiat și au locuit/locuiesc în București, și ale căror creații au de-a face cu orașul. 
Titlul expoziției e preluat din cel al unui film color pe 8mm, fără sunet, realizat de Ion Grigorescu în vara lui 1977, într-o plimbare pe linia tramvaiului 26. Artistul surprinde, într-un stil neutru, neideologizat, orașul în transformare: șantierele de blocuri de la margine, zonele industriale, noul centru. Dacă filmul lui Grigorescu privea Bucureștiul la câteva luni după cutremurul ce a remodelat orașul, expoziția vine în contextul unei pandemii despre care nu știm cum schimbă viața urbană. (Vlad)

Narațiuni Sonore, 30-31 octombrie, Timișoara

„Traseul fizic, care pornește din centrul orașului, pe malul canalului Bega către periferie, traversează un peisaj urban cu o încărcătură istorică diversă și ne induce într-o serie de incursiuni sonore și vizuale prin intermediul unor acțiuni sau intervenții artistice”, spun organizatorii evenimentului. Printre participanți se numără: Andreea Săsăran (RO), George Drîmbau (RO), Thibault Drouillon (BE), Philippe Franck aka Paradise Now (BE/FR), Fodor (AT), Anamaria Pravicencu (RO), Sillyconductor (RO), Time Gates (Ben G. Fodor & Dorothee Frank) ș.a. Un proiect dezvoltat de Asociația Simultan, parte a programului Timișoara 2023. (Ionuț)

Premieră RAFINA la Centrul Național al Dansului, București, luni, 25 octombrie, de la ora 19:30

RAFINA e un spectacol care pornește de la o temă de cercetare sensibilă, dureroasă și necesară: cum sunt tratate persoanele non-neurotipice, cu cerințe speciale de educație și tulburări din spectrul autist în urbanul mic. E un proiect al Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău, care a rezultat într-un text scris de Bogdan Georgescu, regizat de Irina Gâdiuță, cu actrițele Irina Artenii, Benő Kinga, Carmen Lopăzan și Cătălina Oance în distribuție. Despre stigmatizare, diagnostic și moarte vorbește textul și în acest foarte scurt, dar relevator fragment: „Rafina, cum ar fi să ne facem loc? În ciuda fricii, în ciuda cicatricilor, în ciuda rușinii. Chipul Rafinei se luminează”. Rezervările (gratuite) pentru spectacolul prezentat în cadrul Stagiunii de Teatru Politic se fac aici. (Ioana)
 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK