Lumea noastră / Sănătate mintală

„Sunt bine”, un podcast fără ocolișuri despre sănătatea mintală

De Venera Dimulescu

Publicat pe 29 mai 2020

La finalul lunii martie, două jurnaliste din Republica Moldova, Natalia Sergheev și Victoria Colesnic, au lansat „Sunt bine”, un podcast despre sănătate mintală, care dezvelește de prejudecăți istoriile personale ale celor mai vulnerabili dintre noi.

O jurnalistă care a devenit mamă plânge în timp ce povestește cum a cuprins-o depresia postnatală și prin ce transformări a trecut. „M-am gândit că pe mine asta nu mă poate afecta. Eu? Polina Cupcea? Care răstorn dealurile? Asta e imposibil pentru mine să se întâmple. Dar depresia post-natală nu alege. Ea când te pocnește, te pocnește”, explică jurnalista în primul episod din Sunt bine. Într-un alt colț al Chișinăului și-n alt episod, o femeie învață să aibă grijă de sine după moartea celor dragi și câteva diagnostice de la psihiatru. „Nu poți simți recunoștință atunci când o nouă zi din viață pare a fi doar un calvar. Pentru mine, să fiu recunoscătoare este un progres imens!”, notează ea într-o postare pe Instagram, acolo unde scrie ca să se simtă mai puțin singură.

Când m-am apucat să ascult podcastul Sunt bine, știam că urmează să intru preț de câteva zeci de minute în intimitatea unor oameni care vor descrie câmpul unde își duc bătăliile cu depresia, anxietatea și alte probleme de sănătate mintală. Ce nu anticipasem a fost intensitatea emoțiilor cu care aveam să-i urmăresc. Vocile povestitoarelor te poftesc direct în bucătăriile și dormitoarele personajelor, acolo unde sinceritatea e cel mai firesc gest din lume. Din când în când, tonul familiar îți dă senzația că participi la o discuție între prietene. Am vrut să aflu de la realizatoare ce le-a motivat să înceapă un podcast care explorează psihicul uman și ce speră să stârnească în oamenii care îl ascultă.

Victoria Colesnic și Natalia Sergheev, autoarele proiectului Sunt bine, sunt jurnaliste și au 27, respectiv 29 de ani. Locuiesc și lucrează la Chișinău, Republica Moldova. S-au cunoscut la Radio Europa Liberă, unde fac împreună reportaje pe teme sociale, la emisiunea Pur și Simplu. Într-o zi ploioasă, la adăpostul umbrelei pe care o împărțeau, și-au dat seama că își doreau o platformă unde să vorbească liber și fără ocolișuri despre sănătate mintală. Amândouă aveau ca sursă de inspirație proiectul american Terrible, Thanks for Asking, care le-a înduioșat cu grija și atenția cu care aruncă în lume poveștile oamenilor care au pierdut și au suferit. „M-am gândit că mi-ar plăcea să fac un podcast pe acest subiect. E un mediu perfect pentru a spune povești sensibile și dificile. Vibrațiile vocii transmit extraordinar de fidel emoțiile”, spune Victoria, vocea tandră a podcastului Sunt bine. Cu prima ocazie, au aplicat pentru finanțare și au pornit la drum cu noul proiect, sprijinit de Biroul de Cooperare al Elveției în Republica Moldova și implementat de Y-PEER Moldova.

Nici n-au apucat bine să dea vestea câtorva oameni din jurul lor, că s-au trezit confidentele celor care abia așteptau să spună cuiva povestea lor de viață. „Realitatea a fost că nevoia unora de a-și împărtăși emoțiile era mai mare decât rușinea. Am auzit despre depresie, anxietate, pierderi personale, traume din copilărie de la oameni pe care i-am cunoscut cu câteva zile înainte, dar care erau gata să ne spună despre cele mai vulnerabile momente prin care au trecut. A fost cea mai bună confirmare pentru noi că suntem pe calea cea bună și că trebuie să continuăm”, spune Natalia, vocea fermă din poveștile sonore.

În Republica Moldova, țară cu puțin peste două milioane și jumătate de locuitori, Natalia spune că oficial sunt în jur de 150 000 de oameni care se luptă cu probleme de sănătate mintală, tulburări de comportament sau adicție. În ciuda apariției câtorva centre comunitare care oferă servicii gratuite pentru cei care au nevoie de ajutor, pentru mulți rușinea e în continuare o cămașă de forță sub care suferă în tăcere.

Pentru cele două jurnaliste, oamenii care vin să-și arate vulnerabilitățile în fața reportofonului lor sunt niște exemple de curaj care le arată că, oricât de dureroase și fără sens sunt unele dintre experiențele noastre, putem să le ținem piept și să învățăm să ne acceptăm fragilitatea. „E o iluzie probabil, dar mi se pare că în felul ăsta mă pregătesc pentru eventuale greutăți din viața mea”, crede Victoria. Munca lor arată că meseria de jurnalist nu e niciodată doar un dialog în care unul oferă o informație pe care celălalt o dă mai departe, ci un schimb la finalul căruia ambii interlocutori se transformă.

„Cred că setea mea pentru jurnalism narativ se explică prin nevoia de a găsi răspunsuri la întrebările mari, general-umane. Le caut în cuvintele, gândurile și experiențele altor oameni despre care citesc sau despre care scriu. Cred că atunci când auzim pe alții cum vorbesc despre durerea lor, noi de fapt găsim limbaj să vorbim despre durerea noastră”, spune Natalia. „Într-un final, ceea ce ne dorim cu toții este conexiune umană. Asta e imposibil fără să arătăm cine suntem. Sper ca exemplul personajelor noastre și curajul lor să convingă ascultătorii că merită să fii sincer și deschis”.

În așteptarea celui de-al treilea episod al podcastului Sunt bine, puteți asculta aici poveștile deja spuse despre depresia post-natală, tulburarea borderline și burnout. Pe viitor, jurnalistele vor să exploreze teme precum doliul, boala Alzheimer și fenomenul suicidului.

Ilustrație cover: Ana Grigorovscaia

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK