Viață&co / Sănătate mintală
Frumoasă înseamnă slabă. Cât mai slabă
Simina Popescu
Mi-a fost rușine de felul în care arăt de când mă știu. Și de aproape zece ani pendulez între anorexie și bulimie.
Mi-a fost rușine de felul în care arăt de când mă știu. Și de aproape zece ani pendulez între anorexie și bulimie.
Oamenii de la Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș, angajați și pacienți deopotrivă, au început o grădină de legume în fața castelului devenit spital.
Am stat de vorbă cu Samuel Bud, doctorand la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, despre cum e să oferi primul ajutor în sănătate mintală.
Am stat de vorbă cu două jurnaliste din Republica Moldova ca să aflu ce le-a motivat să înceapă un podcast despre problemele noastre mai puțin vizibile în societate.
Am stat de vorbă cu Ion Vianu, psihiatru, scriitor și disident emigrat din România în anii ‘70. De la începuturile psihiatriei în România, până la pandemie.
Cum vede efectele pandemiei un psihanalist aflat într-o metropolă de la celălalt capăt al lumii, sub regim autoritar?
Am vorbit cu 7 psihologi și psihoterapeuți de la linii de sprijin gratuite despre cum avem grijă de gândurile noastre zilele astea.
Jordan Peterson este un psiholog canadian de orientare conservatoare care s-a transformat în ultimii ani într-un VIP mediatic. De ce? Și cum e a doua lui carte?
Am fost la o dezbatere care mi-a reconfirmat cât de multă nevoie avem să vorbim public despre sănătatea noastră mintală și să înțelegem cum să avem grijă de ea.
Un psiholog caută în cotloanele copilăriei explicații pentru viața de adulți.
Legenda construită în jurul lui Dumitru Dan, omul despre care se spune că a făcut înconjurul lumii în opinci, vorbește despre nevoia noastră de eroi. De dragul poveștii, închidem ochii la fapte.
Regizoarea Ioana Trifu a pus cap la cap un fragment din istoria propriei familii ca să înțeleagă mai bine fenomenul migrației de la începutul secolului trecut.
În 1890, a făcut călătoria vieții lui, de la Moscova până pe insula Sahalin, acolo unde a stat câteva luni. Citește câteva fragmente din corespondența lui și din „Insula Sahalin”, una dintre cele mai fascinante cărți semnate de Cehov.
Am citit notele de călătorie ale lui Jean Bart ca să aflu cum se vedea America prin ochii unui român la începutul secolului 20.
O explorare a jurnalelor scrise de exploratori români care și-au luat lumea în cap și-au ajuns în Europa, Asia, Africa și Antarctica.
Actorul Andrei Șerban citește din însemnările unor călători străini care au fost prin părțile astea de lume acum un secol sau două. Ce s-a schimbat și ce am păstrat de atunci?