Recomandări / Timp Liber

Chestii de făcut: săptămâna 16-23 mai

De Scena 9, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 16 mai 2016

12 chestii care ne-au făcut curioși săptămâna asta:

Vive la résistance - 17 mai 2016, ora 18:00, la Centrul Ceh din București
Cine sunt și ce soartă au cei care au curajul să se ridice împotriva sistemului? Ce nevoie avem de ei? Vor discuta despre whistlebloweri regizoarea Gianina Cărbunariu, Oana Gheorghiu - co-fondator al Asociației Dăruiește Viața, politologul Cristian Pârvulescu, jurnaliștii Alexandru Rusu și Cătălin Gomboș. După dezbatere va fi proiectat filmul documentar Silenced, regizat de James Spione. Evenimentul este organizat de Frontline Club.

Cédric Villani, laureat al Medaliei Fields, în România - 17 mai 2016, ora 18:00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București
Matematicianul francez Cédric Villani, medaliat Fields în 2010, prezintă la București două cărți simpatice pe teme științifice(!). Una dintre ele, romanul ilustrat Visători picaţi din lună, prezintă un alt fel de al Doilea Război Mondial, văzut de doi fizicieni, un matematician și-un comandant militar. La discuție participă Magdalena Mărculescu,Vlad Zografi şi Liviu Ornea. Nu uita să-ți rezervi un loc (detalii pe pagina evenimentului, link mai sus).

Deschide umbrela17 mai, între 17:30 şi 19:00, Parcul Izvor, intrarea dinspre Blvd. Națiunile Unite, București
Pentru Ziua Internațională Împotriva Homofobiei, Lesbofobiei, Transfobiei și Bifobiei, poți să deschizi o umbrelă în culorile curcubeului, împreună cu toți cei care participă la eveniment. (Să nu uiți să vii cu umbrela multicoloră de-acasă.)

Alessandro Baricco la Bucureşti. Lansarea romanului „Mireasa tânără” - 18 mai 2016, ora 19:00, Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Discuție cu unul dintre cei mai titrați scriitori italieni, Alessandro Baricco, despre noul lui roman, în curs de apariție pe Raftul Denisei. La discuția moderată de Denisa Comănescu participă Ezio Peraro, directorul Institutului Italian de Cultură din România, Cătălin Ştefănescu de la „Garantat 100%”, Radu Paraschivescu (Digi24) și traducătoarea Gabriela Lungu. Dacă vrei să participi la  conversație (și/sau să iei un autograf), nu uita să-ți rezervi un loc - detalii pe Facebook, link în denumirea evenimentului.

Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB)18 – 22 mai, Bucureşti
22 de invitaţi din străinătate. Pe lista de oaspeţi ai poeţi nominalizați la Nobelul pentru Literatură: Ko Un (Republica Coreea), Yang Lian (China) și Mircea Cărtărescu. În plus, lecturi publice, mese rotunde, dezbateri, performance-uri şi recitaluri de jazz în 10 locuri din capitală: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, Teatrul Excelsior, Librăriile Humanitas, Green Hours, Galeria Romană, Muzeul Municipiului Bucureşti, Librăria Open Art, Tramvaiul 26, Muzeul memorial „Tudor Arghezi – Mărțișor”.

Marfa și banii. După 15 ani - 18 mai 2016, ora 20:30, Grădina cu Filme, București
Pe 1 iunie 2001 se lansa Marfa și banii de Cristi Puiu și începea, zice-se, Noul Val al cinematografiei românești. Cum a supraviețuit filmul celor cincisprezece ani care-au trecut de-atunci? Cum îl revezi în 2016? În deschiderea sezonului de vară de la Grădina cu Filme, criticul de cinema Ileana Bârsan stă de vorbă, după proiecție, cu o parte din echipa filmului.

Festivalul Super - 19 - 22 mai 2016, București
Ediția a patra a festivalului vine cu 50 de filme făcute de adolescenți la Cinema Elvira Popescu, o expoziție de artă la Plant-up, concerte și petreceri la clubul Green Hours.

Black Sea Arts Festival - 19 - 25 mai 2016, București
Festival nou, care-și propune să aducă laolaltă artiști din țări „certate” între ele de-a lungul timpului: România, Bulgaria, Turcia, Armenia, Azerbaijan, Georgia, Rusia, Ucraina, Moldova. De-a lungul unei săptămâni întregi, vin cu proiecții de film și expoziții de fotografie, caricatură și arhitectură.

Romanian Design Week - 20 mai - 5 iunie 2016, între orele 10.00 și 22.00, în București
La expoziția centrală din Piața Amzei poți să vezi proiecte de design din ultimul an. O să vezi arhitectură, urbanism, design de obiect, design hibrid, design grafic şi ilustraţie, design vestimentar şi design de produs. Ca să navighezi prin toate, ai aici o hartă a spațiilor de expunere.

DADA 100: poezie sonoră, simultană, experimentală și de avangardăvineri, 20 mai, ora 19:30, Teatrul Excelsior Bucureşti
Un spectacol live de poezie fără versuri, sunete bizare, improvizație şi experiment. Participă poeţii Tomomi Adachi (JP), Jaap Blonk (NL), Mugur Grosu (RO), Jöel Hubaut (FR), Claudiu Komartin (RO), Angelika Meyer (DE), Enzo Minarelli (IT), Hannah Silva (GB). Prezintă Claudiu Komartin, curator e Simona Nastac și intrarea este liberă.

Noaptea Muzeelor - 21 mai 2016, începând cu ora 18.00, București
Se umple din nou Bucureștiul de doritori de acces gratuit, la ceas de seară, pe la muzee. La a XII-a ediție a Nopții Muzeelor participă peste 170 de muzee, galerii de artă și biblioteci culturale alternative din toată țara. Vezi aici pe unde poți să te plimbi în cea mai lungă noapte din an a muzeelor din București.

Danielle de Picciotto and Alexander Hacke present: „PERSEVERANTIA” - 21 mai 2016, ora 21:00, Club Control, București
Duo-ul Danielle de Picciotto-Alexander Hacke vine cu un ascendent impresionant: ea a co-fondat Love Parade, el e membru fondator la Einstürzende Neubauten. Vin la București cu PERSERVERANTIA, un album instrumental, cinematografic, pentru ascultători atenți. Bilete aici.

16 mai 2016, Publicat în Arte / Recomandări /

Text de

  • Scena 9Scena 9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK