Recomandări / Timp Liber

Ce facem acasă în săptămâna 13-19 aprilie

De Scena9

Publicat pe 13 aprilie 2020

Meniul pentru încă o săptămână de izolare sună cam așa: albume de la Nicolas Jaar și Nils Frahm, lecturi & dialoguri cu scriitori, video-rețete, un club de lectură + o întâlnire online cu scriitorul Andrei Codrescu.

Soundtrack de carantină. Două albume nou-nouțe, „Cenizas” de la Nicolas Jaar și „Empty” de la Nils Frahm 

În primele trei săptămâni de pandemie, n-am reușit să ascult niciun fel de muzică sau să citesc vreo carte. Nu mă puteam concentra la nimic care n-avea legătură cu realitatea nouă și imprevizibilă scrisă de coronavirus. De curând, însă, de când am început să mă obișnuiesc cu carantina, a revenit și muzica: două albume meditative, numai bune de însoțit singurătatea și călătoriile interioare. 

„Cenizas” vine de la Nicolas Jaar, care a lăsat ritmurile tropicale pentru un aer mult mai întunecat - sunetul propriilor căutări într-o perioadă tulbure, cu multe întrebări. „Trăim o perioadă de transformare completă,” scrie Jaar despre discul lui. „Există un mare potențial pentru vindecare, dar și pentru distrugere”. Câteva ore de lucrat în grădină, cu „Agosto”, „Sunder” și „Vanish” în căști, sunt printre cele mai binefăcătoare lucruri zilele-astea. Apoi a venit „Empty”, discul abia lansat de Nils Frahm de Ziua Internațională a Pianului. Sunt opt piese din aceeași familie, calme și melancolice, numai bune de liniștit mintea după fibrilațiile induse de știri. De altfel, și Frahm le numește „cântece de leagăn”. „Sper că vă vor ajuta”, spune el, „să rămâneți puternici și liniștiți în aceste zile de solitudine - în ciuda greutăților, putem descoperi pe neașteptate reflecția și introspecția”. Și chiar funcționează: cu „No Step on A Wing” în căști, pe bicicletă, în drum spre Mega (declarația completată la purtător), m-a lovit o tandrețe fără margini pentru locurile acum pustii, pentru copacii înfloriți pe care nu prea mai are cine să-i vadă, pentru toți oamenii care se apără stângaci, cu măști subțirele și puse prost, de ceva așa abstract și periculos, ca un virus. (Andra)

Canalul de Youtube thepostarchive 

Nu știu alții cum sunt, dar de când cu pandemia și izolarea, eu una n-am reușit să citesc absolut nimic în afară de articole - lungi, nesfârșite și nenumărate articole despre COVID-19. Ce predicții sunt pentru economia globală, cum se descurcă medicii români, ce fac românii blocați în Italia, de ce Suedia n-a impus măsuri drastice de izolare etc., etc., etc. Pentru că am capul mobilat de subiect mai ceva ca un depozit IKEA, am decis să iau, totuși, măsuri proactive ca să mai și ies din el - și acolo a intervenit canalul ăsta de Youtube în viața mea. Nu pot să citesc literatură, dar s-a dovedit că o pot asculta. Am dat aici peste James Baldwin, Joan Didion, Roberto Bolaño, Maya Angelou și câți alții. Citesc propriile creații (cum face Sylvia Plath aici; dați click pentru o oră de poezie plină de angoase :), stau de vorbă cu alți scriitori, dau interviuri - și, preț de câteva zeci de minute, mulți dintre ei se întorc la viață, aterizați într-un prezent distopic, dar în care vocile lor rămân la fel de relevante. Și pentru că mediul audio e mai blând cu capacitatea mea (redusă) de concentrare decât cel scris, nu pot decât să sper că o să mă ajute să mă reîntorc spre literatură. (Ioana)

Canalul de Youtube al lui Adam Ragusea 

Acum vreo zece ani m-am apucat de gătit ca să slăbesc (e mai puțin contraintuitiv decât sună) - și pentru că îmi place să cred că-s o sceptică bine informată, am început să citesc compulsiv: mai întâi despre macronutrienți și metabolizare, iar apoi, încet-încet, despre chimia din spatele „magiei” care se petrece în bucătărie. Mă fascinează intersecția dintre artă (culinară) și știință (cum se transformă moleculele din alimente atunci când sunt prelucrate prin foc, de exemplu) - iar canalul lui Adam Ragusea, care zice despre el însuși că e undeva între polimat și diletant, îmi hrănește perfect curiozitatea. Postează video-rețete (simple și clar explicate) în fiecare joi și vloguri despre alte chestii legate de mâncare în fiecare luni. Las mai jos clipul în care explică ce trebuie să faci ca să te asiguri că alimentele pe care le consumi nu te expun la COVID-19. (Spoiler: Ajută - și se vede - că e fost profesor universitar de jurnalism. Are surse bune, invitați cu expertiză solidă și un stil foarte prietenos de a explica.) Follow him for more recipes, la propriu. (Ioana)

Două ore de scufundare în poezia Sylviei Plath la clubul de lectură online, marți, 14 aprilie, de la orele 20:00, pe Zoom 

De când stau în izolare mi s-a schimbat percepția asupra timpului și mă simt ca atunci când plecam bucuroasă din capitală către un loc mai mic și mai liniștit, la final de săptămână. Cum treceam granițele orașului, mă relaxam cu tot corpul. Nu mai trebuia să alerg nicăieri, nici măcar pe internet. Și-atunci își făceau loc într-o zi plăceri pentru care nu credeam că există timp în orașul mare și agitat. Una dintre ele este poezia. Percepția asta o am acum, în vremea pandemiei, când totul și-a redus viteza.

Așa că mâine seară am timp pentru clubul de lectură online, unde se vor citi și discuta trei dintre cele mai apreciate poeme ale scriitoarei americane Sylvia Plath. Deși tot ce a scris e marcat de depresia cu care s-a tot luptat, Plath are o putere de introspecție cu care te molipsește până când îți vine să faci o pauză după fiecare paragraf citit ca să te întâlnești cu tine, apoi revii la ea pentru mai multă hrană a minții. Faceți-vă și voi timp pentru cele două ore de poezie de mâine seară. (Venera)

Intersecțiile de miercuri cu Andrei Codrescu, miercuri, 15 aprilie, ora 7.30 pm

Unul dintre cei mai importanți scriitori români din spațiul american, Andrei Codrescu e și o figură foarte carismatică, cu o biografie fascinantă și un traseu care l-a purtat din România anilor '60 până în SUA (într-o lume diametral opusă, a neoavangardei, unde s-a impus ca poet, prozator și un strălucit om de radio).  În aceste vremuri complicate, tonul relaxat și cald al lui Codrescu e mai binevenit ca oricând și merită să-l ascultați și poate chiar să-i (re)descoperiți cărțile. Edițiile online ale Intersecțiilor de Miercuri vor putea fi urmărite pe pagina de Facebook a Rezidenței și pe canalul de Youtube. Puteți asculta toate edițiile din Sezonul 4 al Intersecțiilor de miercuri în varianta podcast la: https://soundcloud.com/intersectiiledemiercuri. (Ionuț)

Imagine main: Nils Frahm (Flickr)
 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK