Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 5-11 aprilie

De Scena 9

Publicat pe 5 aprilie 2021

Aprilie începe în forță cu idei & arte pe toate fronturile, de la cursuri de filosofie până la evenimente și discuții despre rețele, sculptură și fotografie. 

Banchetul filosofic online, între 5 și 9 aprilie

Chiar dacă, după un an de pandemie, ecranele au ajuns să ne obosească din ce în ce mai tare, prea curând nu vom putea evada din ele. Ce ne rămâne e să căutăm oaze digitale de liniște pentru mintea asaltată de știri gata să crească anxietatea. O asemenea insulă poate găsiți la Banchetul pe care-l organizează săptămâna asta Facultatea de Filosofie a Universității din București. În fiecare zi, vă puteți petrece pauza de prânz la câte un curs deschis, cu discuții despre ură, iubire & libertatea de exprimare, despre foloasele filosofiei în viață (gadză va fi Cristian Iftode, de citit și pe Scena9), despre existența eului, criza ecologică și întrebările filosofice pe care le ridică, ori despre ce se-ntâmplă cu artele în epoca Netflix. Ca să participați, nu trebuie decât să vă găsiți un pic de timp și să vă înscrieți aici. (Andra)

O discuție online despre arte și rețele, joi, 8 aprilie, de la ora 19

Fizicianul de origine română Albert-László Barabási e unul dintre pionierii teoriei rețelelor, așa cum se manifestă ele în biologie, economie, tehnologie sau sociologie. Muzeul de Artă Contemporană „Ludwig” din Budapesta tocmai a deschis Hidden Patterns, o expoziție care adună 25 de ani de muncă de cercetare ai lui Barabási. Cu ocazia asta, ne invită la o discție online între omul de știință și Hans Ulrich Obrist, istoric al artei și unul dintre cei mai importanți curatori europeni. Cu Albert-László Barabási am stat de vorbă imediat cum s-a lansat traducerea cărții sale, Linked. Noua știință a rețelelor. (Andra)

Mihai Mihalcea: Album de familie, Salonul de proiecte, miercuri, 7 aprilie, de la ora 19

Pe Mihai Mihalcea, artist și coregraf, îl știți mai degrabă ca Farid Faruz, pseudonimul pe care l-a folosit în spațiul public în ultimii ani. Intervenția sa din cadrul expoziției EXPO_02_GEN este o lucrare video colectiv-participativă ce pornește de la materiale aflate în Colecția de imagini Mihai Oroveanu. E vorba de un album din anii ‘20-’30 cu fotografii nud, ce devine punct de pornire într-o călătorie prin diferite medii, spații și corpuri. Personajele lui Mihalcea provin din comunități de care el este atașat în diverse feluri — prieteni, colegi, lucrători culturali, artiști, membri ai comunității queer, colaboratori —, într-o perioadă în care izolarea a afectat pe toată lumea. Fiecare participant recreează cu propriul corp, în spațiul domestic, o fotografie din arhivă, însă imaginile statice sunt încadrate în scurte secvențe video. Evenimentul de miercuri va fi transmis pe canalul YouTube al Salonului de proiecte. Expoziția poate fi văzută până pe 9 mai. (Vlad)

Un eveniment dedicat unuia dintre cei mai importanți sculptori din lume (online)

Organizată de Dia Art Foundation, discuția asta reunește mai mulți specialiști care vin să vorbească despre opera celebrului artist american Richard Serra (n. 1938). Atras de minimalism, Serra a fost un mare admirator al lui Brâncuși în tinerețe, iar mai târziu un apropiat de cercurile coregrafice din neo-avangarda americană. „Dansatorii erau adevărații radicali. Ei m-au învățat mai multe despre spațiu, mișcare și gravitație decât oricine altcineva”, spunea Serra. Plecând de la energia corpului uman, el a ajuns să facă lucrări masive de oțel (multe expuse în piețe și zone urbane) prin care își propunea să redefinească spațiul public (de aici și unele controverse din jurul lui).  Accesul la eveniment este liber. (Ionuț)

Lansare online: „Iubita mea Mihaela”, dragostea în anii ‘80, miercuri, 7 aprilie, de la ora 19

Îmi plac enorm fotografiile lui Andrei Bîrsan care alătură Bucureștiului de ieri fața sa de azi. Preschimbările vorbesc despre haosul tranziției, despre lipsurile anilor ‘80, dar și despre oamenii orașului ăstuia, cu grijile și ritualurile lor cotidiene. Printre imaginile de tip „atunci & acum”, Bîrsan strecoară și fotografii ale soției sale, Mihaela: pe când învăța pentru sesiune, în excursii de 1 Mai la mare, la petreceri de apartament sau în instantanee din viața lor împreună. Cei doi se cunosc din clasa a III-a, iar recent au aniversat 30 de ani de căsătorie - albumul ăsta foarte intim și încărcat de căldura domesticității e, probabil, cadoul perfect de aniversare. Aici găsiți povestea cărții foto și a venirii sale pe lume. La discuția de miercuri o să participe multă lume, așa că se anunță din star interesant: Alice Stoicescu (designer grafic), istoricul Alina Pavelescu, Alina Penciu (om de marketing și comunicare), traducătoarea albumului, Julianne Johnson Păunescu, Mihaela Bourceanu (om de comunicare), Silvia Colfescu, editor la Editura Vremea, și librarul Vlad Niculescu, de la Cărturești & friends. (Ioana)

O discuție despre artistele radicale din țările fostei Cortine de Fier, miercuri, 7 aprilie, pe Zoom, de la orele 22:00

Dacă vreți să aflați mai multe despre mișcările de avangardă care s-au zbătut pentru supraviețuire în statele europene aflate sub dictatura comunistă, ascultați discuția asta între Susanne Altmann și Joes Segal, doi specialiști în istoria artei. Susanne Altmann studiază încă din 2004 subculturile care au chestionat regimurile politice din Estul Europei, iar Joes Segal e profesor de istoria artei la Universitatea din Utrecht și curator al muzeului Wende din Los Angeles, specializat în prezervarea istoriei Războiului Rece. (Venera)

Foto main: Flickr/R.Serra

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK