Publicat pe 19 aprilie 2021

Iar s-a amânat primăvara cu câteva ploi, dar deja după mai bine de un an de pandemie, totul tinde să se condenseze într-un singur anotimp. Avem provizii pentru minte, care să ne țină companie în zilele astea de nehotărâre: jurnalism premiat, călătorii virtuale, documentare, discuții & o carte despre atâtea feluri de a fi fată, femeie, alta. 

Premiile Superscrieri, live streaming, luni, 19 aprilie, de la ora 19

A fost un an intens pentru jurnalism, așa că recolta de materiale finaliste la Premiile Superscrieri e foarte generoasă. Astă-seară, puteți afla live care sunt cele mai bune mostre de jurnalism din România, de la reportaje, la investigații, și pentru câteva minute, îi veți putea vedea & auzi pe ecran pe autorii și autoarele lor, care de obicei stau nevăzuți în spatele textelor, fotografiilor și video-urilor. Printre textele nominalizate de anul ăsta, se numără și Acasă la copiii soarelui, reportajul Deliei Marinescu și al lui Bogdan Dincă publicat în Scena9, și eseul personal Accidentul, publicat de Andrada Lăutaru în numărul trei de Scena9 pe hârtie, cu ilustrații de Alina Marinescu. (Andra Matzal)

Povestea stațiunilor termale (o călătorie virtuală), marți, 20 aprilie, ora 19.00

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, o vacanță sau măcar un weekend într-o stațiune cu ape termale nu mai sună a chestie pentru bunici. Dincolo de remedii pentru reumatisme și alte cele, locurile astea au și istorii incredibile, pe care azi le putem ghici, de obicei, doar în grandoarea ruinelor. Interesting Times Bureau propune o călătorie virtuală prin trecutul stațiunilor balneare, de la Băile Felix la Băile Tușnad, Sovata, Bazna, Călimănești, Căciulata, Olănești, Govora, Techirghiol, Băile Sărate, cu o ultimă oprire la Băile Herculane. Biletele costă 40 de lei și pot fi cumpărate de aici. (Vlad Odobescu)

Conferința online Traces of Future a antropologului Arjun Appadurai, marți, 20 aprilie, ora 18:30

Ce înseamnă o urmă pentru istorici și antropologi? Cum lucrezi cu arhivele și documentele dezgropate și ce semne ale viitorului găsești în rămășițele trecutului? + Multe alte întrebări de la unul dintre cei mai importanți cercetători în științe umaniste. Arjun Appadurai, antropog american de origine indiană, e unul dintre cei mai relevanți gânditori când vine vorba de globalizare, iar conferința pe care o va susține ca invitat al Institutului de Etnologie Europeană din Berlin e o invitație la călătorie intelectuală pe urmele urmelor. (Andra Matzal)

Documentarul Tatăl nostru, online la festivalul german de film goEast, miercuri, 21 aprilie, de la orele 20:15

După Planeta Petrila, regizorul Andrei Dăscălescu a revenit anul trecut cu un documentar despre rădăcini, modele parentale și familie, o poveste intimă a fiului care, pe drumul de a deveni tată, caută îndrumare și claritate în relația cu tatăl lui. Întâlnirea lor e cu atât mai emoționantă cu cât cel care ar trebui să-i fie model parental e călugăr și nu și-a mai văzut fiul de când acesta avea șase ani. Dacă n-ai apucat să-l vezi până acum, documentarul e disponibil online săptămâna asta, în cadrul festivalului de film german goEast. (Venera Dimulescu)

De citit: Fată, femeie, alta de Bernardine Evaristo (Editura Corint, 2021. Traducere de Adina Ihora)

Nu-i de mirare că această carte, recent apărută la noi, a fost lăudată de Elif Shafak, Ali Smith și Barack Obama. E o plimbare amețitoare, plină de fervoare, prin Londra și prin lume, ghidată de vocile a 11 femei și a unei persoane transgen, non-binară, majoritatea non-albe. Scriitura cinematografică se împletește cu argoul (greu de tradus), cu umorul și intimitatea din casele și relațiile personajelor, ale căror vieți se ating și se intersectează. Toate caută ceva, indiferent că viața le ține legate de Londra sau le poartă prin lume, indiferent că au 19 sau 93 de ani. Un tată, o iubire, un viitor - dar, mai ales, fără greș, un loc pe care să-l ocupe simbolic într-o lume rasistă și patriarhală. Miercuri, 21 aprilie, de la ora 19, pe internet, are loc lansarea cărții; stăm de vorbă, printre altele, și cu subsemnata, despre temele romanului și inovațiile pe care le aduce Evaristo în proză. (Ioana Pelehatăi)

De văzut documentarul Q: În mijlocul furtunii (2021), serie documentară HBO

O investigație în șase episoade despre mișcarea extremistă QAnon realizată de documentaristul Cullen Hoback de-a lungul a trei ani, de la momentul Pizzagate până la asediul Capitoliului american de la începutul acestui an. Pe lângă discuțiile cu adepții QAnon și călătoriile pe care le face din State până în Manile și Japonia, Hoback își propune chiar să afle cine e în spatele misteriosului Q. Dar dincolo de informațiile în sine, e interesant de urmărit ce înseamnă pentru un jurnalist/documentarist să pătrundă pe teritoriul alunecos al teoriilor conspirației. Sunt multe capcane ce apar pe parcurs și care te pot duce pe piste greșite până în punctul în care nu mai e cale de întors.  (Ionuț Sociu)

Foto: Ioana Cîrlig, stațiunea Băile Herculane