Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 28 ianuarie-3 februarie

De Scena9

Publicat pe 29 ianuarie 2019

Streșinile se topesc, țurțurii sunt în cădere liberă, copacii au căzut deja pe străzi: pentru momentele când căutați adăpost în toată cursa asta, avem câteva idei:

Cum să spui povești cu date, de la Luiza


Skill Sharing: Storytelling with Data, Commons (Nicolae Iorga 5), miercuri, 31 ianuarie, de la 18.30

Anul trecut am cunoscut un maestru al vizualizării de date, un arhitect care știe cum să folosească o grămadă de instrumente ca să pună într-o formă vizuală excel-uri, statistici, cifre. În plus, știe să și interpreteze datele astea, pentru că vizualizarea datelor implică în primul rând înțelegerea și contextualizarea lor. Răzvan Zamfira, fondatorul Interrobang Studio, un start up care ajută companii, ONG-uri, jurnaliști etc. să comunice lucruri foarte seci într-o formă vizuală mișto, a colaborat cu Vlad Odobescu la prelucrarea și vizualizarea datelor legate de bugetul alocat Marelui Centenar. Cât s-a cheltuit, unde, pe ce. Au ieșit două infografice de toată frumusețea, plus un workshop la Zilele Superscrieri, din care-am aflat cum face plictisitorul și banalul să devină interesant. Răzvan va povesti miercuri cum putem privi altfel datele seci și cum putem spune povești vizuale cu ele. Intrarea e liberă, locurile sunt limitate, așa că înscrieți-vă rapid.

Bonus: vizualizatoarea mea preferată de date, Mona Chalabi:

Artă & știință (sau viceversa) de la Andra

Expo FUSION. Artă și știință, Rezidența BRD Scena9, vineri, 1 februarie, de la ora 19

Foarte rar se întâmplă prin părțile noastre de lume ca arta și cercetetarea științifică să se joace una cu alta la aceeași masă. Din motive prea complicate să le descoasem acum, artiștii și oamenii de știință - deși au mult mai multe în comun decât s-ar crede la prima vedere - rămân în continuare în propria bulă. Așa că nu-i de ratat o expoziție ca Fusion, tocmai pentru că prilejuiește astfel de întâlniri pe cât de puțin obșnuite în România, pe atât de provoatoare pentru minte, ochi & tot restul. Expoziția cuprinde patru instalații-experiment concepute de artiști curajoși din domenii diferite (Saint Machine, Sillyconductor, Cosmin Haiaș, Cătălin Crețu) împreună cu colaboratori de la câteva institute de cercetare din România (Institutul de Fizica Materialelor, Institutul de Optoelectronică INOE 2000, Institutul de Științe Spațiale, CETAL / Institutul pentru Fizica Laserilor Plasmei și Radiațiilor). Mergeți neapărat să testați - fiindcă, spre deosebire de mare parte a artei, pe care trebuie d-ar s-o observi de la distanță, lucrările hibirdizate cu știința au nevoie de tine, activ, ca să existe. 

Detaliu simulat din instalația artistei Saint Machine

Istorii personale & roluri de gen, de la Ionuț

Macaz, duminică, 3 februarie, de la ora 19.00

Construit în jurul unor istorii personale, spectacolul Inegal, făcut de Petro Ionesco și Raul Coldea în 2017, pune în discuție felul în care asimilăm rolurile de gen, din copilărie până la vârsta adultă. Actrițele Andrada Corlat, Alice Monica Marinescu și Camelia Pintilie se expun și vorbesc în mod deschis despre viețile și familiile lor. Într-un scenă emoționantă, Alice Monica Marinescu povestește despre experiența ei maternă: „Am un copil. De ce l-am făcut nu ştiu. De ce simt nevoia să mă justific că am făcut un copil – pentru că ştiu că sunt atâţia copii nedoriţi care ar avea nevoie de familie şi treaba asta cu sânge din sângele meu chiar mi se pare dubioasă. Dar am lăsat să se întâmple, pentru că viaţa mea nu poate fi un manifest politic 24/24 de ore. Lumea întreabă: e băiat sau fată? Nu ştiu ce să le răspund, pentru că dacă e băiat – va fi obligat să devină bărbat – adică să respecte un set de reguli cu „ce trebuie şi ce nu trebuie să fac un bărbat” şi dacă e fată va trebui să devină femeie – adică să respecte un set de reguli cu „ce trebuie şi ce nu trebuie să facă o femeie şi copilul meu e doar un ghem moale şi fin şi fragil, care miroase a lapte şi scoate tot felul sunete şi nu ştie ce e rău şi ce e bine, nu are nicio idee preconcepută. El caută doar mâncare, căldură şi iubire.”

O plimbare în „delta dintre blocuri”, de la Ioana

După-amiază de iarnă în Delta Văcărești, București, sâmbătă, 2 februarie, de la ora 14.30 la 18

Aștept primăvara cum așteptam vacanța de vară în școală - ba chiar mai rău, că vacanțele alea ajungeau să mă plictisească și să mă facă să-mi fie dor de lecții. (Da, am fost o tocilară.) Așa că, întrucât Bucureștiul se topește dezgheață încet, încet, iar sâmbătă vremea nu se anunță chiar rea, mi-aș pune bocancii în picioare și rucsacul în spate și-aș lua-o la picior prin Delta Văcărești, care, după mine, e frumoasă în tot timpul anului. Ne vedem la ieșirea de la metrou Unirii 1, cea dinspre hotelul Horoscop, cu Andrei Berinde, ghid, cunoscut drept Călătorul prin Gările de Odinioară. O să străbatem cam 7 kilometri în patru ore, printre ochiuri de apă și pe pământ reavăn. După, ne adăpostim într-un local din zonă, facem schimb de poze și povestim :) Dacă vrei să vii, înscrie-te la aberinde@gmail.com - taxa de participare, adică onorariul ghidului, e de 20 de lei.

Foto main: Detaliu simulat din instalația „I, Human” a artistei Saint Machine

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK