Special / Savantgarde

Savantgarde: Droguri, fondatorul internetului și reeducarea în China

De Scena 9

Publicat pe 25 octombrie 2019

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. În fiecare zi de vineri, găsiți pe Scena9 trei dintre recomandări din acest digest, numai bune de citit & gândit în weekend. Săptămâna asta avem harta mondială a consumului de droguri ilegale, un interviu cu fondatorul Internetului și viitorul creației lui și mărturiile unei victime scăpate din lagărele reeducării Made in China.

UNDERGROUND // Futurity : Epidemiologia bazată pe studiul apelor reziduale este o disciplină științifică relativ nouă și care se dezvoltă rapid. Prin prelevarea de probe din apele canalelor, oamenii de știință au reușit să estimeze cantitatea de droguri ilegale care se consumă în diferite țari ale lumii, inclusiv „meniurile” specifice fiecărui loc studiat.

INTERVIU // NewScientist a stat de vorbă cu Vint Cerf, cel care a scris primul protocol prin care calculatoarele au putut comunica între ele. Fondatorul Internetului, în prezent guru la gigantul Google, vorbește despre ce se va întâmpla în următoarea jumătate de secol cu creația sa și pledează pentru folosirea în scopuri nobile a puterii pe care o are aceasta.

MADE IN CHINA // În gulagurile Chinei sunt închiși în jur de un milion de persoane, majoritatea lor musulmani. Sayragul Sauytbay, una dintre victime, a reușit să scape de acolo și povestește pentru Haaretz despre experiențele trăite în lagărul de „reeducare” Xinjiang: violuri, tortură și experimente pe oameni.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK