Special / Savantgarde

Savantgarde: fericire, identitate și un studiu despre foamete

De Scena9

Publicat pe 18 octombrie 2019

Savantgarde.ro e blogul unde sociologul și jurnalistul Marius Cosmeanu adună cele mai relevante idei și evenimente legate de știință și tehnologie, pe care apoi le trimite spre căsuțele noastre poștale, într-un smart digest la care vă încurajăm să vă abonați aici. În fiecare zi de vineri, găsiți pe Scena9 trei dintre recomandări din acest digest, numai bune de citit & gândit în weekend. Săptămâna asta avem primul indice național de fericire, răspunsul la întrebarea întrebărilor și un studiu underground despre foamete.

DOUĂ SECOLE DE FERICIRE // După ce au analizat opt milioane de cărți și 65 de milioane de articole de ziar din 1820 încoace, Daniel Sgroi și Eugenio Proto, da, doi cercetători britanici, au creat primul „indice de fericire națională”. Banii aduc fericire, confirmă cei doi, dar sunt altele care ne fac și mai fericiți. Mai multe, în Futurity.

ÎNTREBAREA ÎNTREBĂRILOR // Nathaniel Comfort, profesor de istorie a medicinei la Johns Hopkins, publică un eseu în Nature despre cum a dat știința sens identității. Un text bogat, care te poartă prin istoria biologiei și obstinația reprezentanților ei de a răspunde la întrebarea întrebărilor: Cine suntem, de fapt?

RELOAD // Haaretz: Evreii nu aveau voie să desfășoare activități științifice în timpul ocupației naziste. Câțiva medici din Ghettoul din Varșovia au realizat, însă, un studiu secret despre foametea de acolo. O dieteticiană vrea acum să facă cunoscute rezultatele încă relevante ale studiului întregii lumi.

Savantgarde este un blog și un smart digest săptămânal de știință și tehnologie, dar nu numai.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK