Recomandări / Timp Liber

Scena 9 recomandă: săptămâna 18 - 24 februarie

De Scena 9

Publicat pe 17 februarie 2019
Se anunță o săptămână cu fantasme despre viitor, terapie prin muzică și discuții despre istoria unei clădiri din inima orașului.

 

Terapie prin muzică și dans, de la Venera

Descentrat 8. Întâlnirile indisciplinate, Centrul Național al Dansului București, joi, 21 februarie, de la 19.30 la 22.00


Cât de importantă este comunicarea și cum o mai practicăm în 2019? Seria de întâlniri indisciplinate de la Centrul Național al Dansului a construit un context nou de negociere a dialogului dintre noi. Corpul fizic este nucleul în jurul căruia se țes alte feluri de a comunica, alternative la dialogul online, care de multe ori ne alienează și ne limitează cunoașterea la imagine și text. La aceste întâlniri te alături unor oameni care provin din medii diferite și înveți să asculți mai atent de limitele tale și ale celorlalți, prin mobilitate, emoții și senzații. Joia aceasta poți urmări acrobațiile unui cuplu de artiști de circ, poți discuta despre rope bondage în stil japonez, sau o poți asculta pe Sofia Zadar cum face muzică din vulnerabilitate. Despre Sofia am scris săptămâna trecută aici. Intrarea la eveniment costă zece lei.

Povestea clădirii Teatrului Național București, de la Ioana

Conferință - Proiect TNB. Jurnal vizual de șantier, 2007 – 2017, București, Muzeul Municipiului București - Palatul Suțu, joi, 21 februarie, de la ora 18.30 la ora 19.30

Conferința susținută la Muzeul Municipiului București de documentaristul Mihai Bodea pleacă de la o colecție de imagini cu șantierul care a transformat una dintre cele mai impunătoare clădiri din inima orașului. Îmi place să cred că discuția, despre cum s-a preschimbat Teatrul Național, zona înconjurătoare și spațiile pietonale din apropierea teatrului, va face loc și pentru opinii critice la adresa proiectului. Clădirea teatrul Național din București, remodelată între 2011 și 2015, a adus cu sine dispariția câtorva locuri importante pentru viața socială din centrul orașului (Lăptăria lui Enache și celebra terasă de pe acoperiș, La Motoare). În același timp, șantierul care a dominat cea mai importantă intersecție din centrul Bucureștiului, a venit la pachet cu speculații și întrebări despre cum va fi resemnificat spațiul teatrului și pe cel din jurul său – unele dintre întrebările de-atunci n-au nici azi răspuns. Pentru că cei zece ani documentați de Mihai Bodea reprezintă și perioada mea de aplecare asupra orașului, a arhitecturii și istoriei sale, mă duc joi la Palatul Suțu să văd despre ce e vorba. Biletul de intrare costă 10 lei și poate fi cumpărat în ziua conferinței, de la casa de bilete a Muzeului.

Niște nostalgie sintetică, de la Andra

Expoziția Codruța Cernea: Future Nostalgia, la Galeria Mobius, București, deschisă până pe 29 martie (galeria e deschisă zilnic în cursul săptămânii, între 12 și 20)

Se prea poate să nu știți picturile făcute de Codruța Cernea, fiindcă în ultimii ani n-a expus prea des, dar surpriza va funcționa cu atât mai bine când veți plonja în lumile ei, unde culorile par să se simtă ca acasă, fiindcă umplu fiecare milimetru de pânză cu spectrele lor luminoase, aproape nepământene. De altfel, lucrările adunate în seria Future Nostalgia se joacă fix pe muchia asta: între lumea din mâinile noastre și versiunile pe care i le proiectăm în viitor, care împrumută mult din ceea ce azi e ficțiune, reprezentată pe alocuri naiv, accidental vizionar. În fața lor, lucrărilor făcute de Cernea, pândește o melancolie ca atunci când vedem cum își imaginau anul 2019 oamenii de la jumatea secolului trecut, dar cel mai bine aflați singuri ce vă transmit: mergeți la Mobius să vedeți pe viu seria asta de fantasme pe pânză, în care își fac loc influențe din „suprarealism, constructivism, pop art și realism capitalist”.

Un festival de jazz, de la Luiza

Jazz in Church 2019, Biserica Lutherană, București, de joi, 7 martie, până duminică, 10 martie

A venit momentul tradițional în care le reamintesc cititorilor că, odată cu primăvara, aterizează pe strada Luterană nr. 2 cel mai important festival de jazz în biserică de la noi, cu una dintre cele mai atente și exigente selecții de muzicieni din toate festivalurile de gen de pe-aici. De data asta, o să răsune între pereții sobri ai bisericii câteva star-uri ale jazz-ului european, printre care Michele Rabbia, Edmar Castaneda sau Arild Andersen, plus niște nume de care probabil încă n-ați auzit, dar sigur ați vrea. Luați-vă bilete rapid, se dau ca pâinea și vinul. O să fie cam așa:

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK