Foto / Coronavirus

FOTO Fiecare crede singur

, Fotografii de Raul Ștef

Publicat pe 19 aprilie 2020

Anul ăsta, Paștele este sărbătorit în același mod de către romano-catolici, greco-catolici și ortodocși:  cu bisericile închise și fără credincioși. Am participat la trei slujbe de Înviere, la trei culte diferite, în biserici care n-au mai cunoscut de sute de ani o sărbătoare importantă celebrată fără enoriași. 

Merg pe strada cu cea mai frumoasă magnolie din Cluj-Napoca,  spre Biserica Piariștilor. Este seara zilei de 11 aprilie 2020, cu o zi înainte de Paștele romano-catolic. Numărul infectărilor cu noul coronavirus este în creștere în oraș și în jur e  pustiu. Mă întâlnesc cu preotul Stelian Vereș, care a fost de acord să mă primească la slujba de Înviere, care urma să se transmită live pe pagina de Facebook a bisericii. Este pentru prima oară când particip la o slujbă într-un lăcaș pustiu, o senzație pe care n-am mai cunoscut-o. Fondul de șușoteli, telefoane, pași, murmur de rugăciuni este înlocuit de lemnul care trosnește, și sunetul de la orgă se aude mai clar ca niciodată. 

O săptămână mai târziu, aproape de apogeul anunțat al pandemiei în România, sunt primit de greco-catolici la Biserica Schimbarea la Față din Cluj-Napoca. Vegheat de statuia Cardinalului Iuliu Hossu, lăcașul este cufundat în întuneric până la începerea Slujbei de Înviere, la ora 23:00. Episcopul Florentin Crihălmeanu și lumânările preoților sunt singura sursă de lumină în preajma miezului nopții, când plec către Catedrala Ortodoxă.       

Câțiva jandarmi răsfirați prin piața din preajma Catedralei Ortodoxe și un murmur în boxe sunt singurele semne care marchează începutul slujbei. Prima parte a ceremoniei are loc afară, pe scările bisericii. Grupul de preoți este pentru prima oară singur în piața din fața Catedralei. După câteva minute, slujba se mută înăuntru, unde Catedrala goală mi se pare și mai mare ca de obicei. Echipa de filmare care se ocupă de transmisiunile online ale evenimentului face singurele sunete de fundal. Un anunț scris care recomandă păstrarea culoarului din mijloc liber pare fără sens  în sala pustie. Anul acesta, credincioșii ortodocși au stat acasă și au primit Paștile și Lumina de la preoți și voluntari.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK