Video / Poezie

VIDEO: „Se poate trăi fără instrucțiuni de folosire”. Poezia femeilor, în imagini & sunet

De Black Horse Mansion, Ioana Pelehatăi

Publicat pe 30 septembrie 2020

Sunt pe un platou de filmare, e aproape beznă și e foarte cald, iar pe o scenă cu o alveolă în spate ghicesc câteva corpuri feminine întinse pe jos. E complet liniște, cu excepția murmurului monoton al instalației luminoase care se aprinde în trepte pe scenă. În spatele femeilor se proiectează peisaje distorsionate digital. Printre ele, pahare, accesorii de picnic, flori, un câine. Încet, corpurile se animă.

Pe final de august am fost la filmarea videopoemului de mai jos: Reality, de Jesica Baciu (n. 1985, o poetă care a debutat anul trecut la Editura Nemira cu volumul Jes). Conceptul poemului vizual aparține regizoarei Elena Morar, care e și inițiatoarea proiectului Her Word, iar Reality e unul dintre cele 5 poeme vizuale + 5 peisaje sonore găzduite de platforma online care-și propune să anime poezia contemporană scrisă de femei din România și să aducă laolaltă artiste din domenii cât mai diverse. Pe site, gândit ca un tabel al lui Mendeleev - dar cu poezie - poți să navighezi printre imagini, sunete și cuvinte care desfac și recompun versurile mai multor tinere poete.

unii își iau
câte-un câine și aleargă deodată cu el
fără dureri de picioare, fără
respirație grea
unii spre alții păstrând mereu
o distanță mică între ei
exaltați de la trezitul devreme
realitatea mă odihnește, doamne
pe dealurile însorite 
pepenii păziți de cîini care hibernează
cu ochii deschiși
peste pepeni se așează căldura
peste câini se așează căldura
realitatea e odihnitoare
bunătățile nu s-au sfârșit
îndurările nu sunt pe terminate

Her Word se află într-o etapă pilot, îmi explică Morar. Se înscrie, în același timp, în ceea ce pare a fi un val mai consistent de amplificare a vocilor feminine în cultura contemporană din România (vezi Premiile Sofia Nădejde, pentru literatură scrisă de femei). Sub mentoratul scriitoarei Svetlana Cârstean, au ales patru poete contemporane: Jesica Baciu, Teodora Coman, Anastasia Gavrilovici și Krista Szöcs. Le-au ales pentru că au rezonat cu vocile lor, distincte și proaspete; apoi, le-au trecut poemele printr-un complex proces de traducere: au transpus versurile în imagini și peisaje sonore și, în colaborare cu autoarele, le-au tradus în engleză. E doar începutul, spune regizoarea: ideea proiectului ar fi să sporească lista de poete, scriitoare și artiste care se întâlnesc și creează împreună.

se poate trăi 
fără instrucțiuni de folosire
fără costum de baie
fără termometru
fără instalații de Crăciun
fără pauză de țigară
fără curriculum vitae
fără interfon
fără carnet de șofer
fără scară de incendiu
fără niveluri de încredere
fără lopeți pentru zăpadă
fără asigurări private
fără șervețele umede
fără suplimente de viteză
fără roată de rezervă
fără mânuși de protecție
fără drepturi de autor
fără documente salvate

acum există opțiunea autosave

([autosave], de Teodora Coman)

Am stat de vorbă cu echipa Her Word, formată din Ilinca Hărnuț (performer și coordonator al proiectului), Diana Miron (muziciană și sound designer), Elena Morar (regizoare și inițiatoare a proiectului), Valentina Zaharia (actriță și performer), Teodora Velescu (coregrafă) și Adriana Dinulescu (scenografă și designer). Am vrut să aflăm cum au ales poetele reprezentate, cum filmezi poezie și de ce e nevoie de astfel de „simbioze” între imagine, poem, sunet și performance.

30 septembrie 2020, Publicat în Video /

Text de

  • Black Horse MansionBlack Horse Mansion

    Fetele de la BHM (Ana Banu, Alina Manea și Miruna Vasilescu) spun povești pe video, de la concept la export. Mai multe aici.

  • Ioana PelehatăiIoana Pelehatăi

    Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

    Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK