Publicat pe 18 martie 2020

În urmă cu fix o săptămână, COVID-19, cu numele lui abstract, ieșit din jargonul laboratoarelor și-al revistelor academice, își făcea loc din ce în ce mai sigur în intimitatea caselor din România și acapara toate discuțiile. Viețile noastre se schimbau pe repede înainte, în jurul unor cuvinte pe care le-am adoptat imediat: distanță socială, autoizolare. Tot atunci, când străzile de la noi începeau se golească și magazinele să se umple, după provizii pe care să le ducem cu noi în vizuini, scriitorul italian Alessandro Baricco, deja după zile bune petrecute în casă, lansa un îndemn la „fiesta immobile”. Un fel de petrecere nemișcată, cum ar veni, la care invita alți scriitori, să citească fiecare de acasă câte o pagină dintr-o carte preferată. „Da, sigur, stăm închiși în casă. Dar în noi e multă forță, multă lumină, multă frumusețe,” scria Baricco pe Facebook într-o postare care s-a viralizat. „Și nu trebuie să pierdem nimic din ele, nici măcar un gram.” În vremuri când incertitudinea ia lumea în brațe și anxietatea hrănită până la supradoză cu știri ne dă târcoale, când suntem nevoiți să renunțăm la mobilitatea de toate zilele și să ne mutăm pe cât posibil viețile între patru pereți, e important să avem la îndemână unelte potrivite. Iar una dintre ele e literatura.

Am invitat zece scriitori români să se alăture acestei #fiestaimmobile și să citească fiecare câte o pagină dintr-o carte preferată. Am reușit să ne întâlnim toți la petrecerea asta, care se întinde de la București la Sibiu, Londra, Paris, Bistrița, Cluj și Bolintin Vale. Vă invităm și pe voi să descoperiți nu doar cărțile pe care le citesc autorii de mai jos, ci mai ales pe cele pe care le-au scris. Luați-vă cinci minute dintr-o zi, să facem împreună o rețea de oameni care-și citesc unii altora, apropiați și necunoscuți, în vremea pandemiei care zguduie lumea așa cum o știm.

Ana Maria Sandu citește din José Saramago:

  

Ana Maria Sandu este prozatoare și jurnalistă. O puteți citi în Dilema veche, iar cea mai nouă carte a ei Mama îmi spune că am o viață frumoasă, o colecție de articole publicate de-a lungul timpului în diferite reviste. 

Eseu despre orbire de José Saramago e publicat, în traducerea Mioarei Caragea, la Editura Polirom. De găsit aici. 

Radu Vancu citește din Mihail Şişkin:

Radu Vancu este poet, jurnalist și conferențiar la Facultatea de Litere a Universității din Sibiu. Coordonează secțiunea literară a revistei Transilvania, iar cea mai nouă carte publicată este și primul său roman, Transparență.

Scrisorar de Mihail Șișkin a apărut, în traducerea Antoanetei Olteanu, la Editura Curtea Veche. De găsit aici.

Anastasia Gavrilovici citește din Gökçenur Ç.:

Anastasia Gavrilovici este poetă. Industria liniștirii adulților, primul ei volum, a câștigat Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” pentru debut pe anul 2019.

Volumul Enciclopedia lucrurilor uitate al lui Gökçenur Ç. a apărut, în ediție bilingvă (cu traducerea lui Claudiu Komartin), la Casa de Editură Max Blecher. De găsit aici

Dan Sociu citește din Ionuț Chiva:

Dan Sociu este poet, prozator și traducător. În Uau, cea mai nouă carte a lui, se amestecă granițele între autobiografie și poezie. 

Kids are not OK de Ionuț Chiva a apărut la Editura Polirom. De găsit aici.

Tatiana Țîbuleac citește din Aglaja Veteranyi:

Tatiana Țîbuleac este prozatoare. După ani buni de jurnalism la Chișinău, orașul unde s-a născut, s-a mutat la Paris, unde lucrează în comunicare. Cea mai nouă carte a ei este Grădina de sticlă.

Raftul cu ultimele suflări de Aglaja Veteranyi a apărut, în traducerea Norei Iuga, a apărut la Editura Polirom. De găsit aici.

Dan Coman citește din Karl Ove Knausgård:

Dan Coman este poet, prozator și profesor la Bistrița. Cea mai nouă carte a lui este romanul aceste lucruri care nu se vor schimba niciodată.

Toamna de Karl Ove Knausgård, a apărut, în traducerea Justinei Bandol, la Editura Litera. De găsit aici.

Vera Ion citește din Lewis Carroll:

Vera Ion este poetă, scenaristă și dramaturg. Este co-fondatoare a atelierului de scriere dramatică autobiografică Scrie despre tine, la ale cărui programe online puteți participa aici.

Alice în Țara Minunilor de Lewis Carroll a apărut, în traducerea Antoanetei Ralian, la Editura Humanitas. De găsit aici

Tudor Pop citește din Sei Shōnagon:

Tudor Pop este poet și studiază Literele la Cluj. Cartea lui de debut, softboi mimosa, a apărut de curând la Editura OMG.

Cartea pernei de Sei Shōnagona apărut în traducerea Ioanei Aneci la Editura Polirom. De găsit aici.

Mihai Radu citește din Graham Greene:

Mihai Radu este jurnalist și scriitor. Cea mai nouă carte a lui este romanul Contaminare, un thriller a cărui acțiune e înfiptă în inima României contemporane.

Americanul liniștit de Graham Greene a apărut, în traducerea lui Radu Lupan, la Editura Litera. De găsit aici.

Adina Rosetti citește din Elena Ferrante:

Adina Rosetti este jurnalistă, prozatoare și autoare de cărți pentru copii. Cea mai nouă carte a ei este Vremea vrăjitoarei Niciodată, primul volum al trilogiei pentru copii Cronicile domnișoarei Poimâine.

Zilele abandonului de Elena Ferrante a apărut în traducerea Ceraselei Barbone la Editura Pandora M. De găsit aici.