Arte / Poezie
„Aici se vinde”. Un poem ilustrat
Andreea Chirică
Andreea Chirică ilustrează în albastru și negru un poem al Norei Iuga.
Andreea Chirică ilustrează în albastru și negru un poem al Norei Iuga.
„Tot mai multă splendoare” de Alina Purcaru este veriga lipsă dintre literatura feministă contemporană din România și poezia mai senzorială și mai cosmopolită a poeților ce au debutat după 2010.
Andreea Chirică ilustrează oboseala matinală și anxietățile globale, suprinse în poemul Cristinei Ispas.
Cu ce ajută poezia românească volumul „Nimic din ce face nu e vina ei”.
Citește o selecție din poezia Angelei Marinescu, care urmează să primească premiul special „Scrisul sau viața” la Gala Sofia Nădejde.
LSD fabricat la Cugir, cocaină importată din Cuba, sesiuni de nudism la 2 Mai. Acesta e imaginarul comunismului din „Gioco di mano” de Radu Demetriades.
Propunerea literară de vinerea aceasta e un poem despre școala de șoferi al scriitoarei clujene Dóra Mărcuțiu-Rácz.
Citește un poem din volumul de debut al lui Simone Atangana Bekono, proaspăt apărut la Editura Fractalia
Toți autorii au încercat să traducă melancolia și anxietatea înaintării în vârstă într-un fel sau altul. În ultimul său volum de poezie, Simona Popescu a găsit, poate, cea mai cinstită metodă: în tăcere.
Pentru început de săptămână, am ales 10 poeme ale unor autori/autoare care au debutat în 2021 și care au concurat pentru Premiul „Mihai Eminescu” -OPUS PRIMUM.
Poeme-protest, strigăte, iubire, despărțiri & familie, la a doua ediție a festivalului de arte queer Art200.
Citește câteva din poemele (vechi și noi) ale lui Radu Nițescu (n.1992), desemnat Tânărul scriitor al anului 2020.
De la o vreme, o grupare misterioasă plantează în haosul virtual poeme cu formă fixă, scrise la cald de autori și autoare ale noilor generații de la noi, anchete și discuții critice despre scris & literatură.
Citește trei poeme de Lawrence Ferlinghetti, unul dintre cei mai importanți poeți americani ai secolului XX.
Am făcut o listă de 7 filme în care sunt citite poezii – omagiu tardiv adus Zilei Naționale a Culturii Române de pe 15 ianuarie.
Citește șapte strofe din poeme semnate de Gabriela Firea, Miron Cozma, Traian Băsescu, Valeriu Argăseală, Radu Vasile, Marius Tucă și Varujan Vosganian.
Al patrulea volum de poezie semnat de Svetlana Cârstean explorează identitatea și feminitatea în toate ipostazele ei, când de-aproape, când îndepărtându-se.
Am scris despre două volume de poezie: Nu striga niciodată ajutor de Mircea Cărtărescu și Alwarda de Ruxandra Novac. Amândouă vin oarecum neașteptat după o lungă așteptare.
Her Word, o platformă online de videopoeme, animă poezia contemporană scrisă de femei din România.
O întâlnire în imagini și emoții între Andreea Chirică și Virgil Botnaru
În plină instalare a melancoliei de toamnă, Andree Chirică pune în imagini un poem clasic de Ștefan Augustin Doinaș.
Un jam session între scriitorul Matei Vișniec și ilustratoarea Andreea Chirică.
Citește (și ascultă) în avanpremieră câteva poeme ale unor autori care vor debuta în curând la Editura OMG.
Descoperă unul dintre cele mai frumoase poeme scrise de Emily Dickinson, în traducerea poetei Anastasia Gavrilovici.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.