Video / În afara bulei

VIDEO: Bahoi vine! „Cea mai artistică formă e viața”

De Black Horse Mansion, Ioana Pelehatăi

Publicat pe 7 septembrie 2020

Bahoi a venit. (La Verde Stop Arena, într-o după-amiază din timpul ediției #13 a festivalului de film documentar și drepturile omului One World Romania, îmbrăcat sport-lejer, cu debit verbal mare și poftă de fumat.) Probabil n-ai auzit de Daniel Alexe (38 de ani), dar, dacă știi internetul dinainte să existe Facebook, ai auzit de Bahoi. Bahoi se aruncă de pe pod, Bahoi se luptă cu puiul spartan, Bahoi te învață cum să nu mai fii slăbănog, de ce să nu te sinucizi sau cum să spargi parole. Bahoi face și scurtmetraje și hip-hop, vorbește engleză, îl joacă pe Hitler. Și merge la furat de gutui cu copiii de la el de pe stradă, aceiași pe care îi învață break dance și înjurături.

Face toate astea de prin 2007, cu mult înainte să aflăm cu toții ce-i aia un vlogger, să facem live-uri sau să chestionăm structura unui ecosistem de conținut generat de utilizatori, în care ne scăldăm astăzi. Bahoi e unul dintre primii vloggeri din România sau, conform lui Andrei Rus, co-director One World Romania, e documentarist, regizor, artist. În același timp, poate fi luat și drept o memă, conținut viral în corp uman, după cum îl înfățișează documentarul lui Dan Chișu, YouTube Bazaar (2015). Cu câțiva ani în urmă, nu puteai să nu ai o părere despre Bahoi pe Internet: fie te enerva și ți se părea un nimic, fie apreciai caterinca, umorul și intrarea în lumea lui Bahoi - o lume la care altfel n-ai fi avut acces. „Merge minutele?” și „Bun venit la Urban Groove” sunt replicile care l-au consacrat.  

Bahoi, cu glumele și energia lui este, mai presus de orice altceva, o privire din interior asupra sărăciei și marginalizării. A fost plecat pe-afară și i s-a consacrat un întreg film, a stat de vorbă cu intelectuali la One World (aici puteți să citiți cum a decurs discuția), dar nu te lasă să uiți că e din Peninsula Lumina - Năvodari. Satul e la 15 minute cu mașina de cluburile din Mamaia, unde o sticlă de șampanie se vinde cu 10.000 de lei; la Lumina femeile spală rufe la lighean și camerele se împart la câte 6-7 locatari. Bahoi pune camera pe ei și încearcă să-i facă să râdă, pentru că râsul face lumea mai bună. Iar camera lui e mai importantă decât a oricui altcuiva care ar încerca să-i documenteze lumea - pentru că vine din interiorul acelei lumi. De cât mai multe astfel de camere e nevoie, ca să încercăm să înțelegem.

Până atunci, Bahoi o să continue să aducă iubire în lume - și, când o să aibă bani, o să facă o masă mare, să hrănească toată țara. 

7 septembrie 2020, Publicat în Video /

Text de

  • Black Horse MansionBlack Horse Mansion

    Fetele de la BHM (Ana Banu, Alina Manea și Miruna Vasilescu) spun povești pe video, de la concept la export. Mai multe aici.

  • Ioana PelehatăiIoana Pelehatăi

    Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

    Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK