Video / Romania

VIDEO Cătălin Tolontan: „Oamenii vor să vorbească”

De Filip Standavid

Publicat pe 2 martie 2020

„Privirea spectatorilor trece prin noi și merge mai departe - prin munca noastră se vede, de fapt, munca întregii prese.”

Astfel vede jurnalistul Cătălin Tolontan documentarul colectiv, regizat de Alexander Nanau. Filmul a avut premiera internațională la Festivalul Internațional de Film de la Veneția, a călătorit apoi la Sundance, Minsk sau Zurich, fiind apreciat de critica internațională drept „absolut genial” (Rolling Stone) și „unul dintre cele mai bune filme despre jurnalism” (Indie Wire).

colectiv urmărește felul în care o societate încearcă să-și vindece o traumă puternică, și felul în care jurnaliștii, supraviețuitorii și oamenii politici se intersectează în tentativele lor de-a scoate adevărul la iveală sau, dimpotrivă, de a-l îngropa.

Prima parte se concentrează asupra investigațiilor Hexi Pharma publicate de echipa Gazeta Sporturilor (Mirela Neag, Răzvan Luțac, Cătălin Tolontan), cele care au dovedit că biocidele folosite de numeroase spitale din România erau diluate pînă în punctul în care deveniseră inutile, punînd în pericol viețile pacienților. 

Mai apoi, colectiv urmărește foarte de aproape o felie a mandatului de ministru al sănătății al lui Vlad Voiculescu.

„Este un elogiu meritat pentru presa din România”, spune Cătălin Tolontan într-un interviu din seria Șantier, pentru Scena9. Dar adaugă că e „mîhnit” de felul în care el a fost reflectat (sau n-a fost) tocmai în presă.

Pentru coordonatorul editorial al Gazetei Sporturilor și al cotidianului Libertatea, colectiv „e un film care îți arată intestinele unei caracatițe, intestinele guvernării”.

Cum rămîne, totuși, cu unii dintre eroii acestui documentar, avertizorii de integritate, care se  plîng - pe parcursul lui - că schimbările din sistemul de sănătate sînt de fațadă?

„Deși noi nu percepem schimbările incrementale și ne este foarte greu să acceptăm că lucrurile s-au schimbat, totuși, ele s-au schimbat", crede Cătălin Tolontan: de pildă, oamenii ar fi acum mai puțin dispuși să dea șpagă la doctor, iar doctorii mai puțini dispuși să primească.

Accesul aproape neîngrădit în biroul ministrului sănătății e unul dintre aspectele intens discutate ale acestui documentar. Ajunge colectiv să stea prea mult în preajma lui Vlad Voiculescu?

„E o întrebare care s-a pus peste tot, inclusiv în epicentre ale culturii #rezist”, observă Cătălin Tolontan. 

„Pentru mine”, adaugă jurnalistul, „este extrem de prețios ce a obținut el (regizorul Alexander Nanau, n.red.) intrînd pe sub pielea guvernării”.

Iar primul și cel mai puternic efect ar fi că, la finalul proiecției, „oamenii rămîn în fotolii foarte mult timp și vor să vorbească”.

colectiv poate fi văzut în cinematografele din România de vineri, 28 februarie.

Interviul video a fost filmat de Ileana Szasz și montat de Alexandra Diaconu / Vira Films

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK