Video / Muzician

Artiștii de la Outernational Days îți spun ce vrăji fac cu muzica lor

De Scena 9

Publicat pe 19 septembrie 2018

A venit timpul pentru ediția a treia de Outernational Days, care se va întâmpla la București între 19 și 23 septembrie. Aproape o săptămână de concerte, întâlniri și întâmplări muzicale, care nu seamănă prea ușor cu coloanele sonore de fiecare zi. Artiști din multe colțuri ale lumii, din Zimbabwe, până la Buzău, ori din Turcia, până în Rusia, via Serbia, vor deschide larg urechile oamenilor și le vor reaminti că muzica poate să creeze atâtea și-atâtea alte lumi. Că, în ciuda tuturor diferențelor care par să ne despartă mai tare pe zi ce trece, muzica e o limbă pe care o vorbim cu toții și în care înțelegerea are loc de la sine. 

„Outernational se situează undeva între o mişcare (culturală dacă vreţi) şi o condiţie, sau stare de fapt. În ciuda aparenţelor, cadrul de elemente definitorii pentru ce ar fi outernational nu este determinat de estetică, stil, mediu, sau ideologie. Tocmai despre asta e vorba. După cum sugerează şi termenul, este opusul a ceea ce ai putea numi internaţional. Este ceea ce a refuzat să adere la valorile produsului de consum, la tiparele vestice sau capitaliste, cum vă e comod să le numiţi,” aflam la prima ediție a festivalului. Deși locurile unde se întâmplă concertele s-au schimbat și, deși organizarea a devenit o misiune din ce în ce mai complicată, filosofia Outernational a rămas aceeași, iar oamenii care pun experimentul ăsta pe picioare continuă să dea un refresh artelor sunetului. 

În programul concertelor ce vor avea loc la Control Club, Muzeul Național de Artă Contemporană, Biserica Anglicană și Hermitage. urban spiritual hub, găsiți tot soiul de întâlniri între genuri și influențe, între tehno și sound oriental, avangardă, jazz și noise, ritmuri africane și psihedelii post-umane. Dintre momentele pe care ni le-am pus pe listă

* irepetabilul Outernational Ensemble, în care Iancu Dumitrescu, guru al muzicii spectrale și compozitor care scrie istoria live, o să facă acte de magie sonoră cu câțiva dintre cei mai curajoși muzicieni tineri din România și alți câțiva artiști temerari internaționali. Mergeți să-i vedeți (fiindcă ceea ce fac e în egală măsură de ascultat și văzut), sâmbătă, 22 septembrie, de la ora 20, la Hermitage Urban Spiritual Hub;

* Stella Chiweshe, care, la 70+ ani, e o mașinărie de sunet și energie vitală. Vine din Zimbabwe și cântă la un instrument de care e foarte posibil să nu fi auzit prea des - mbira dzavadzimu -, un instrument mai degrabă rezervat bărbaților, dar pe care l-a îmblânzit de câteva decenii bune. O puteți vedea miercuri, 20 septembrie, la Biserica Anglicană, de la ora 20;

* Sote presents Sacred Horror In Design: o doză sănătoasă de sunete care te transportă pe cu totul alte planete, unde influențele muzicii persane clasice au devenit una cu frecvențele abstracte ale mașinăriilor electronice, unde melancolia din poeziile lui Rumi e infiltrată în răceala experimentelor avangardiste. Într-un cuvânt: Sote, artist iranian din Teheran, unde se și înfig, de altfel, rădăcinile muzicii lui. Îl puteți asculta duminică, 23 septembrie, de la ora 21, în Club Control.

Până atunci, dați un play ▶️ clipului de mai jos, în care câțiva dintre artiștii invitați la ediția asta de Outernational Days ne spun ce caută prin muzica lor și ce încearcă să le transmită celor care o ascultă: 

19 septembrie 2018, Publicat în Video /

Text de

  • Scena 9Scena 9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK