Muzică / Muzician
Nicolae Brânduș – Omul de Foc, un compozitor devotat experimentului
Cristina Gârbea
Cu siguranță, irepetabil.
Cu siguranță, irepetabil.
Pe Strada Lăutarilor din Clejani, curtea lui Caliu răsună cu acorduri de vioară, țambal, contrabas și acordeon, în speranța că tradiția merge mai departe. Că nu moare. Încă.
Poate că popularitatea lui Nosfe (Șatra B.E.N.Z.) era pur și simplu cea a unui tată iubitor, cald și înțelegător pentru puștii de 12 ani și alți respinși.
În care se întâlnesc munca solitară și adesea lipsită de feedback a scriitoarei Lavinia Braniște cu cea, în multe feluri opusă, a muzicianului Eduard Gabia.
Un interviu cu unul dintre cei mai importanți compozitori ai muzicii clasice din actualitate.
Ne aducem aminte de Gabi Luncă, care ne-a părăsit recent, una dintre vocile remarcabile ale muzicii lăutărești, prin filtrul cântecelor ei triste ori ascuțite cu tematică maternă.
Citește un interviu cu Dan Iliescu, chitaristul care stă în spatele majorității hiturilor din repertoriul Timpuri Noi. Tot aici poți asculta un episod din podcastul Arhiva de Sunet, care stă la baza acestui dialog.
O adolescentă de 15 ani păstrează tradiția rușilor lipoveni, pe acorduri de harmonică.
Prima ediție a Festivalului „Ionică Minune” a însemnat două zile - ultramaraton de muzică lăutărească, cu artiști de la 9 la 60+ de ani.
Citește un fragment dintr-un roman biografic despre viața lui George Enescu, scris de Dan Coman.
E moralmente acceptabil să mai asculţi muzica lui Michael Jackson după ce afli că persoane care i-au fost extrem de apropiate îl acuză de pedofilie?
Andrei Ioniță are 24 de ani. „The Times” l-a numit unul dintre „cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu”.
Am văzut „Bohemian Rhapsody” și am încercat să-mi explic fenomenul din spatele acestei mini-isterii colective - filmul e deja lider în box-office-ul românesc, deși e absolut mediocru.
Am fost să la festivalul Unfinished ca să văd ce are de spus Nicolas Jaar despre muzica lui, cum a copilărit și de ce a studiat literatură comparată la facultate.
Azi începe la București Outernational Days, unul dintre cele mai curajoase festivaluri de muzică din România. I-am întrebat pe câțiva artiști unde vor să ne ducă prin sunetul lor.
Înainte de concertul din Control, am stat de vorbă cu Warhaus / Maarten Devoldere despre cum e să înregistrezi un album pe o barcă, să fugi în Kârgâzstan sau să te compare lumea cu Leonard Cohen.
Adi Tudose a fost la repetițiile Cameratei Regale pentru concertul de sâmbătă, 9 septembrie, din cadrul Festivalului Internațional George Enescu. Unde se va cânta inclusiv Bizet ;)
Dă „play” la video, ca să afli ce-i cu trupa asta de imnuri pop-rock de pe meleaguri cu soare și surf.
Joi seară, la cinema Băneasa, audiție pe întuneric, cel mai tare sistem de sunet, cel mai nou album al lui Electric Brother.
4 autori care au cartea de muncă în alt domeniu decât literatura din manuale și, cu toate astea, sunt scriitori excelenți.
Fiindcă Ada nu are timp, am mers cu ea până la Ploiești, ca s-apucăm să stăm de vorbă despre ce face și ce o ține-n priză.
Interviu cu Bobo Burlăcianu, muzician și compozitor pentru piese de teatru. Îl știi de la Fără Zahăr sau din spectacolele cu Ada Milea.
Cum arată viața pentru unul din cei mai buni zece tineri pianiști ai lumii.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.